OMILJENO PECIVO BRAĆE GRKA JE…

U zemlji koja izlazi na tri mora je sasvim normalno u jutarnjim časovima tokom radnih dana videti ljude, kako dok „trče“ na svoja radna mesta, usput obavezno kupuju svoje omiljeno pecivo i kafu za poneti. Naime, Grci obožavaju da za doručak jedu kuluri iliti po „naškem“ đevrek. Mnogi Grci ga jedu skoro svaki drugi ili treći dan, ako ne već svako jutro. 

#koulouri #coffee #greece #breakfast #ios

A post shared by @ clarissemtx on

Veruje se da je ovo slasno pecivo rođeno još u antičko doba. Naime, daleki rođak đevreka je orkugli hleb koji se delio robovima u starom veku. Posle se nije delio samo robovima, već je đevrek postao tzv. prva brza hrana na ulicama raznih država.

TOP 10 TRADICIONALNIH GRČKIH POSLASTICA

U Vizantijskom carstvu su već postojale neke preteče današnjih pekara. Uglavnom, nisu bile u zatvorenom prostoru, već su izgeldale više kao tezge na kojima su građani Carigrada i svi putnici koji su dolazili u taj veličanstveni grad mogli kupiti neke vrste peciva, a među njima i đevrek.

Moderna Grčka se upoznala ponovo sa đevrekom zahvaljujući izbeglicama iz Male Azije. Upravo su oni bili među prvima koji su ponovo prodavali đevrek u glavnim ulicama i bulevarima velikih grčkih gadova. Nosili ih u košarama koje su držali na glavi dok bi se probijali kroz jutarnju gradsku gužvu.

EKMEK KADAIFI – TURSKA POSLASTICA KOJI GRCI OBOŽAVAJU

Grčki kuluraki koji je skoro uvek prekriven susamom ćete naći u raznim varijantama: ispunjen čokoladom, sirom, nekada čak je i ceo sendvič u njemu, prazan…

Đevrek nije samo popularan u Grčkoj, već i u Truskoj, baš kao i u mnogim istočnim zemljama. Jedn je od omiljenih doručaka u najjužnijoj balkanskoj zemlji, ali ima i onih koji više vole da ga jedu za užinu. Možete ga kupitu u pekari, ali i na ulici kod prodavaca koji ih prodaju na tezgama ili staklenim kolicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *