Postoje neka “pravila” koja su identična ili slična Srbima i Grcima, pa i drugim narodima koji žive na brdovitom Balkanu… U gradovima su iščezla, mislimo u gradovima Srbije, ali u gradovima Grčke… e to se skoro desiti neće. Grci su ipak veliki tradicionalisti, tako da od nekih pravila nikada ne odustaju, pa makar im najbolji naučnici sveta objasnili da to nema nikakve veze sa nečim.Kada kažemo balkanska pravila ne mislimo na dobri stari film jugoslovenske, odnosno srpske, kinomatografije,  niti na jedan od hitova koji izvodi Lexington bend, već na pravila koja se prenosa s kolena na kolena na ovom području. Tema ovog teksta će biti takva pravila koja su vezana za novopečene majke i njhove tek stigle bebe.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Naime, pre nekoliko dana na svet sam donela jednog prelepog dečačića. Kako sam poslednja u nizu koja je psotala mama među autorima Grčkog kutka, skoro svakodnevno sam ispitivala svaku sitnicu vezanu za tu temu Sanju i Ivanu. Njihove dobronamerne savete kako odgajati dete u mešovitom braku sada primenjujem, ali ono što sam mislila da mi pričaju kroz šalu sam shvatila da je i te kako braći Helenima bitno i da se oni retko kada šale na tu temu…

Devet meseci

Kao i svuda tako i u Grčkoj postoje neke stvari koje trudnice ne bi trebalo da rade… Mi, grčke snajke, uglavnom im prkosimo, ne znamo da li je to zbog dobro poznatog srpskog inata ili nećeg drugog , ali sve radimo po svom. Npr. u najjužnijoj balkanskoj zemlji većina trudnica ne farba kosu dok u stomaku nosi svoje čedo, ali to nije sve. Većina njih ni ne lakira nokte. Nema veze što danas postoji brdo farbi za kosu, pa čak i lakova za nokte, na biljnoj bazi, ova pravila se uglavnom poštuju.

Postoji i još jedno dobro znano pravilo da žena dok je trudna ne treba da prekrsti noge, jer će se zbog toga bebi omotati pučana vrpca oko vrata. Ili da slučajno ne preskačete kablove u kući… opet iz istog razloga.

POROĐAJ U GRČKOJ – KAKO SE U NOĆI BANKROTA RODILA MOJA DUNJA

Ne treba da spominjemo da je dobro da uz sebe uvek imate tzv. nazar, jer ste vi ipak trudni i ranjivi, pa će lako na vas neko zlo oko da baci urok. A ako se to desi, kako da skinete taj urok smo vam već pisali, a više o tome pročitajte OVDE.

Čedo, mama, veštice i vile

Taman kada ste drage moje novopečene mame pomislili da je vašim trudničkim mukama došao kraj i da napokon možete da uživate u svoj lepoti ovog sveta sa vašim voljenim čedom, vi saznate za nova grčka ili bolje rečeno balkanska pravila ( jer postoje slična ili ista i u našoj majčici Srbiji).Prvo famozno pravilo je da svoj veš i bebin nikako, ali nikako, ne ostavite da prenoći vani, već ga pre sumraka unesite u svoje domove. Pitate se zašto, pa odgovor je jednostavan. Uveče dolaze veštice da bacaju urok na bebu i vas preko vaših stvari koje se suše, pa je zato veoma bitno da sav veš pre sumraka unesete u kuću.

Takođe, nemojte uveče otvarati vrata svog doma, jer pomenuto mitsko stvorenje može tako ući unutra i opet baciti zle čini na vaše dete i vas.

Famoznih 40 dana zatvaranja u kuću ne postoji samo u Srbiji, već i u Grčkoj. Mislimo da ne postoji neko ko nije čuo za ovo balkansko pravilo, pa ga tako nećemo posebno razjašnjavati. Takođe, verujemo i jedni i drugi u tri vile koje dolaze da posete novorođenće i daruju mu blagoslov kroz svoje moći… U Grčkoj se veruje da je ovaj običaj nastao još u antičkom vremenu.

Nego da se vratimo na 40 dana. Nije samo da vi ne treba da izlazite iz kuće zato što vas neko može ureći i tako vam se desiti nešto strašno, već i vi sami kao novopečena mama možete doneti nekom drugom nesreću… Tako da ako ste se tek porodili i razmišljate da odete na neku proslavu kod vaših prijatelja Grka, proverite pre nego što krenete da li veruju u navedena balkanska pravila ili ne, jer glupo bi bilo da zbog istih pokvarite svoj dobar odnos sa bratom ili sestrom Helenom.

Ko posle kaže da samo mi Srbi verujemo u čudne stvari… Iapk je sve ovo Balkan.

PS Ako želite da saznate nešto više o srpskim verovanjima na ovu temu, onda pritisnite OVDE.