ciknopempti

Ciknopempti – ko nije doživeo roštiljanje u Grčkoj pred Vaskršnji post, taj ne zna šta je roštilj. I dim… Šalu na stranu, ovaj dan je praznik mesa u bukvalnom smislu. Svaki ćošak Grčke miriše na meso sa roštilja.


Ciknopempti – šta je to?

Ciknopempti se praznuje jedanaest dana pre čistog ponedeljka, druge nedelje Poklada, poznatije kao Mesne nedelje. Sam naziv Ciknopemti potiče od reči Τσίκνα (cikna) što znači miris mesa sa roštilja, i reči Πέμπτη (pempti) što znači četvrtak. Dakle, dan kada se jedu velike količine mesa (a kao da je drugih dana drugačije 🙂 ) ili ti poslednji dan kada se jede meso, pred mlečnu nedelju i Vaskršnji post.

GIROS – SVE ŠTO NISTE ZNALI O NJEMU

Zašto baš četvrtak

Tradicija kaže da je odabran baš četvrtak za obeležavanje poslednjeg dana jedenja mesa iz razloga što su u Pravoslavlju sreda i petak dani kada se posti.

 

Ciknopempti širom Grčke

Sem što cela (ali bukvalno) Grčka miriše na pečeno meso, svaki deo Grčke ima neki svoj običaj karakterističan za svoj kraj.Na grčkom ostrvu Krfu, Ciknopempti veče je rezervisano za “Κορφιάτικα Πετεγολέτσια” (Korfiatika petegolecja). U prevodu večernje tračarenje na trgu. Da, dobro ste pročitali…tračarenje ili ogovaranje, kako vam se više dopada. 🙂

U Seresu, Ciknopempti liči na cirkusku prestavu. Šalimo se, naravno. Pale se velike vatre na otvorenom prostoru i kada se ispeče meso, skače se preko istih.

U Komotiniju je običaj da budući mladenci koji su vereni razmene poklone hrane. Budući mladoženja treba verenici da pokloni Κούρκο (kurko) tj. pečenu kokošku, dok ona svom vereniku treba da pokloni baklavu i punjeno pile.

Na ostrvu Paros postoji verovanje da oni koji se još nisu udali ili oženili ispod jastuka stave ukradenu makaronu (jednu 🙂 ) da bi sanjali onoga koji će im postati bračni drug.Peloponez podseća na naš 29 Novembar nekada. Dakle svako domaćinstvo sprema razne specijalitete od svinjskog mesa…čvarke, kobasice, pihtije.

DOMAĆI GIROS? DA, MOGUĆE JE!

Prestonica grčke i Ciknopempti

Ni glavni grad najjužnije balkanske zemlje nije pošteđen mirisa pečenog mesa. Mnogi stanovnici Atine ispred svojih domova, najčešće privatnih kuća, iznose roštilj i uz dobro društvo i vino uživaju. Oni koji žive u višespratnicama, takođe ne odustaju od tradicije, pa tako balkoni liče, ni manje ni više nego kao da ih je zahvatio požar.

Savet – Na dan kada se Grci “opraštaju” od mesa ne savetujemo prostiranje veša. Možda posle dva dana kad se raziđe dim…Šalimo se naravno.

Čak i da vas ne poznaju ponudiće vas da im se pridružite! Nazdravite i uživajte!!! Pa nek’ ide život.