ČUDNI GRCI – BALKANSKI ŠARM ILI PRIMITIVIZAM?

by Tijana
0 Komentar

Grci su veliki čuvari tradicije, pa tako ne treba da vas čudi što između ostalih Evropljana i njih postoje ogromne razlike. Ali ova razlika nije samo među njima, već i među ostalim balkanskim narodima. Dole navedeni primeri će vas u to uveriti.


1. Bezimene bebe

Naime, Grci ne daju ime detetu dok se ne krsti. Iako se već pre rođenja zna da će dete poneti ime jednog od dede ili babe, beba se naziva samo beba dok se ne krsti. Čak iako dete do 2. ili 3. godine nije kršteno njemu u dokumentima (pasošu) stoji samo prezime.

Grčki svadbeni običaji

2. Imena se često ponavljaju

Ako ste gledali film Moja mrsna pravoslavna svadba sigurno se sećate dela gde ponosni otac predstavlja svoju familiju prijateljima, a svako drugi se zove Nikos ili Niki – e to je živa istina. Objasniću vam kako Grci daju imena. Najčešće ponesu ime bake ili deke, što u ostalom nije strano ni u našoj otadžbini. Međutim, zamislite da ste imali dedu Jovana koji je pored vašeg oca imao još dva sina i kćer, onda će se prvo muško dete od vaših stičeva i oca zvati sigurno Jovan, a tetkino drugo muško dete (pošto će prvo poneti ime po tečinom dedi). Sad znate kako je moguće da se u jednoj familiji svako drugi zove Nikos ili Niki.

Ovo su razlozi zašto biramo Grčku za letnju destinaciju

3. Crkva i sveštenici pre svih i svega

Grci skoro za svakog svog sveštenika misle da je svetac. Svuda su poštovani i njihova reč je presudna čak i u političkom životu. Ako sveštenici pre glasanja daju izjavu za koga bi oni dali svoj glas, većina naroda će glasati upravo za tu političku struju. Poštuju svoju veru i crkvu do te granice da često prećute neke od najvećih skandala koji su se desili unutar nje. Verovali ili ne, crkva i država ovde nisu još uvek razdvojene, a kada neki od ministra pokuša o tome da priča crkva će ga odmah napasti. Koliko je jaka Grčka crkva najbolje vam govori podatak da upravo zahvaljujući njoj Grci još nemaju čipovane lične karte kao naše, već im je to plastificiran papir! Grčka pravoslavna crkva je inače prva po zaradi od svih “firmi” u zemlji.

Na kom prstenu Halkidikija je Skijatos?

4. Vole da jedu, ali pre svega njihove specijalitete

Retko koji Grk ili Grkinja vole da eksperimentišu sa hranom. Oni jesu veliki gurmani, ali što se tiče njihove kuhinje. Mada u poslednje vreme su postali i veliki obožavaoci sušija i kineske hrane.

Zašto ćete u Grčkoj zamrzeti limun?

5. Roditelji se uvek slušaju

Veliki su tradicionalisti i za njih su njihova deca uvek mala, pa čak i ako imaju 35. godina. Ovde ne treba da vas čudi kada jedan pedesetogodišnjak zove svoju mamu “mamica” ili ako je bolestan zamoli je da ide sa njim do doktora – prosto, mama uvek sve zna najbolje i njena je uglavnom poslednja.

Grci su mamini sinovi?

6. Polude za devojkama

Neki će ovo nazvati posesivnošću, a neki ludilom, ali većina Grka ako vidi lepu devojku kako šeta ulicom proći će pored nje u automobilu koliko god puta može i pri tome neće skidati pogled s nje. Tako da drage dame, nemojte mislite da ste odmah naleteli na nekog psihopatu, jer je njima prosto takav DNK.

Deset stvari koje nikako ne treba da kažete jednom Grku

7. Brojanice za ubijanje dosade

Verovatno ste primetili da većina Grka (pogotovo starijih) dok sedi u kafiću ili šeta ulicom u ruci drže brojanicu koju okreću non-stop i to nama izgleda kao da se mole, ali to nije to. Oni to jednostavno rade ne bi li ubili vreme.

Sujeverja u Grčkoj

8. Bela dvorišta

Većina vas zna da širom Grčke imaju mesta u kojima su pored kuća i zidovi dvorišta okrečeni u belo i verovatno se pitate zašto baš belo, a odgovor je jednostavan – to je određena vrsta boje koju mravi ( i još neki insekti) ne podnose pa ih tera iz dvorišta.

Neobična sveća –  ukras grčkog Uskrsa

9. Kuće bez krovova

Većina kuća u zemlji masline nema krov već ravnu ploču, a razlog je jednostavan. Pre se nije oporezivala kuća koja nije dovršena i tako je narod nadmurdrio vlast – nema krova, porez se ne plaća!

Ovi vojnici su ponos i simbol Grčke

10. Žene donose miraz

Koliko god smešno izgledalo, ali čak i danas većina Grkinja u brak donosi pozamašni miraz. Ženskoj deci se prave ili kupuju kuće, automobili, tehnika, a muškoj šta ostane (jer će i oni naći ženu koja će sve to u miraz doneti).


Fotografija: Pixabay

 

You may also like

Ostavi komentar

19 + seventeen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići