OMILJENO PECIVO BRAĆE GRKA JE…

by Tijana
0 Komentar

U zemlji koja izlazi na tri mora je sasvim normalno u jutarnjim časovima tokom radnih dana videti ljude, kako dok “trče” na svoja radna mesta, usput obavezno kupuju svoje omiljeno pecivo i kafu za poneti. Naime, Grci obožavaju da za doručak jedu kuluri iliti po “naškem” đevrek. Mnogi Grci ga jedu skoro svaki drugi ili treći dan, ako ne već svako jutro. 

https://www.instagram.com/p/BY7pvINl69t/?tagged=koulouri

Veruje se da je ovo slasno pecivo rođeno još u antičko doba. Naime, daleki rođak đevreka je orkugli hleb koji se delio robovima u starom veku. Posle se nije delio samo robovima, već je đevrek postao tzv. prva brza hrana na ulicama raznih država.

TOP 10 TRADICIONALNIH GRČKIH POSLASTICA

U Vizantijskom carstvu su već postojale neke preteče današnjih pekara. Uglavnom, nisu bile u zatvorenom prostoru, već su izgeldale više kao tezge na kojima su građani Carigrada i svi putnici koji su dolazili u taj veličanstveni grad mogli kupiti neke vrste peciva, a među njima i đevrek.

Moderna Grčka se upoznala ponovo sa đevrekom zahvaljujući izbeglicama iz Male Azije. Upravo su oni bili među prvima koji su ponovo prodavali đevrek u glavnim ulicama i bulevarima velikih grčkih gadova. Nosili ih u košarama koje su držali na glavi dok bi se probijali kroz jutarnju gradsku gužvu.

EKMEK KADAIFI – TURSKA POSLASTICA KOJI GRCI OBOŽAVAJU

Grčki kuluraki koji je skoro uvek prekriven susamom ćete naći u raznim varijantama: ispunjen čokoladom, sirom, nekada čak je i ceo sendvič u njemu, prazan…

Đevrek nije samo popularan u Grčkoj, već i u Truskoj, baš kao i u mnogim istočnim zemljama. Jedn je od omiljenih doručaka u najjužnijoj balkanskoj zemlji, ali ima i onih koji više vole da ga jedu za užinu. Možete ga kupitu u pekari, ali i na ulici kod prodavaca koji ih prodaju na tezgama ili staklenim kolicima.

You may also like

Ostavi komentar

5 + eighteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići