Za sve vas koji ste danas i večeras srcem u Grčkoj, a telom u našoj lepoj otadžbini, rešili smo da vam napišemo kako braća Grci prave doček Novoj godini. Kao i povodom svakog drugog praznika i ovde porodica vodi “glavnu reč”.Čim prođe Božić svi grčki domovi se pripremaju za doček Nove godine. Svaka porodica je sa neistrepljenm očekuje, a nije strano ni da se čitava familija organizuje povodom dočeka iste. Naravno, nije u svakom domu isto, ali pretežno jeste.

I jelka i brod

Naime, tokom novogodišnjih praznika u zemlji okupanoj suncem sve sija. Svaki dom je perfektno dekorisan i pazi se na svaki detalj, jer nedaj Bože da komšijina kuća bude lepše ukrašena od vaše. Šalu na stranu, Grcima je dekoracija veoma bitna, pa tako uživaju i u kićenju celokupnog kućanstva tokom zimskih praznika.

Svuda su okićene jelke, ali ima i domova gde je po starom grčkom običaju okićen brod, a o tome možete više pročitati OVDE.

PRVI BOŽIĆ U GRČKOJ IZ UGLA ROĐENE ŠUMADINKE

Trpeza za najluđu noć

Kao i u ostalom kada je u pitanju bilo koje slavlje u najjužnijoj balkanskoj zemlji trpeza je uvek bogata. Na stolu se mogu naći razne đakonije slatke i slane, ali uvek ima ono što dominira. Pregršt mesa, poznatih salata i sosove ( tu je i uvek neizbežni tzatziki), slatki zalogaji koji su ostali od Božića, mada se često napravi po još koja mera istih – melomakarona i kurabjedes. Njima se pridružuju i diples (obećavamo recept uskoro), ako kojim slučajem nisu napravljene za Božić.Trpeza mora biti bogata, jer se tokom celog slavlja mora nešto čalabrcnuti. Mada, često porodica ( a nekada se tu nađu i prijatelji) i formalno večera, ali se razne đakonije ostave da budu na dohvat ruke u slučaju da se nekom nešto prijede.

Naravno, tu je i vasilopita. Tradicionalni kolač u zemlji masline koji se isključivo pravi za doček Nove godine, odnosno za dan svetog Vasilija. Tradicionalno se jede u ponoć, a onaj ko nađe novčić u istoj – imaće sreće tokom prestojeće godine.

TOP 5 PRAZNIČNIH PESAMA POZNATIH GRČKIH IZVOĐAČA

Bacanje nara

Nar u grčkoj kulturi i tradiciji zauzima posebno mesto i o tome smo vam već pisali. Tako da ne treba da nas čudi što je nar prisutan i kada se menja godina.

Naime, tačno u ponoć grčka porodica će izaći ispred svog doma sa jednim narom. Ugasiće svetlo ne bi li pustili prošlu godinu da ode i onda će razbiti nar o svoja ulazna vrata i tako  poželeti dobrodošlicu Novoj godini. Što se više zrna razbaca po podu, to je znak da će ta godina biti srećnija od prethodne.

A više o naru i Novoj godini saznaćete OVDE.

ZAŠTO SE GRCI PLAŠE ZIME

Ko će prvi preći prag

Ovo nije vezano samo za Novu godinu već i za svaki mesec, ali ipak je najbitnije prelaženje praga za Novu godinu. Bitno je da neko ko nije “baksuz” prvi zakorači u vaš topli dom i tako vašoj porodici donese sreću u narednoj godini.

Više o ovom grčkom običaju možete pročitati OVDE.

ZAŠTO TREBA DA POSETITE ATINU ZA NOVU GODINU

Igre na sreću i kartanje

Grci ne bi bili Grci da nemaju neke samo sebi znana pravila povodom dočeka.Naime, vole ljudi da se kockaju za doček, uplaćuju loto listiće i druge igre na sreću, ali i da se kartaju. Blekdžek je glavna igra večeri, ali se ne igra do 21 već do 31 –  ne bi li simbolizovao 31. decembar.

Više o tome zašto naša braća vole da igraju igre na sreću i karte pročitajte OVDE.

Mladi su svuda mladi

Mlađe generacije, a u Grčkoj i nešto starije ( bar oni koji imaju gde decu da ostave), vole uvek dobar provod.

Jedina razlika između Grka i ostatka sveta ( makar onog gde mladi znaju da se dobro provode) je ta što će većina Grka za sam doček biti sa svojom porodicom, a potom oko jedan ili pola dva ujutru krenuti na neku žurku.

Zanimljivo je i to što npr. u Grčkoj u većini kafića ne plaćate doček povodom novogodišnje noći, već je dovoljno da naručite piće ( kojem cena nije dupla zbog praznične atmosfere) i lepo se provedete, pa samim tim vaše pozitivne vibracije prenesete na druge i tako napravite veče za pamćenje.