EVO KAKO GRCI DOČEKUJU NOVU GODINU

by Tijana
0 Komentar

Za sve vas koji ste srcem u Grčkoj, a telom u našoj lepoj otadžbini, rešili smo da vam napišemo kako Grci dočekuju novu godinu. Kao i povodom svakog drugog praznika i ovde porodica vodi “glavnu reč”.Čim prođe Božić svi grčki domovi se pripremaju za doček Nove godine. Svaka porodica je sa neistrepljenm očekuje, a nije strano ni da se čitava familija organizuje povodom dočeka iste. Naravno, nije u svakom domu isto, ali pretežno jeste.

I jelka i brod

Naime, tokom novogodišnjih praznika u zemlji okupanoj suncem sve sija. Svaki dom je perfektno dekorisan i pazi se na svaki detalj, jer nedaj Bože da komšijina kuća bude lepše ukrašena od vaše. Šalu na stranu, Grcima je dekoracija veoma bitna, pa tako uživaju i u kićenju celokupnog kućanstva tokom zimskih praznika.

Svuda su okićene jelke, ali ima i domova gde je po starom grčkom običaju okićen brod, a o tome možete više pročitati OVDE.

PRVI BOŽIĆ U GRČKOJ IZ UGLA ROĐENE ŠUMADINKE

Trpeza za najluđu noć

Kao i u ostalom kada je u pitanju bilo koje slavlje u najjužnijoj balkanskoj zemlji trpeza je uvek bogata. Na stolu se mogu naći razne đakonije slatke i slane, ali uvek ima ono što dominira. Pregršt mesa, poznatih salata i sosove ( tu je i uvek neizbežni tzatziki), slatki zalogaji koji su ostali od Božića, mada se često napravi po još koja mera istih – melomakarona i kurabjedes. Njima se pridružuju i diples (obećavamo recept uskoro), ako kojim slučajem nisu napravljene za Božić.Trpeza mora biti bogata, jer se tokom celog slavlja mora nešto čalabrcnuti. Mada, često porodica ( a nekada se tu nađu i prijatelji) i formalno večera, ali se razne đakonije ostave da budu na dohvat ruke u slučaju da se nekom nešto prijede.

Možda vam se dopadne

Naravno, tu je i vasilopita. Tradicionalni kolač u zemlji masline koji se isključivo pravi za doček Nove godine, odnosno za dan svetog Vasilija. Tradicionalno se jede u ponoć, a onaj ko nađe novčić u istoj – imaće sreće tokom prestojeće godine.

TOP 5 PRAZNIČNIH PESAMA POZNATIH GRČKIH IZVOĐAČA

Bacanje nara

Nar u grčkoj kulturi i tradiciji zauzima posebno mesto i o tome smo vam već pisali. Tako da ne treba da nas čudi što je nar prisutan i kada se menja godina.

Naime, tačno u ponoć grčka porodica će izaći ispred svog doma sa jednim narom. Ugasiće svetlo ne bi li pustili prošlu godinu da ode i onda će razbiti nar o svoja ulazna vrata i tako  poželeti dobrodošlicu Novoj godini. Što se više zrna razbaca po podu, to je znak da će ta godina biti srećnija od prethodne.

A više o naru i Novoj godini saznaćete OVDE.

ZAŠTO SE GRCI PLAŠE ZIME

Ko će prvi preći prag

Ovo nije vezano samo za Novu godinu već i za svaki mesec, ali ipak je najbitnije prelaženje praga za Novu godinu. Bitno je da neko ko nije “baksuz” prvi zakorači u vaš topli dom i tako vašoj porodici donese sreću u narednoj godini.

Više o ovom grčkom običaju možete pročitati OVDE.

ZAŠTO TREBA DA POSETITE ATINU ZA NOVU GODINU

Igre na sreću i kartanje

Grci ne bi bili Grci da nemaju neke samo sebi znana pravila povodom dočeka.Naime, vole ljudi da se kockaju za doček, uplaćuju loto listiće i druge igre na sreću, ali i da se kartaju. Blekdžek je glavna igra večeri, ali se ne igra do 21 već do 31 –  ne bi li simbolizovao 31. decembar.

Više o tome zašto naša braća vole da igraju igre na sreću i karte pročitajte OVDE.

Mladi su svuda mladi

Mlađe generacije, a u Grčkoj i nešto starije ( bar oni koji imaju gde decu da ostave), vole uvek dobar provod.

Jedina razlika između Grka i ostatka sveta ( makar onog gde mladi znaju da se dobro provode) je ta što će većina Grka za sam doček biti sa svojom porodicom, a potom oko jedan ili pola dva ujutru krenuti na neku žurku.

Zanimljivo je i to što npr. u Grčkoj u većini kafića ne plaćate doček povodom novogodišnje noći, već je dovoljno da naručite piće ( kojem cena nije dupla zbog praznične atmosfere) i lepo se provedete, pa samim tim vaše pozitivne vibracije prenesete na druge i tako napravite veče za pamćenje.


You may also like

Ostavi komentar

19 − 18 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići