GRCI – NAROD KOJI VOLI DA SE DERE

by Tijana
1 Komentar

Svako ko je bar jednom boravio u Grčkoj, mogao je da primeti da su oni veoma bučan narod koji je svađalački nastrojen. Kada kažemo svađalački, ne mislimo da će vas neko prebiti, nego jednostavno vole sukobe da rešavaju verbalno i to po mogućstvu – što se jače derem, to je bolje.

Međutim, ako vam se glasnije obrati Grkinja, to ne mora da znači da vas izaziva na verbalni sukob, pošto one svoje oduševljenje (nečim ili nekim) iskazuju visoko pištavom bojom glasa.

Grci – Brbljanje u bradu i popreki pogledi

Daćemo vam jedan primer koji i sami možete videti kada sledeći put budete boravili u zemlji ogromne antičke istorije. Vozite automobil u letovalištu ili nekom većem gradu, nije bitno gde. Ako se slučajno zabunite i ne uključite žmigavac (a trebali ste) ili napravite mali zastoj u saobraćaju, samo pogledajte (ako možete) vozače  automobila oko vas, kako svi do jednog nešto sebi brbljaju u bradu ili vas popreko gledaju. Neki će vam verovatno i trubiti, ni ne razmišljajući da vi prvi put vozite u tom mestu.

grci

I drugi primer vezan je za saobraćaj. U slučaju da se parkirate nekom ispred kuće, pa makar uradili to samo na minut, a ovaj treba da uđe u dvorište ili izađe iz garaže, odmah se pripremite na verbalni sukob, jer Grci strpljenja nemaju. Ne morate da brinete, u 99% slučajeva do tuče nikad ne dođe, ali u 99% slučajeva do svađe uvek dođe.

Međutim, izuzetak u celoj ovoj priču su žene Grkinje i to uglavnom one srednje dobi. Vi, ako ne razumete jezik, nikad nećete skontati da li vas hvale ili vas kude. Svojim pištavim glasom  grkinja vas dovede u rebus, da ni sami ne znate da li da se namrštite ili osmehnete. Da stvar bude još gora, one se često smeškaju dok se svađaju, pa nikad ne znate na čemu ste, ako ih  ne razumete.

Sledeći put kad krenete put krajnjeg juga Balkana, pripremite se za verbalni sukob i znajte da čak i ako se svađate sa nekim, pa i ako izgovorite jedno drugom najveće uvrede, do tuče verovatno nikad neće doći. Grci samo vole da viču 🙂

You may also like

1 Komentar

Tanja 04/05/2017 - 23:53

😂😂😂😂 Istina ziva!

Odgovor

Ostavi komentar

3 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići