AH TAJ PASULJ S REBARCIMA

by Ivana
0 Komentar

grčka jela suva rebarca

Posle nekoliko godina života u Grčkoj neke navike se, hteli ili ne, menjaju. Ko o čemu, mi o čudnim namirnicama i razlikama između naše i grčke kuhinje, ali i dan danas se na neka grčka jela i namirnice teško navikavamo.

PRVI PUT S GRKOM NA RUČKU

Nema zaprške

Pobornici zdrave ishrane rekli bi: “Odlično”, ali nama naviknutima na maminu kuhinju u grčkim jelima često nedostaje – zaprška. Da, dobro ste pročitali, zaprška u grčkim jelima ne postoji. Bez obzira da li se radi o grašku ili pasulju, toga jednostavno nema, niti Grci znaju šta je to.

Ipak, grčka jela nisu bljutava, jer nedostatak zaprške nadomešćuju drugim stvarima. Omiljeni je paradajz sos koji se često dodaje većini jela ili čuveni avgolemono (jaje i limun) koji stavljaju u ona gde paradajz sos nekako ne ide. Česti sastojak sočnog sosa je i neutalna pavlaka, kao i začini koji daju poseban ukus svakom jelu. Naravno, i neizostavni limun u velikim količinama.

Možda vam se dopadne

FETA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI

Jak feta sir

Ako ste ljubitelj mladog ili mlađeg sira, onda ste u Grčkoj definitivno u problemu. Posle jednog parčeta omiljenog grčke nacionalne namirnice – feta sira, shvatićete svu njegovu jačinu i više od jednog malog parčeta nećete moći da okusite. Grčki feta sir mnogo se razlikuje od onoga što se nama pod tim imenom prodaje u Srbiji i ima ih toliko vrsta, da se i sami pogubite među svim onim natpisima u supermarketu. Ipak, Grci su na taj ukus navikli pa im ne smeta, a kako prolaze godine navikavamo se i mi. Ipak, volimo malkice više neke slabije sireve kao što su antotiro (koji nema skoro nikakav ukus ali je blag) ili mizitra.

grčka jela maslinovo ulje

Grčka jela i jedno pravilo – samo maslinovo ulje

Kao što se naša kuhinja bazira na suncokretovom ulju, tako je osnova svakog grčkog jela maslinovo ulje. I dok je ono kod nas ipak skupo i koristimo ga samo za salate ili u nekim retkim prilikama, maslinovo ulje dominira u grčkim prodavnicama i kuhinjama. Nije ono ni ovde jeftino, ali je deo kuhinje ove zemlje i sastojak kojim se Grci ponose.

I pored svih prednosti koje maslinovo ulje ima, kada živite u Grckoj treba malo vremena da se naviknete da je ono svuda. Specifičan miris osećate gotovo 3 puta dnevno, što nekima na početku može i da smeta, jer se razlikuje od onoga što smo do tada navikli.

NJEGOVO VELIČANSTVO – MASLINOVO ULJE

Suva rebra u grčkim jelima ne postoje

Znate onaj osećaj kada živite van Srbije i prijede vam se neko dobro srpsko jelo, recimo pasulj sa rebarcima? Pošto vam je, jelte, logično da rebarca možete da kupite, uputite se u mesaru ili supermarket ali ga tamo – nema.

Grci ne znaju šta su suva rebra. Ono što eventualno možete da nađete je svinjska ili ćureća pečenica, slanina i to je to. Meso generano ne suše (bar ne ovde gde mi živimo) i tako nešto ne stavljaju u jela.

Zato mi još uvek po nešto dovlačimo iz Srbije. S godinama sve manje ali se u torbi uvek pronađe nesto naše (na graničnim prelazima nismo imale problema :)). Jer, nije isto kad pasulj zamiriše na slaninicu ili rebarca ili bude onako samo klot. Čak i Grci često umeju da kažu da su to naše suvo meso i rebarca odlični sastojci, koji razlikuje njihov pasulj od našeg. I često naglašavaji da nikad bolji nisu jeli. Možda neko dobije ideju za biznis iz ovog našeg posta, nikad se ne zna :).

KO JOŠ JEDE SUPU NA +40You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići