SVEKRVA GRKINJA – VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

by Sanja
7 Komentari

svekrva

I tako ste rešili da svoju ljubav sa voljenim Grkom krunišete brakom. Čestitamo! Udali ste se u jednu zabavnu, dinamičnu i najverovatnije ogromnu grčku porodicu. Da “preživite” u tom braku trebaće vam vodič…I to prvenstveno za preživljavanje grčke svekrve.


  • Uvek se javite na telefon kada zove

Poziv očekujte čim otvori oči. I nemojte pokušavati da ga ignorišete, jer svekrva Grkinja ne odustaje. Nema veze da li još spavate. Ona će zvati u cik zore da proveri da voljeni sin nije slučajno umro u toku noći. Ako kojim slučajem ne odgovarate ni posle trećeg poziva, verovatno će vam se usijati mobilni telefoni ili će u najgorem slučaju zvati sve bolnice u gradu. Rezultat – biće ljuta kada joj se konačno javite, pa tako, radi vašeg mira, odgovorite na prvi poziv.


  • Obavestite je gde idete

Grčku svekrvu će, posle bilo kog izlaska van svog doma, put uvek nekako navesti do vaše kuće. Ako niste kod kuće čekaće vas ispred vrata, jer gde ste mogli otići a da ona ne zna. Ubiće vreme ćaskanjem sa komšijama o tome kako ste vi divna snajka i kako je baš takvu želela. Tako da, bolje i slažite gde ste (ako baš ne želite da zna) nego da vam mobilni zvoni do besvesti.

  • Kažite joj šta ćete kuvati za cele nedelje

Da bi ste izbegli odgovor na neizbežno pitanje “Šta kuvaš danas?” , spomenite u razgovoru plan obroka za celu nedelju. “Mama” Grkinja voli uvek da zna šta voljeni sin jede da bi, u slučaju da mu se ne dopadne ručak, mogla ona spremiti jedan koji on obožava (da se nađe).

  • Nemojte davati ključ od stana

Sve grčke svekrve vole da imaju ključ od vašeg stana za svaki slučaj. Tako će, kada niste kod kuće, slobodno ući (jer to je stan njenog čeda, pa kao da je i njen) i pokupiti veš za pranje, srediti vam frižider, oprati sudove i staviti stvari “na svoje mesto” (samo njoj znano). Ako ste domaćica, pa ste sve obaveze uredno završili da ona ne bi imala šta da radi, naćiće novo mesto činiji za voće, jer je tako lepše. (!!!)


  • Istrpite poljupce i zagrljaje

Ako ste negde zajedno i sretnete nekog svekrvinog poznanika, poznanicu ili nekog od rodbine, budite spremni na tople zagrljaje i poljupce vaše “manulice”. Obično ih tada preplavi ljubav prema vama pa nije u redu da to ne vide i ostali.


  • Nemojte joj govoriti baš o svim svojim planovima i “problemima”

Ovo može biti mač sa dve oštrice. Ako ne govorite onda budite spremni na stavku broj jedan i dva, a ako zna onda će znati i uža i šira rodbina, komšije u zgradi i oko zgrade. Nemojte se iznenaditi ako vam ljubazni komšija ili komšinica ponudi da vas odveze kod odličnog lekara jer, kada ste zadnji put vadili krv gvožđe nije bilo u redu.

  • Naučite da kuvate neko grčko jelo 

Po mogućstvu omiljeno jelo voljenog sina, a vašeg bračnog druga. Ako ne naučite, spremite se na maratonske telefonske razgovore (u najboljem slučaju) u kome ćete (hiljadu i jedan put) dobiti instrukcije kako da to uradite da bi se Levendis (srpski – Delija) osećao srećno.

  • Nemojte se kriti od nje

Ako pokušate da se sakrijete znajte da če pozvati sve one koji su u poslednih pet godina bili u kontaktu sa vama i njenim sinom. Odakle joj brojevi, to samo ona zna. Možda je te iste ljude htela da “pita” za neki recept, pa je za svaki slučaj uzela broj telefona. Zato se džabe krijete, jer će vas svekrva Grkinja uvek pronaći.

  • Kažite joj da joj je ručak bio izvrstan

Kada vas pozove na ručak (a to će se često dešavati, jer ona najbolje zna da kuva za svog sina), kažite joj da je ručak savršen. I to se oduševljavajte dva-tri puta dok traje obrok. I nemojte slučajno svoje oduševljenje da spakujete samo u dve reči inače ste osuđeni na jedno te isto pitanje “Da li ti se dopao ručak?” i “Da li si sita?”. I da je odgovor potvrdan, svekrvi Grkinji to nije dovoljno. Koristiće svaku priliku da vas ponovo pita…Moglo bi se na ovu listu dodati još milion stvari, ali za početak neka budu ove osnovne. Znajte da, ako planirate da se udate za Grka, udajete se i za celu njegovu familiju. Prvenstveno za mamu, jer njen Jokas (Sinak – slobodan prevod) zaslužuje samo najbolje, ali kako nije oženio Grkinju, mama mora da bude tu da od vas napravi istu. Pustite je da veruje da jeste, a vi terajte po svom! 😉

 You may also like

7 Komentari

Kole 05/11/2017 - 01:43

A nešto o taštama grkinjamo, može?

Odgovor
Bojan 18/05/2018 - 10:27

Stvarno, mogli bi da napisete i nesto o grckim tastama 🙂
Srecom, moja tasta se nekad ophodi kao gore navedeno, ali prema svojoj kceri, i brine da li joj zet (gabros) spava i jede kako treba, a sada i unuk.
Ali sto se tice tasti, generalno su Grci mamini sinovi i majke im se za sve pitaju…valjda cu i ja moju zenu nauciti da se ne mesa puno kad nas mali poraste 🙂

Odgovor
Ivana 20/05/2018 - 09:05

Odlicna ideja, eto napisi nam svoje iskustvo i objavljujemo :).

Odgovor
Tanja 07/04/2017 - 16:43

Moja svekrva jeste grkinja,ali čista suprotnost od svega navedenog….srećom po mene 🙂

Odgovor
Ivana 07/04/2017 - 23:11

Tako je Tanja, srećom po tebe :). Ne žalimo se ni mi na naše, dobro smo i mi prošle :), ali smo se naslušale raznih priča, koje smo htele da podelimo.

Odgovor
Sanja 10/03/2017 - 18:18

Mora da je imala nešto grčko!!! 🙂 Ovde nema veze da li si jedinac ili ne, prema svim sinovima se tako ponašaju. Mnogi sinovi, koji se nisu još oženili (bez obzirana godine), žive sami, ali jedu kod mame, peru se kod mame, mama ih pegla, mama ide da im sređuje kuću…Dakle kao u hotelu. 🙂 All inclusive!!!

Odgovor
Olja Ka 10/03/2017 - 17:35

Bože, kao da si opisala moju svekrvu, ali ona nije bila Grkinja!!! No, bila je po ocu Jermenka, po majci Banaćanka. I da, sin joj je bio jedinče 😉

Odgovor

Ostavi komentar

15 − five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići