GRČKI SVADBENI OBIČAJI

by Sanja
0 Komentar
venčanje
Venčanje u Grčkoj je poseban doživljaj. Oni koji su imali priliku da prisustvuju, a i oni koji su imali priliku da ga iskuse kao glavni akteri, mogu to potvrditi.
Kao i kod većine naroda neki stari svadbeni običaji su prestali da se upražnjavaju, posebno u gradovima zbog nemogućnosti da se sprovedu. Međutim, ima onih koji vuku korene od davnina i još uvek su veoma aktuelni, a sprovode se u gotovo svim delovima Grčke.

Spremanje bračnog kreveta

Svakako jedan od najzanimljivijih običaja je upravo ovaj. Obično dva ili tri dana pre svadbe u kući u kojoj će živeti budući bračni par okuplja se najbliža rodbina i prijatelji. Organizuje se slavlje, gosti obično donose “nešto slatko” da bi mladencima život bio sladak. Neudate devojke spremaju bračni krevet mladenaca koji je do tada bez posteljine. Obično se krevet “oblači” u belo. Mladoženja tri puta kvari “posao” devojaka jer “nisu lepo namestile”. Kada bude konačno zadovoljan, obično se na krevet stavlja beba iz porodice. Veruje se da ako na krevet padne prvo žensko da će par dobiti devojčicu, i obrnuto. Gosti na krevet bacaju novac i pirinač, kao simbol blagostanja i izobilja.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Amajlije i šećer

Da bi se mladenci sačuvali od uroka na skriveno mesto kače čuveno “plavo oko”. Mlada u rukavicu sipa malo šećera da bi i brak bio sladak kao šećer.Brijanje mladoženje i cipele pune novca

Kada se mlada (konačno) spremi uz pomoć neudatih drugarica i rođaka, gosti joj stavljaju u cipelu nešto novca kao “pomoć” u započinjanju bračnog života. Na đonu mladine cipele se ispisuju imena neudatih drugarica, a veruje se da će se sledeće udati one čije se ime izbriše tokom ceremonije venčanja. Za to vreme mladoženju treba da obriju neoženjeni momci, a i da mu pomognu da se obuče.

SUJEVERJA U GRČKOJ

Venčići i pirinač

Tokom ceremonije u crkvi, kum tri puta menja venčiće na glavi mladenaca koji su povezani belom trakom, kao simbol neraskidivog zajedništva. Venci (ili kako ih Grci zovu stefana) predstavljaju krune, a samim tim mladence kao kralja i kraljicu svog doma. Po izlasku iz crkve gosti na njih bacaju pirinač kao simbol blagostanja.

U Grčkoj crkveno venčanje je zakonski priznato, tako da se par ne mora ni venčati u opštini. Slavlje u nekom od restorana (ili na nekom mestu po izboru mladenaca) je rezervisano za odabrane goste, tako da se nemojte iznenaditi ako polovina onih koji su prisustvovali venčanju u crkvi, posle ceremonije ode kući. Venčanja se obično obavljaju popodne ili uveče. Retko kad prepodne.

KALA STEFANA

Kao mali dar dobićete “bombonjeru”, predivne bele bombone koje su obično zavijene u beli til. Broj bombona u svakoj bombonjeri je neparan, jer se smatra da neparan broj simbolizuje “jedinstvenost”.

I da…za kraj da ne zaboravimo da pomenemo i onaj najpoznatiji običaj: Mlada uvek kasni!!!

Naslovna fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

3 + 18 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići