GRČKI UKUS U SRBIJI – KALIMERA ELLADA

by Sanja
0 Komentar

Kada neko svoju ljubav prema jednoj zemlji i jednom narodu pretvori u posao, može se reći da nije mogao ništa bolje da učini u životu.



Upravo to i jeste uspeo da uradi jedan Srbin…veliki prijatelj naše stranice i čovek koji je uspeo da u srcu Srbije, otvori prodavnicu grčkih tradicionalnih prozvoda i tako Kragujevčanima omogući da među prvima isprobaju najbolje sireve, masline i maslinovo ulje, ali i druge specijaluitete po kojima su naša grčka braća poznata.

Neka ovaj kratki intervju bude poklon tima našeg sajta, Draganu Gaci Stojanoviću, koji ovih dana obeležava prvu godinu rada svoje prodavnice “Kalimera Ellada”.

Za početak nam reci odakle tolika tvoja naklonost prema Grčkoj i Grcima?

Naklonost i ljubav prema Grčkoj je verovatno otud, što je prvo more koje sam video u životu bilo baš Eegejsko i to daleke 1974. Godine. Vremenom se Grčka uvukla u moju krv i dušu, pa postala jednostavno moja.

Da li misliš da bi trebalo u Srbiju da prenesemo neke navike, koje naša grčka braća imaju i koje?

Što se navika tiče, svi narodi su uglavnom sujetni i sebično brane svoje navike i običaje. Ono što bih ja voleo da iz Grčke prenesem kod nas je odnos prema hrani. Grci su veliki gurmani, ali se i zdravo hrane, tako da nije slučajno sto su najstariji narod u Evropi.

Koji deo Grčke najviše voliš i zbog čega?

Pa ne bih da odvojim nijedan deo Grčke, jer je volim ne samo kao destinaciju, već i mentalitet njenog naroda, kulturu, umetnost i istoriju. A tu je, priznaćete teško odvojiti koji deo zemlje najviše volite. Ali evo probaću da izdvojim Solun, jer je upravo to grad u kome se osećam kao kod kuće.

Gde se, po tvom mišljenju služe najkvalitetnija jela u Zemlji masline?

Iz mog iskustva, znači ne generalizujem, to je bez konkurencije Centralna Grčka i grad Trikala. Imao sam prilike da u Trikali proslavim Uskrs, a to je osim praznika samog po sebi, bio i pravi paznik i festival hrane. Ne pričam o restoranskoj ponudi, već o jelovniku jedne tradicionalne grčke porodice iz sela Avra, pored Trikale. Razvovrsnost hrane začinili su gostoljubivošću i željom da nam ugode kako su najbolje mogli i umeli! I zato kažem, živela Avra!!!

USKRS U TRIKALI I NEPREVAZIĐENA GRČKA DOMAĆICA

Kako si došao na ideju da u Srbiji otvoriš prodavnicu grčkih tradicionalnih proizvoda?

Ja sam veliki grkofil, a imao sam tu sreću da i moja supruga takođe gaji istu takvu ljubav prema Grčkoj! Godinama unazad smo razmišljali šta je to što bi nas vezalo za Zemlju masline više od letovanja. Tako smo došli na ideju da malo Grčke donesemo u Kragujevc i u Srbiju, pa smo rešili da osnujemo firmu koja će se baviti uvozom tradicionalnih grčkih proizvoda.

Čija je ideja bila da nosi naziv “Kalimera Ellada”?

Naziv za prodavnicu smo dobili anketom na Grčkom kutku. Nakon završenog izbora smo našeg ”kuma” nagradili jednim poklon paketom proizvoda.

Kako Kragujevčani reaguju na činjenicu da samo u njihovom gradu postoji baš takva prodavnica?

Kragujevčani vole Grčku, kao i večina Srba, tako da su reakcije pozitivne. Drago im je da za sada jedini imaju privilegiju da za neke stvari ne moraju da čekaju letovanje i odlazak u Grčku. Jednostavno se prošetaju do grada, dođu do prodavnice, kupe šta im je potrebno, odslušaju malo grčke muzike i uživaju u ambijentu, koji ih nadam se potseća na dragu nam Eladu.



Da li imaš u planu da proširiš svoju delatnost?

Da , imam! Uskoro osnivamo i društvo srpsko – grčkog prijateljstva, sa ciljem da se povežemo sa adekvatnim udruženjem iz Grčke i pokušamo da potencijalne starije članove potsetimo na boravak u ovoj zemlji, a mlađima približimo kulturu, tradiciju i lepotu Elade, koja nije samo destinacija za letovanje, već zemlja koja ima izuzetno bogatu istoriju.

Koja je tvoja poruka za pratioce naše stranice i sajta, kao i za sve ljubitelje Grčke?

Poruka je da više uživaju u čarima Grčke, da je upoznaju bolje, obiđu sve što mogu i pokušaju da je osete iznutra… da osete dušu bratskog nam naroda i da se ne zamaraju time da li će u izabranom letovalištu biti komaraca i meduza, da li se naplaćuju ležaljke na plažama i sličnim stvarima. Jedino tako će moći da shvate da VRUĆ VETAR nije samo TV serija, već da je to dah Grčke, koji čini da se u dragoj nam Eladi osećate kao kod kuće!

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići