DAN KADA SU UBILI JOANISA KAPODISTRIJASA

by Tijana
0 Komentar
kapodistrijas

Joanis Kapodistrijas je ostavio dubok trag u istoriji Grčke, Rusije i Švajcarske. Rođeni Krfljanin je bio prvi guverner Grčke i jedan od najznačajnijih njenih političara ikad.

U 5:35 ujutru na današnji dan, 27. septembra 1831. godine, kada je krenuo na jutarnju liturgiju ubijen je ispred crkve Svetog Spiridona u Nafpliu ( tada prestonica Elade), na Peloponezu. Ovaj gnusni čin su izvršili Georgios i Konstantinos Mavromihalis.  

Istog momenta ljudi koji su se našli tu su uhvatili Konstantinosa i pretukli ga na smrt, a Georgios je uspeo da pobegne do Ambasade Republike Francuske i tamo je tražio azil. Međutim, veliki broj Grka se skupio oko ambasade i tražili su da predaju Georgiosa ili će u suprotnom zapaliti zgradu. Francuski predstavnici u Grčkoj su se složili da je najbolje da Georgiosa Mavromihalisa predaju policiji i to su i učinili. Posle se desilo suđenje na kojem je Georgios optužen kaznom streljanja. Sledećeg meseca, desetog dana, kazna je izvršena. 

kapodistrijas

Posle ubistva Joanisa Kapodistrijasa, grčkom je zavladala anarhija. Narod je bio uplašen. Velike sile su tada odlučile da je najbolje da postave Grčkoj kralja, jer su se bojale da bi mogao doći neko ko neće imati sluha za velika pitanja i da će biti protiv monarhije. Inače, mnogi smatraju da se atentat na ovog velikog čoveka desio upravo po zahtevu velikih sila. Britansko ministarstvo spoljnih poslova i dalje ne dozvoljava da se dosije Joanisa Kapostrijasa, koje se nalazi kod njih u arhivi, otvori za javnost. 

Dan kada su grci rekli – NE!

Kapodistrijas je bio prijatelj Rusije. Bio je i ministar Ruskog carstva. Ruski car Aleksandar ga je više puta odlikovao za svoj odan rad njegove carevine. Nije hteo da uzme zajam od velikih sila sa zapada. Gradio je državu sa onim što je zatekao i svo svoje bogatstvo je prepisao svojoj voljenoj Grčkoj. Istoričari su saglasni da je bio jedan od tri najboljih diplomata svog vremena (pored njega su tu bili Meternih  i Taleran). 

Kapodistrijas će ostati upamćen u najjužnijoj balkanskoj zemlji zbog toga što je podelio državu na prefekture, osnovao je grčku vojsku i prvu vojnu akademiju, osnovao Zavod za izradu novčanica i kovanog novca ( kovanice se nisu nazivale drahmama već su nosile ime feniks), izgradio je mnoge škole…  

kapodistrijas

Danas po ovom velikom čoveku ime nosi jedan od atinskih univerziteta – Univerzitet Kapadostrija. Na dvadeset centi od kovanice evra nalazi se njegov lik.  

Za kraj ćemo vam reći da se slovenački grad Koper zove i Kapodistrija i na centralnom trgu se može naći spomenik ovog velikog Grka. 

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići