karioke

Karioke – slasne čokoladne zalogaje je većina vas probala u zemlji masline. Uglavnom se svi oduševe tim slatkim ukusom. Zato vam danas otkrivamo kako su nastali i posni recept za iste. 

Karioke – kada i gde su nastale? 

Priča o ovom čokoladnom desertu u Grčkoj počinje 1926. godine u gradu Ksanti. Glavni sastojci ovih ukusnih čokoladnih zalogaja su orah i čokolada, a spojio ih je i prvi put napravio Jorogs Paparaskevis. Desert je ime dobio po čuvenim brazilskim Kariokama. 

Kako se dobar glas na daleko čuje, tako su se kutije sa ovim čokoladnim desertom slale po celoj Grčkoj. Njihov „pronalazač“ je imao samo jednu želju – da otvori se proširi po Atini. To će učiniti njegov unuk, koji nosi dedino ime, koji je zanemario svoje više-tehničko obrazovanje i krenuo da se bavi onim što mu je u genima. Otvorio je poslastičarnicu na popularnoj Glifadi. 

Zanimljivost vezana za karioke 

Najzanimljivija činjenica vezana za ovaj desert je ta da se njegov originalni recept nije menjao do danas. Naime familija čoveka koji ih je prvi put napravio, a sada akcionari kompanije koja se bavi proizvodnjom karioka,  poštuju želju svog slavnog pretka da recept uvek ostane isti, bez modernizovanja. Naravno, prethodno važi za originalne grčke karioke koje nose „pečat“ Paparaskevis, dok grčke domaćice ipak ubace nešto svoje.   

Za pravljenja karioka potrebno vam je sledeće: 

  • 200 g šećera 
  • 200 ml vode 
  • 2 kašike kakaa 
  • Pola kašičice cimeta 
  • 4 kašike konjaka (slobodno možete staviti neki liker, mi smo lično koristili od višnje) 
  • 250 g oraha na sitnije komade iseckanih 
  • 150 g prezle 

Za glazuru: 

  • Oko 500 g crne čokolade 
  • Malo ulja 

Priprema: 

Stavite na ringlu u jednu šerpicu vodu, šećer, kako i cimet, pa sačekajte da se rastopi i sve lepo sjedini. Ostavite oko 5 minuta da se ohladi, a potom u istu smesu dodajte konjak ili liker, prezlu i orahe. Sjedinite masu. 

Oblikujte jedan veliki valjak ili više manjih i ostavite ih u frižideru na nekoliko sati da bi se dobro ohladili. Kada se ohladi, sečete parčiće na tanje komade ( od 5mm do 1cm). Rastopite crnu čokoladu sa uljem i svako parče umočite i istu, a potom stavite na kuhinjski papir da se čokolada stvrdne. 

Kao što vidite ništa komplikovano nije, tako da jedva čekamo da vidimo fotografije i komentare kako su vama uspeli isti.