Knjige nisu hrana, ali su poslastica, rekao je Tin Ujević. Kako nas je COVID-19 zatvorio u kuće, Grčka se većini čini mnogo daleko. Međutim to ne mora da bude tako, jer uz pomoć dobrih knjiga čije su radnje u Grčkoj, ona vam nikada bliža neće biti.

Predstavljamo vam tri knjige koje će vas u vreme pandemije približiti Grčkoj više nego ikada:

1. Razdvojenost – Kejt Kitamur

knjige

Roman Razdvojenost američke spisateljice i novinarke Kejti Kitamure je snažna, iskrena i intimna priča o emotivnim odnosima, nerazumevanjima između ljudi koji su se nekad voleli i bili bliski, o otuđenosti i željom za slobodom koja je postala imperativ u savremenom svetu, protkana intrigirajućom, malom, ali poželjnom dozom napetosti i misterije.

Radnja započinje kada glavna junakinja odlazi na neimenovano grčko ostrvo pred sam kraj letnje sezone, nakon što je dobila vest o nestanku supruga Kristofera, sa kojim više ne živi, ali su ostali u formalnom braku. Čitalac se paralelno sa glavnim tokom radnje upoznaje i sa njihovom zajedničkom prošloću, pitajući se da li je upravo razdvojenost neminovnost koja čeka skoro svakog od nas …

2. Grčka ostrva – Lorens Darel

knjige

Slavni britanski pisac Lorens Darel, rođen u Indiji 1912. godine, na izrazito sugestivan način opisuje voljeni Mediteran, njegove boje, mirise, arhitekturu, običaje, svu njegovu zavodljivost i neodoljivost, kao i njegov svevremeni i sveprožimajući uticaj na kulturu današnjice.

Putopisna knjiga Grčka ostrva je delimično i autobiografska, jer je Darel dugo godina živeo na Krfu, Kipru i Rodosu i celog života bio postojano zaljubljen u Grčku.

3. Nit – Viktorija Hislop

knjige

Uzbudljiva pripovest o istoriji Soluna kroz dve uporedne naracije, od kojih se jedna odvija početkom prošlog veka, a druga 2007. godine, čitaoca upoznaje sa burnim vremenima, tajnovitim porodičnim nasleđima, ali i sa jednom dirljivom ljubavnom pričom. Sama autorka romana, Viktorija Hislop, u jednom intervjuu je izjavila: “Mediteran je pun drame, za razliku od drugih delova sveta, a ta drama se ne ogleda samo u istoriji, već i u karakteru ljudi”.