KO JOŠ JEDE SUPU NA +40?

by Ivana
0 Komentar

kuvana-jela-grcka-kuhinjaGrci uživaju u jelu, a osim što vole da sa uživanjem pojedu svaki obrok, vole i da kuvaju. Iako je meso prilično zastupljeno u ishrani, na trpezi se još uvek mogu naći i kuvana jela.

 Evo nekih interesantnih činjenica o načinu pripreme jela, koja se po nekad razlikuju od naših navika.

Kuvana jela su bez mesa

 Ukoliko želite da pojedete grašak ili boraniju, dobićete ih – bez mesa. Grci u kuvanu hranu jednostavno ne stavljaju meso. Baš ni jednu vrstu. Interesantna činjenica je da, ukoliko želite da napravite pasulj sa srpskim šmekom i dodate mu suva rebarca, nećete ih nigde naći. Grci to nemaju i ne koriste.

supa-grcka-kuhinja

Supa, šta je to?

 Kada vam dođe da ručak započnete supom, Grci će vas čudno pogledati. Pošto je u ovoj zemlji gotovo uvek toplo, Grci jednostavno nemaju naviku da jedu supu. Veoma retko ćete je naći i na meniju restorana. Ukoliko baš insistirate, dobićete veliki komad goveđeg mesa, pilećeg mesa ili ribe, puno krompira i šargarepe i malo tečnosti. Ovo bi se kod nas teško moglo nazvati supom, jer od svega tečnosti najmanje ima, ali je najpribližnije onome kako mi ovo jelo poznajemo.

limun-grcka

Gde je slano jelo, tu je i limun

O limunu i njegovom čudotvornom dejstvu na sva jela postoji poseban post, ali on prosto ima toliki značaj da je morao da se nađe i ovde. Dakle, jelo bez limuna – ne, nikako!

cimet-grcka-kuhinja

Slatkiš i obavezan cimet

Ukoliko u bilo kom slatkišu ne pronđete cimet, onda ga niste jeli u Grčkoj. Šalu na stranu, ali Grci prosto obožavaju ovaj začin! Gotovo da nema poslastice u kojoj ga nećete pronaći. Osim mlevenog, za prelive se koristi i onaj u štapicima, a obe vrste svaka domaćica uvek ima u kući. I kada naručite kafu, pitaće vas ili vam doneti da je pospete – cimetom.

Fotografije: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići