kuvana-jela-grcka-kuhinjaGrci uživaju u jelu, a osim što vole da sa uživanjem pojedu svaki obrok, vole i da kuvaju. Iako je meso prilično zastupljeno u ishrani, na trpezi se još uvek mogu naći i kuvana jela.

 Evo nekih interesantnih činjenica o načinu pripreme jela, koja se po nekad razlikuju od naših navika.

Kuvana jela su bez mesa

 Ukoliko želite da pojedete grašak ili boraniju, dobićete ih – bez mesa. Grci u kuvanu hranu jednostavno ne stavljaju meso. Baš ni jednu vrstu. Interesantna činjenica je da, ukoliko želite da napravite pasulj sa srpskim šmekom i dodate mu suva rebarca, nećete ih nigde naći. Grci to nemaju i ne koriste.

supa-grcka-kuhinja

Supa, šta je to?

 Kada vam dođe da ručak započnete supom, Grci će vas čudno pogledati. Pošto je u ovoj zemlji gotovo uvek toplo, Grci jednostavno nemaju naviku da jedu supu. Veoma retko ćete je naći i na meniju restorana. Ukoliko baš insistirate, dobićete veliki komad goveđeg mesa, pilećeg mesa ili ribe, puno krompira i šargarepe i malo tečnosti. Ovo bi se kod nas teško moglo nazvati supom, jer od svega tečnosti najmanje ima, ali je najpribližnije onome kako mi ovo jelo poznajemo.

limun-grcka

Gde je slano jelo, tu je i limun

O limunu i njegovom čudotvornom dejstvu na sva jela postoji poseban post, ali on prosto ima toliki značaj da je morao da se nađe i ovde. Dakle, jelo bez limuna – ne, nikako!

cimet-grcka-kuhinja

Slatkiš i obavezan cimet

Ukoliko u bilo kom slatkišu ne pronđete cimet, onda ga niste jeli u Grčkoj. Šalu na stranu, ali Grci prosto obožavaju ovaj začin! Gotovo da nema poslastice u kojoj ga nećete pronaći. Osim mlevenog, za prelive se koristi i onaj u štapicima, a obe vrste svaka domaćica uvek ima u kući. I kada naručite kafu, pitaće vas ili vam doneti da je pospete – cimetom.

Fotografije: Pixabay