LEPTOKARIJA – LETOVANJE ZA PLIĆI DŽEP I UŽIVANJE

by Grčki kutak
0 Komentar

Leptokarija

Leptokarija letovalište za plići džep

Piše: Aleksandra Blažević

Često ćete čuti da je Leptokarija letovalište za “siromašne”, ali ako prenebregnete tu netačnu informaciju i date priliku sebi da upoznate ovo letovalište, gotovo je sigurno da ćete mu se rado vraćati.Smeštena na idelanoj lokaciji, podno planine Olimp, ona može itekako sadržajan i zanimljiv odmor da ponudi svakome. A ako tome dodate i činjenicu da cene jesu niže nego u letovalištima na području Halkidikija, recimo, onda je to sasvim sigurno još jedan plus za posetu Leptokariji.

Nešto manje od 100 kilometara deli ovo letovalište i glavni grad Makedonije, Solun, a od Beograda se nalazi na oko 700 kilometara udaljenosti.

Pored mogućnosti da posetite obližnji Nei Pori, možete odabrati i jedan od mnogobrojnih izleta koji se nudi, te posetiti ostrvo Skijatos, pećinu Petralonu ili Paraliju, koja je oko 30 kilometara udaljena od Leptokarije. Moramo priznati da je mogućnost za upoznavanje cele regije iz ovog mesta velika, jer kroz letovalište prolazi i pruga koja povezuje Solun i Atinu, pa možete iskoristiti mogućnost da odete vozom do mesta Katerini ili Larisa, odnosno do grčke prestonice.

leptokarija

Leptokarija i pogled na čuveni Olimp

Leptokarija Grčka

Pored odlične ponude smeštaja u Leptokariji, velika prednost je činjenica da stanovnici ovog pitomog, podolimpskog letovališta gaje posebnu dozu naklonosti prema turistima iz naše zemlje. Zato se nemojte iznenaditi ako vam se ljubazan Grk obrati na čistom srpskom jeziku ili vas zamoli da mu objasnite kako se nešto kaže na našem jeziku, jer se domaćini svojski trude da ugode srpskim turistima, koji su u ovom mestu i najbrojniji.

https://www.instagram.com/p/BVj4pcljQqM/?taken-by=photo_by_b

Kada je u pitanju Leptokarija, voda za piće je nešto po čemu je ona dobro poznata, je je u pitanju planinska, čista voda, tako da je bez bojazni mogu koristiti i najmlađi, što nije naročito čest slučaj u ostalim letovalištima Grčke.

PARGA – LEPOTICA JONSKOG MORA

Uopšteno rečeno, u ovom letovalištu ima sve što je potrebno za dobar i kvalitetan odmor. Uz nekoliko supermarketa (između ostalih i “Lidl”)i neizostavnih prodavnica suvenira, te butika sa raznom robom, postoji i nekoliko ambulanti, apoteka i policija, kao i pošta, ali i mesara, te pekare i poslastičarnice, brojni kafići i taverne. Gotovo sve ordinacije primaju osiguranja naših turista, a i doktori se mahom sporazumevaju na našem jeziku, tako da nemate razloga za zabrinutost ukoliko vam njihove usluge zatrebaju.

Pojedini turisti, koji nisu bili naročito zadovoljni boravkom u ovom letovalištu navode da Leptokarija i meduze ne idu jedne bez drugih. Kao neko ko je imao prilike da letuje baš u tom mestu, slobodno mogu da kažem da to nije istina. Tačnije, da meduza u Leptokariji ima kao i u ostalim letovalištima u dragoj nam Grčkoj, što se odnosi i na priču o komarcima, tako da definitivno nema nikakve bojazni.

https://www.instagram.com/p/BV5_jzTjETd/?taken-by=photo_by_b

Ipak, ono što može da učini vaš boravak donekle ne tako prijatnim jeste cvetanje mora, koje je prisutno obično početkom juna. Imajte u vidu da se radi samo o pojavi koja nije lepa za oko, ali da ne znači da nećete moći da se kupate. Naprotiv, kako su talasi prilično česti, to se i more vrlo brzo očisti, tako da ćete sigurno uživati čak i dok traje cvetanje.Svaki odgovor na pitanje koje mnogi turisti postavljaju – Leptokarija ili Paralija, odnosno Leptokarija ili Nei Pori bi mogao da bude pogrešan, jer sve zavisi od toga šta vi očekujete od letovanja. Svako od pomenutih mesta ima svoje draži, tako da sigurno nećete pogrešiti bilo koje od njih da odaberete.

https://www.instagram.com/p/BV6BQCbjcLM/?taken-by=photo_by_b

Leptokarija plaže

Ako se pomene Leptokarija, plaže su onda sigurno jedan od njenih zaštitnih znakova. Zapravo je u pitanju jedna, izuzetno duga i prostrana plaža, tako da čak ni u jeku sezone nećete imati utisak da je gužva.

Pored delova na kojima se nalaze kafići, u kojima možete koristiti besplatno suncobrane i ležaljke ukoliko poručite, obično dva pića, postoje i delovi na kojima možete uživati bez ikakvih troškova.

leptokarija

Leptokarija će vas iznenaditi lepim talasima

Naravno da postoje kabine za presvlačenje i tuševi, a plaža je prekrivena i peskom i šljunkom, pa možete izabrati ono što vam više odgovara. Na pojedinim delovima postoji i prirodna hladovina.

Leptokarija apartmani

Kako se plaža, praktično proteže dužinom celog mesta, to postoji i veliki broj smeštajnih jedinica, praktično uz samu obalu.

Budući da su kapaciteti zaista obimni, to su i apartmani na plaži brojni, pa treba pažljivo proučiti odnos cene i kvaliteta.

Bez obzira gde da budete smešteni, odnosno da li u novijem delu, koji se proteže ispod pruge, ili u starijem, činjenica je da vam do plaže neće biti potrebno više od desetak minuta hoda.

https://www.instagram.com/p/BV5-pNhjjwQ/?taken-by=photo_by_b

Leptokarija hoteli

Uz čuveni hotel “Olympian Bay”, koji je ovenčan sa 4 zvezdica, postoje i brojni omanji hoteli u Leptokariji. Većina njih poseduje i bazen, čije korišćenje je besplatno za sve goste.

Svakako su zastupljeniji apartmani, koji su mahom vrlo blizu plaže.

Leptokarija za letovanje

Vrlo je važno da svako koga interesuje letovanje u ovom mestu ima na umu da je u pitanju, primarno mirnije letovalište, tako da je Leptokarija za decu, praktično idealna destinacija. U njenom gornjem, starijem delu, koje se nalazi iznad pruge je i prostrani park, u kome postoje klackalice i ljuljaške, tako da u njemu mališani zaista mogu da uživaju. A u toku sezone, u neposrednoj blizini tog parka postoje i dva zabavna parka, sa brojnim atrakcijama koje su upravo najmlađim turistima i namenjene.Ukoliko se, pak pitate da li je Leptokarija za mlade, ali za one koji žele da uživaju u noćnom provodu, a ne u odmoru, onda bi bilo dobro ipak da se odluče za neko življe letovalište. Naime, iako u mestu postoje brojni kafići i taverne, činjenica je da u njima nije baš neki ludi noćni provod. Jedini izuzetak je, možda čuveni bar na plaži u kome se isključivo pušta srpska muzika, ali je on svakako usamljen.

https://www.instagram.com/p/BV5-76YDSbH/?taken-by=photo_by_b

Svakako se, na prvom mestu Leptokarija za letovanje preporučuje osobama koje žele da se odmore, iako postoje brojni izleti, koji mogu odmor da učine zanimljivijim i aktivnijim.

Leptokarija izleti

Ako na letovanje budete putovali sopstvenim automobilom, onda imate i mnogo više šanse da bolje upoznate okolinu ovog letovališta.

A za one turiste koji putuju autobusima, postoji mogućnost odlaska na organizovane izlete preko lokalnih turističkih agencija. Napominjemo da cene izleta mahom nisu naročito visoke, uz izuzetak izleta do Atine ili Skijatosa, koji su nešto skuplji.

LETOVANJE U SELU DIVLJIH LEŠNIKA

Pored toga što možete obići čuvenu pećinu Petralona, imate mogućnost i da odete na izlet na planinu Olimp, ali i da posetite manastire Meteora. Takođe se iz Leptokarije organizuju izleti u Solun i Paraliju, a pojedine agencije nude i izlet u Atinu. Sa mališanima možete otići na jednodnevni izlet u akva park “Waterland” u Solunu, a postoji mogućnost i posete već pomenutom ostrvu.

Leptokarija utisci

Kao i za svako drugo letovalište, kada je u pitanju Leptokarija, utisci su kako pozitivni, tako i negativni.

Zato, pre nego što odlučite da li je to destinacija za vas i vašu porodicu, dobro promislite šta, zapravo očekujete od svog odmora. Ovo mesto ima dosta dobrih strana, ali naravno postoje i one koje nisu baš dobre. Da li ćete primarno obraćati pažnju na jedne ili na druge, u principu zavisi isključivo od vas samih.

 

You may also like

Ostavi komentar

four × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići