Atina je dinamična i živahna prestonica u kojoj arheološki spomenici žive pored savremenih građavina. Kao takva, ima bezborj mogućnosti za avanturiste, ljubitelje istorije i obožavaoce mora i sunca. Njene atrakcije su poznate širom sveta. Pogledajte top osam najboljih besplatnih stvari koje možete da radite u Atini:

1. Promena straže

Ovo ne samo da je jedna od najpoznatijih besplatnih atrakcija glavnog grada Grčke, već i cele zemlje masline. Evzoni su simobol i ponos najjužnije balkanske zemlje, a o njima smo vam već pisale.

2. Nacionalna bašta

Nalazi se odmah pored parlamenta, a svojom jedinstvenom lepotom “kupi” svakog turistu. Prijaće vam da se u njoj “izgubite” posle višečasovne šetnje vrelim atinskim ulicama. Unutar nje se nalazi i Botanički muzej, malo jezero, zoološki vrt i prelepi kafić.

3. Uživajte s visine

https://www.instagram.com/p/BQLRSEOBlRl/

Atina je blagoslovena topografijom, tako da poseduje nekoliko brda s kojih možete uživatu u prelepim panoramama. Jedan od najposećenijih je svakako Filopapu vrh za koji mnogi kažu da spada u “prošireni” Akropolj. S njega se pruža neverovatan pogled na Atinu i luku Pirej. Ako želite da se odmorite pre ili posle ulaska na najčuveniji grčki arheološki lokalitet (Akropolj), tu odmah pored njega vam se nalazi stene Areopaga s kojih takođe pogled “puca”. Za prijatnu popodnevnu šetnju predlažemo Strefi vrh, dok zalazak sunca obavezno gledajte s najvišeg vrha Atine – Likabeta.

4. Znate engleski? Postoje besplatni vodiči

Samo zato što vam je budžet mali ne znači da ne možete da uživate u uslugama turističkog vodiča. Postoji nekoliko organizacija, kao što su This is my Athens i Athens free walking tour, koje nude besplatne ture po prestonici Grčke.

5. Metro stanice kao muzeji

Ako niste veliki ljubitelj antičke istorije, pa samim tim i njenih spomenika, ali ipak želite da vidite nešto od njih tokom boravka u Atini, onda su metro stanice prava stvar za vas. Naime, tokom iskopavanja metroa nađen je veliki broj antičkih izvora. Grad Atina i kompanija pod čijom je upravom atinski metro su se dogovorili da pronađene predmete izlože na mestima gde su iskopani. Tako su od nekih stanica (pre svega Sintagma, Monastiraki, Panepistimio i Akropolis) stvoreni pravi mali muzeji.

6. Besplatni muzeji 

atina

(Fotografija sa sajta muzeja)

U Atini postoje muzeji u koje da bi ušli ne morate da kupite kartu, jer su oni bepsplatni. To je Gradska glaerija Atine u kojoj se nalaze radovi poznatih grčkih umetnika koji su uticali na istoriju umetnosti u Grčkoj i doprineli njenom razvoju u XX veku. Zatim, Muzej popularnih instrumenata koji sadrži kolkeciju od 1.200 muzička instrumenta iz zemlje masline od XVIII veka do današnih dana. Takođe, besplatan ulaz je i u Aristotelov liceum iliti antičku gimnaziju.

7. “Zalutajte” ulicama Plake i Anafiotike

https://www.instagram.com/p/BWXe6yXDoxb/

Plaka je najstarije naselje Atine. Njegove slikovite pešačke ulice, male tradicionalne kuće i drevni spomenici čine Plaku savršenim za laganu šetnju. Takođe, obavezno istražite i Anafiotiku (prikazana na fotografiji) koja je neodoljivo podseća na sela Kiklada. Nalazi se u podnožju Akropolja.

8. Osetite Grčku

atina

Jedna od najčuvenijih “tajni” Atine je studentska kulturna organizacija Atinskog univerzitetaIrida. Oni nude seminare i radionice (većinom na grčkom), plus besplatno gledanje klasika na velikom ekranu. Zbog toga, pre vašeg odlaska u Atinu, proverite njihovu internet stranicu, jer ćete možda naći ono što vas interesuje.