NAR – VOĆE KOJE JE POVEZANO SA MNOGIM GRČKIM OBIČAJIMA

by Tijana
0 Komentar

narGrci, iako su nam blizak narod, imaju veoma različite novogodišnje običaje. Već smo vam pisali da vole da se kartaju tokom dočeka, a ako ste mislili da je to jedini običaj tokom novogodišnje noći onda ste se grdno prevarili. Danas ćete saznati čemu služi nar 31. decembra i šta on predstavlja Grcima.

Nar i Nova godina

U najjužnijoj balkanskoj zemlji nar je voćka koja simobolizuje dobro zdravlje i plodnost, pa upravo zbog toga kod Grka ima značajno mesto na početku Nove godine. Naime, tačno u ponoć grčka porodica će izaći ispred svog doma sa jednim narom. Ugasiće svetlo ne bi li pustili prošlu godinu da ode i onda će razbiti nar o svoja ulazna vrata i tako  poželeti dobrodošlicu Novoj godini. Što se više zrna razbaca po podu, to je znak da će ta godina biti srećnija od prethodne.

Kartanje za doček Nove godine

U nekim oblastima u Grčkoj postoji i drugi običaj vezan za ovu sočnu voćku i početak Nove godine. Domaćin  ide u crkvu pre dočeka ne bi li blagoslovio nar. Potom se sa narom vraća kući i mora da čeka da mu neko otvori vrata, a kada je ulaz u njegov dom otvoren on će desnom rukom, kotrljajući, ubaciti nar unutra. Nikako ovo ne može uraditi levom rukom, jer će ga u tom slučaju pratiti nesreća. Ova tradicija takođe simbolizuje srećan početak Nove godine.


Nar u mitologiji

Inače, nar zauzima posebno mesto i u Grčkoj starovekovnoj mitologiji. Po legendi je prvi nar zasadila boginja lepote – Afrodita, ali ipak to nije najpoznatija drevna priča o ovoj, po mnogima, strastvenoj voćki.

Legenda kaže da je lepa kići boga Zevsa i boginje Demetre, Persefona, volela da provodi vreme pevajući i plesajući sa nimfama. Jednog dana nije odolela da ne ubere lepi cvet smrti – narcis. Čim ga je ubrala, zemlja se otvorila i iz nje je izašao zao Had. On tada povuče u svoj podzemni svet lepu Persefonu koja je vrištala iz sveg glasa.

Kurabjedes – Ukus grčkog Božića

Poziv u pomoć čula je njena majka koja je odmah krenula u potragu za svojim čedom ne bi li joj pomogla. Međutim, nigde nije mogla da je nađe. Očajna majka je bila u tuzi i strahu dok joj bog Helije nije ispričao šta se desilo. Čuvši o tragediji koja je zadesila njenu kćer, ona brže bolje otrča na Olimp da traži pomoć od Zevsa.Ljuti Zevs je pocrveneo od besa kad je čuo šta se desilo sa njegovim detetom, pa je zato odmah poslao glasnika Hermesa u podzemni svet da mu kćer dovede natrag.

Grci po tradiciji ne treba da kite jelku, već…

Došavši u Hadov svet Hermes je saznao tužnu vest. Persefona je već bila Hadova žena. Naime, postojao je zakon koji je nalagao da, ako bi neko nešto pojeo u podzemnom svetu, ta osoba više ne bi mogla da izađe iz njega. Nesretna Demetrina kći je u početku odbijala da pojede bilo šta što joj je Had davao, ali glad ju je jedan dan savladala i ona uze šest zrna nara.

Nakon dugih pregovora Zevs i Had su našli kompromis, pa je Persefona šest meseci bila u podzemnom svetu (do proleća) dok je naredni period godine bila na zemlji.Legenda kaže da je ova granica od šest meseci upravo zbog toga što je pojela šest zrna nara. Ne samo što je utolila glad, već je pojela nar koji simbolizuje brak.

Kad se još “koristi” nar

U slučaju da se neko useli u novi dom u 99,9% slučajeva će na poklon dobiti nar, jer se to poklanja porodici da bi li imali sreću, puno dece i para. Takođe, nemojte se začuditi zašto većinu unutrašnjih zidova grčkih kuća krase slike ovog lepog voća, jer i to donosi sreću.

Zašto treba da posetite Atinu za Novu godinu

Nar će se naći na trpezi (bilo kao dodatak salati, soka ili u svom prvobitnom obliku) tokom velikih svečanosti, ali čak i kad se pravi koljivo za preminule. Naime, jedan od sastojaka koji se meša pored žita i šećera je i nar.

nar

Sad znate zašto u grčkim radnjama sa suvenirima uvek ima da se kupi figurica nara – najčešće zlatnog ili srebrnog dok mu je oko peteljke zavezan crveni končić sa kićankama na svakom kraju. To je najčešći poklon koji se nosi nekom ako mu prvi put idete u goste ili ako je ta osoba započela novu etapu u svom životu.

 

Fotografija: Pixabay/edenirocha

You may also like

Ostavi komentar

four + 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići