NISU SVI GRCI PRAVOSLAVCI

by Tijana
0 Komentar

grci

Svima nama kada neko pomene Grčku ili Grke, prvo što nam padne na pamet, posle mora, jeste da su braća pravoslavci. Međutim, nisu svi Grci vernici Grčke pravoslavne crkve.Na tlu zemlje masline pored pomenute crkve ima slebdenika i drugih religija, a to su: vernici Grčke katoličke crkve, Grci koji se mole Alahu, ali i onih koji su verni Mojsiju.

Grčka katolička crkva

Ova crkva zauzima posebno mesto unutar zapadne hrišćanske crkve. Naime, sa dozvolom svete stolice iz Rima grčkim katolicima (nama poznati kao unijati) je dozvoljeno da koriste vizantijske liturgijske obrede i bogosluženje služe na grčkom jeziku. Zbog toga se ova crkva zove i Grčka vizantijska katolička crkva.

Prva crkva za Grke katolike je podignuta 1880. godine u selu Malgara u Trakiji. Međutim, posle sukoba sa Turcima i Prvog svetskog rata većina grčkih katolika će se presiliti na današnju teritoriju Elade.

Grčka himna – najduža himna na svetu

Grčka katolička crkva je priznata u državi od 1965. godine. Broji oko 100.000 vernika, a od toga je oko polovina onih koji su čisti Grci.

Najviše grčkih katolika danas naseljava ostrva Siros (8.000), Tinos (3.000), Rodos (5.000), Krf (2.500), Solun (2.000) i ostatak je pored Atine većim delom raspoređen po drugim ostrvima jonskog mora.

Grčki muslimani

Od 1923. Grčka država je priznala i muslimansku veroispovest unutar svojih granica. Ovih vernika ima oko 100.000, ako ste mislili da su to Albanci koji su doselili u Grčko – onda grešite.Naime, većina se izjašnjava kao Grci (mada ima i onih koji sebe smatraju Turcima). U školama uče turski jezik, imaju kulturne centre i muftiju. Naravno, svako imenovanje muftije mora odobriti i Grčka država, pa se često dogodi da muslimani u Grčkoj imaju dvojicu muftija. Jednog priznatog od države, a drugog ne. Sigurno vam ovo zvuči poznato – ipak je sve ovo Balkan.

26 zanimljivih činjenica o Grcima i Grčkoj

Grčki muslimani su aktivni i u parlamentu država. Danas je njih četvorica u njegovom sastavu. Oni nemaju svoju partiju, već su često članovi neke od vodećih partija.

Grci svoje muslimane zovu “pomaki”. Naseljeni su u gradovima Ksanti i Komotini, tačnije u varošicama i selima okolo pomenutih gradova.

Grci Jevreji

Slebdenici Mojsijeve vere su na tlu Elade već više od 2000 godina, tako da su ostavili duboki trag u istoriji Grčke tokom svih razdoblja.Solun je najveći centar grčkih Jevreja i oni ga još nazivaju „Majkom Izraela“.  Ovo ne treba da vas čudi pošto je 1902. godine oko polovine građana Soluna činili Jevreji, odnosno njih 69.000. Dok danas, posle svetskih ratova, u Srbima omiljenom grčkom gradu živi samo oko 1.000 slebdenika Mojsijeve vere.

Deset atrakcija Soluna koje morate posetiti

Bolna je činjenica da je tokom Drugog svetskog rata oko 46.000 Jevreja iz Soluna poslato u Aušvic, a vratila se samo njih 1.950.

Pored Soluna Jevreji danas najviše žive u Janjini, na Krfu, Zakintosu i Atini.

 

 

Naslovna fotografija: Pixabay/paulwell

You may also like

Ostavi komentar

sixteen + nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići