OLIMPIJA GRČKA – SVETO MESTO ZA SVAKOG SPORTISTU

by Tijana
0 Komentar

olimpijaOlimpija Grčka, arheološki lokalitet je jedan od najposećenijih u zemlji masline. Hiljade i hiljade turista ga poseti svake godine. Većina sportista ga i dalje smatra svetim mestom, a svaka Olimpijada, bila zimska ili letnja, počinje baš tu.

Peloponez

Na Peloponezu se nalazi više arheoloških lokaliteta iz drevnog doba koji danas svakog turistu, istoričara, geografa… podsećaju na starost grčke civilizacije. Svi ti lokaliteti se nalaze na UNESCO spisku svetske baštine, a mi ćemo se potruditi da vam predstavimo svaki pojedinačno.


Olimpija Grčka danas

Olimpija je danas mala varoš koja raširenih ruku dočekuje svakog putnika namernika. Ima nešto manje od hiljadu meštana po popisu iz 2011. godine. Nalazi se u zapadnom delu Peloponeza između dve reke, Alfeje i Kadeje.

Glavna ulica je puna kafića i taverni koje su prilagođene svačijem džepu. Naravno, tu se nalaze i radnje u kojima možete kupiti razne suvenire.

olimpija

Olimpija arheološki lokalitet

Olimpija arheološki lokalitet je ponovo lociran sada već davne 1766. godine od strane engleskog ljubitelja starina Ričarda Čedlera. Međutim, iskopavanja nisu krenula odmah. Tek će početi u narednom veku i to od strane Francuza da bi potom iskopavanje preuzeli Nemci. Detaljna rekonstrukcija lokaliteta urađena je pedesetih godina XX veka.

Na ovom poznatom lokalitetu se nekada nalazilo svetilište. Tu se nalazio hram Zevsa u kojem se nalazila njegova zlatna statua, delo od slonovače i zlata visoko 12 m koje je napravio čuveni Fidije. Pored toga što pomenuta statua pokazuje dostignuća starog doba, ujedno je i jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Na veliku žalost od statue nije ostalo ništa, a od hrama samo postolje sa jednim stubom. Nekada je bio viosk čak 20 m.

Pored Zvesovog hrama u Olimpiji se nalazi i hram boginje Here. Najstariji je i potiče iz VII veka pre nove ere.

Naravno tu je i Olimpijski stadion i hipodrom koji su danas samo jedna velika livada. A ako se pitate zašto je to tako, odgovor je jednostavan – sedišta za posmatrače sportskih nadmetanja bila su izgrađena od drveta.

Pored ovih najbitnijih građavina u Olimpiji su se nalazila i druge kao što je riznica, gimnazion, vežbalište…

Olimpija nekada

Lokalitet koji danas obilaze milioni turista nastao je još u VIII veku pre nove ere. Nekada je Olimpija bila religiozni i politički centar. Nije postojalo naselje kao danas.

Svetilište je prvo bilo posvećeno majci svih bogova Rei, a potom su dignuti hramovi Zevsu, Heri i Apolonu.

olimpija

Muzeji Olimpije

Postoji čak tri muzeja koja danas pripadaju varoši Olimpija pored muzeja na otvorenom iliti arheološkog lokaliteta. Nećemo preterati, ako vam kažemo da je svaki vredan posete.

Arheološki muzej obavezno posetiti pre ili posle obilaska arheološkog lokaliteta. Svi eksponati u njemu su pronađeni na spomenutom lokalitetu i dočaraće vam potpunu sliku kako je svetilište nekada izgledalo.

Arhimedov muzej je još jedno zdanje koje je otvoreno zahvaljujući mašinskom inženjeru Kostasu Kocanisu. Naime, čovek “oživljava” antičku tehnologiju. Nalazi se tik uz zgradu Nacionalne banke Grčke. Ako hoćete da saznate o čemu je tačno reč, pročitajte OVDE šta smo rekli o sličnom muzeju u Atini koji je takođe otvoren zahvaljujući istom gospodinu.

Muzej antičkih olimpijskih igara će vam najlepše ispričati priču kako su igre izgledale nekada. Koji su sportovi bili popularni, sudbini žena koje bi htele da gledaju sportska nadmetanja pošto je to za njih bilo zabranjeno, ali i mnoge druge interesantne činjenice.

Napomena: Karta koju kupite za obilazak arheološkog lokaliteta uključuje i ulaze u Arheološki muzej i Muzej antičkih olimpijskih igara.

olimpija

Olimpijada Grčka

Na ovom mestru su održane prve Olimpijske igre davne 776. godine pre nove ere.

Treba da znate da su Stari Grci verovali u balans uma i tela, tako da su veoma brinuli o svom telu. Upravo zbog toga Olimpija, kao svetilište, ali i mesto gde su se nadmetali sportisti, je smatrana idealom svega onoga što je lepo i sveto, ali na veliku žalost kasnije je izgubilo taj sjaj…Život profesionalnog sportiste iz antičkog doba nije bio ništa manje interesantan nego što je život jednog sportiste danas.  Neki su bili i veoma slavni, kao što su Leonidis sa Rodosa i Sosrat iz Sikiona. Verovali ili ne, stanovnici Balkana su i u tim drevnim vremenima voleli sportska nadmetanja. Iako je ženama bio zabranjen ulaz u Olimpiju, spartanska princeza Kineska je bila pobednica na jednim igrama, a kako se to desilo, ali i mnoge druge zanimljivosti o sportistima starog doba naćićete na linku OVDE.

Treba da napomenemo i jednu interesantnu istorijsku činjenicu koja je vezana za Olimpijadu. Naime, varanje u sportu je uvek postojalo, ali najbolji primer toga iz drevnih vremena je učešce rimskog cara Nerona. Naime, car je rešio da se trka, pa se sapleo, potom je ljuto odustao od igre, ali gledajte čuda, on se ipak predomislio, pa se vratio u trku i pobedio!

Stare Olimpijske igre su održavane sve do 393. godine nove ere. Hrišćanski rimski car Teodosije I, koji je nosio nadimak Veliki, ih je ukinuo zbog hrišćanstva jer nisu bile u skladu sa novom religijom. Hrišćanstvo je pripovedalo da sve što je vezano za ljudsko telo predstavlja greh. Tako su i neke građavine u Olimpiji pretvorene u hrišćanske bazilike.

Posle ukidanja igara, nove Olimpijske igre će se desiti isto u Grčkoj, ali dalje od Olimpije, u Atini. Istorijske činjenice o njima su i više nego interesantne, a OVDE možete pročitati deset najzanimljivijih.

Posle toga prestonica Grčke je bila još jednom domaćin najboljim sportistima sveta, to se desilo ne tako davne 2006. godine.

Koliko je ovo mesto i danas značajno za svakog sportistu i fana Olimpijskih igara govori činjenica da se i danas na svake četiri godine baš tu pali olimpijski plamen po principu iz drevnih vremena – pomoću sunca i ogledala. Odatle baklja sa plamenom putuje po ostalim državama koje se nalaze na putu do sledećeg odredišta igara.

Olimpija Grčka mapa

Nalazi se u okrugu Ilija / Elis / Elida na Peloponezu. Tačnije 264 km zapadno od Atine i 115 km južno od Patre koja je najveći grad i luka na Peloponezu. Ako želite da saznate gde se tačno nalazi na mapi, pritisnite OVDE.

Asocijacije na pojam Olimpije

Svim nekadašnjim Jugoslovenima prva asocijacija na Olimpiju uglavnom nije Grčka, več slovenački sportski klub, mnogima poznat po košarci. SD Olimpija je iz Ljubljane.

Marija Olimpija je grčka princeza koja svojom lepotom pleni mnoge. Postojale su glasine i da je princ Hari bio u ljubavnoj vezi sa njom.

Olimpija boginja je pojam koji se često pretražuje na Guglu, ali istina je da ne postoji boginja sa takvim imenom.

Olimpija planina je još jedna “greška u kucanju”. Olimpija nije planina, već Olimp. A kakav je put do vrha mitske planine, možete pročitati OVDE.


You may also like

Ostavi komentar

fifteen − thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići