OSTRVA KIKLADA KOJA SU MANJE POZNATA TURISTIMA

by Tijana
0 Komentar

kikladiSvi znamo za najveće bisere grčkih Kiklada – Santorini i Mikonos, dok je većina čula ili posetila još Paros, Naksos i Milos. To je ujedno i najpoznatija petorka čuvenih Kiklada. Nešto mlađi koji vole lude žurke, ali da su jeftinije od Mikonosa, rado posećuju i Ios. Međutim u grupu ovih ostrva spadaju i ona manje poznata koja turisti još nisu otkrili ( ili bar ne veći broj turista), a idealna su za sve one koji vole da uživaju u miru i prirodnim lepotama Grčke.

OSTRVO MILOS – ROMANTIKA KIKLADA

Donusa ili Denusa

Nalazi se istočno od ostrva Naksos. U mitologiji je poznato po tome što je baš tu bog vina Dionisis sklonio lepu Arijadnu od Tezeja. Inače, ovo lepo ostrvo Kiklada obiluje prelepim plažama, morem u kojem se prelivaju sve boje zelene i plave, ali i odličnim tavernama u kojima ćete osetiti pravi ukus Grčke. Više fotografija Donusa pogledajte OVDE.

Kufonisija

https://www.instagram.com/p/BZGUwiVHTzm/?tagged=koufonisia

Ovaj manje poznat biser Kiklada se sastoji iz dva ostrva: Ano (gornji) i Kato (donji) Kufonisja. Polako postaje sve popularnije među turistima, pa ako želite da ga posetite dok na njemu nema gužve, onda to učinite što pre. Puste peščane plaže sa tirkiznom vodom plus mali prirodni bazeni i mnoštvo pećinica su njegov zaštitni znak. Ostrvo će oduševiti i sve planinare, ali i one koji su željni dobre avanture. Više fotografija Kufonisija možete pogledati OVDE.

NE VOLITE IZVIKANA MESTA ONDA POSETITE OSTRVO ANDROS

Kimolos

https://www.instagram.com/p/6mikzOrPNb/

Pored Milosa nalazi se manje poznat Kimolos. Ostvro je puno prirodne lepote, a jedna od njih je gore prikazana kamena pečurka. Inače, ostrvo obiluje rajskim peščanim i šljunkovitim plažama. Više fotografija ovog ostrva iz grupe Kiklada pogledajte OVDE.

Anafi

Anafi je do skoro bio zaštićen od masovne posete turista, ali sada postaje sve zanimljivija destinacija onima koji vole da istražuju. Prema legendi ovo ostrvo se izdiglo s dna mora kako bi pomoglo čuvenim argonautima da se okrepe i odmore, ali i da im bude sklonište. Netaknuta priroda, plaže koje bukvalno oduzimaju dah i gostoprinstvo meštana je spoj koji svakog osvaja.  Više fotografija pogledajte OVDE.

Iraklija

Iraklija spada u istočna ostrva grupe Kiklada. Ovo minijaturno ostrvo od samo 18,08 km² je za sve one koji obožavaju mir i žele da osete svu lepotu istinskog ostrvskog života. Sa svojom bujnom vegitacijom, prirodnim izvorima i kristalno čistom vodom “kupi” svakog ko ga poseti. Više fotografija ovog ostrovceta možete videti OVDE.

ZAŠTO JE DOBRO LETOVATI U GRČKOJ U SEPTEMBRU

Siros

Najnaprednije i najnaseljenije ostrvo Kiklada je Siros. Na njemu se nalazi i glavni grad Kiklada – Ermoupolis. Ostrvo je pravi primer spajanja moderne i tradicionalne Grčke. Ako ga ikada posetite obavezno probajte halvu i ratluk koji se prave baš na Sirosu, jer je ostrvo širom sveta poznato po tim proizvodima. Inače, idealno je za porodično letovanje. Više fotografija Sirosa vidite OVDE.

Folegrandos

Ovo ostrvo je mlađi brat Santorinija, bar što se izgleda tiče, a i samo 40 km je udaljeno od njega.  Ima oko 550 stanovnika koji uglavnom žive u glavnoj varošici Hori, lučkom naselju Karavostasisu ili u zemljoradničkom naselju Ano Merija. Glavna varoš je izgrađena na liticama i pruža fantastičan pogled na more. Pored kupanja u prelepom i čistom moru, posetioci ovog ostrva Kiklada mogu da uživaju i u planinarenju. Više fotografija pogledajte OVDE.


You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići