OSTRVO EGINA – GRČKA

by Ivana
2 Komentari

Ako bi u par reči trebalo opisati ostrvo Egina one bi bile – malo, a blizu. Spada u grupu Saronskih ostrva koja su veoma blizu Atine, pa je zaista lako iskombinovati jedno lepo putovanje – aktivan odmor u obilasku grčke prestonice i odmor na ovom lepom ostrvu.

Iz luke Pireus brodovi na gotovo pola sata idu do ostrva Egina. U zavisnosti od afiniteta i budžeta, na ostrvo se brzim brodom moze stići za 40 – ak minuta, a cena karte je od 14 evra u jednom pravcu ili za nesto malo više od sat vremena, po ceni od 8 do9 evra.

Egina Grčka smeštaj

Ekipa u sastavu majka, svekrva, dete i ja odlučila je da smeštaj nađe u istoimenom glavnom gradu ostrva – Egina. Pošto je ekipa bila šarolika, trebalo je nekako uklopiti sve želje – da je plaža blizu, da hotel ima restoran, da po mogućstvu sobe budu spojene, da možemo peške da uveče prošetamo, a da nije pusto. Izbor je pao na hotel Brown, skoro na samom kraju plaže. Hotel je zaista uspeo da ispuni sve naše zelje. Naravno plaža nije bila baš idealna ali more je more, a najmlađi član ekipe nije se žalio. Na plaži je bilo i ležaljki koje su po nesto nižoj ceni naplaćivane za goste hotela (5 evra po setu), ali je bilo i stolova koji su pripadali restoranu Dromaki (a koji je inače deo hotela) i mogli smo da uživamo u kafi u hladu suncobrana, pa nam ležaljke nisu ni bile potrebne. Jedina mana je što se od 18h plaža praktično pretvara u mesto za restoran, pa vas ljudi iz restorana lepo zamole da se sklonite, jer treba da postave stolove za veče.

U poređenju sa nekim drugim ostrvima, Egina spada u veoma ekonomičan izbor (jeftinije nego na Halkidikiju. Hrana u restoranu je bila zaista fantastična, te ga toplo preporučujem svima koji posećuju ovo ostrvo. Cene su veoma pristupačne, a kvalitet odličan. Obavezno probajte imam, jelo u koje sam se prosto zaljubila baš u ovom restoranu (i nigde ga još niko nije napravio kao tu).

Doručak smo, ukoliko smo želele, mogle da doplatimo 5 evra po osobi – nikakav preteran izbor, ali dovoljno za lep početak dana.

Ipak ono što nas je u hotelu najviše obradovalo je smeštaj – apartman u prizemlju, sa bašticom ispred. Apartman se sastojao od 2 dvokrevetne sobe sa 2 kupatila i zajedničkom kuhinjom. Naše dve sobe odvajala su vrata, pa smo mogle da imamo svako svoj mir, ali i da se družimo kada smo htele. Izlazila je na prelepu baštu sa dosta hladovine, stolom i stolicama i prilično velikim ograđenim prostirom. Zaista idealno za decu kada sunce počne da prži, a vi ne znate gde sa njima. Nameštaj je prosečan, ali to dvorište zaista vredi svaku paru.

ODMOR U ATINI? ODVOJITE JEDAN VIKEND ZA OVA OSTRVA!

Po čemu je Egina poznata

Egina je poznata po proizvodnji pistaća i niko sa ovog ostrva ne odlazi da ih nije kupio ili bar probao. Ona je poreklom zaštićen proizvođač ovih koštunjavih plodova, koji su ocenjeni kao jedni od najboljih na svetu u svojoj kategoriji. Zato ćete čim siđete sa broda, zateći veliki broj štandova koji nude pistaće u različitim pakovanjima i oblicima. Kada kažem oblicima, pre svega mislim na ono što može da se napravi od ovog ploda. Prodavci će vam ljubazno ponuditi da probate sve što su napravili, od posebnih namaza i slatkiša, pa do pića i likera koji sadrže sveže plodove ove biljke. I zaista, nećete pogrešiti ako za uspomenu sa ovog ostrva kupite nesto od pistaća. Mi smo se odlučile za jedan namaz koji smo pojele i pre nego što smo stigle kući, a kese sa običnim pistaćima podelile prijateljima kao suvenire.

Ostvo je dobro snabdeveno svim namirnicama i kao i u svakom mestu, ima veliki broj marketa. Ukoliko se, pak odlučite da posetite neki od velikih marketa, neka to bude Kritikos, lanac koji se sve više širi u Grčkoj, a potekao je upravo sa ovog ostrva.

Egina plaže

Zbog malog člana i dve sredovečne dame u društvu, nismo baš mnogo istraživale, ali ipak smo videle i nekoliko plaža van luke u kojoj smo bile smeštene. Pošto nismo imale auto, plaže smo obilazile taksijem jer je ostrvo relativno malo, a autobuski saobraćaj ne baš razvijen (mada postoji i red vožnje istaknut na većini stajališta). Evo dve koje biste obavezno trebali da obiđete ako boravite na ostrvu.

Aeginitissa – plaža koja je 8 kilometara udaljena od luke, važi za jednu od najlepših plaža na ostrvu. I zaista, nekako se na ovoj plaži osećate kao kod kuće. Plaža je oragnizovana, postoji bar, u vodi se nalazi jedan kanu koji možete da koristite besplatno. Na dan kada smo je mi posetili održan je i besplatan čas joge, u kome su mama i svekrva učestvovale i bile veoma zadovoljne.

Moni – malo ostrvo samo nekoliko minuta daleko od mesta Perdika, do koga ide veliki broj brodova. Karta košta 2 eura. Na ostvru niko neživi, ali postoje 2 bara, a boja mora je prelepo tirkizno plava. Sam teren može da izgleda malo nepristupačno, ali mi smo s malim članom tamo proveli jedan prelepi dan, tako da zaista ne treba da propustite posetu ovom malenom ostrvu.

Egina šta obići

Arheološko nalazište Kolona

Ime je dobilo po stubu koji je bio deo Apolonovog hrama  iz 6. veka pre nove ere i vredi ga posetiti. Nalazi se na visoravni – brdu Kolona, pored arheološkog muzeja. Kada ste već tu, posetite i arheoloski muzej, koji ima izvanrednu kolekciju skulptura i keramike, od praistorije do romanskog doba, od kojih je napoznatija statua Sfinge.

Hram boginje Afeje

Hram je posvećen boginji Afeji i za njega je vezana jedna interesantna priča, po kojoj je i dobio naziv. Prema legendi, kralj Minos sa Krita zaljubio se u nimfu Britomartidu i jurio ju je kao lud. Da bi pobegla, ona je sa stene skočila u more i plivala sve do ostrva Egina, popela se na jedno brdo i nestala zauvek. Ovo brdo nazvano je Afeja (Aphaia), nastalo od grčke reči afanti što znači nevidljiv, nestao. Kasnije je lokalno stanovništvo u čast ove nimfe napravilo hram, koji su joj posvetili.

Ovo nalazište jedno je od važnijih u Grčkoj, a pogled sa ovog mesta je veličanstven. Često se kaže da hram boginje Afeje, Partenon u Atini i Posejdonov hram u Suniu, čine sveti trougao to jest tri božanstva Grčke. Postoji verovanje da će, ako pomislite želju i obiđete ova tri mesta, ona biti ispunjena.

Obronci planine Elanion i neverovatne masline

Još jedna stvar koju treba videti su drva masline stara oko 1500 godina – impresivan spomenik, ovoga puta prirode. Njihove grane su ogromne, a koren koji ih vezuje sa zemljom nestvarno veliki, pa šetnja ovim delom planine južno od sela Paxeas Raxis zaista predstavlja vraćanje kroz vreme. Paxea Raksi (Παχειά Ράχη) nalazi se na najvišoj planini ostrva Egina Elanion, sa koje se pruža prelep pogled na more.

Eleonas

Izuzetno bogato florom i faunom je i mesto Eleonas, u kome se takođe mogu naći drva masline velike starosti i lepote. Nemojte da se začudite ako vidite ljude koji baš ovde vežbaju jogu – zbog veoma mirnog okruženja, časovi joge se ovde redovno održavaju.

Paleohora

Prestonica ostrva u 9 – om veku nove ere. To je postala kako bi se stanovništo zaštitilo od učestalih gusarskih napada. U ovom selu, poznatom i kao “mistra”, aludirajući na mesto Mistras na Peloponezu, veoma važnom u vizantijskom periodu. A 33 od 365 crkava, koliko ih je u prošlosti sagrađeno i danas se mogu posetiti. Najbolje je prošetati kroz ceo ovaj deo, a jedan sat biće dovoljan da sve obiđete i zaista uživate u ovom prelepom mestu.

Ulica Kazantzakis u gradu Egina

U ovoj ulici se nalaze kuće značajnih grčkih umetnika: pisca Nikosa Kazantzakisa, autora poznatog Grka Zorbe, a tu su živeli i Janis Moralis i Hristos Kapralos, inače poznati grčki slikari… U ovoj ulici nalazi se i Markelos kula, koja se dugo koristila kao značajna građevina za vreme vladavine Janisa Kapodisrtiasa, prvog guvernera nezavisne Grčke.

Egina Sveti Nektarije

Manastir svetog Nektarja svakako je poznat i kod nas, jer mnogi koji obole od teških bolesti žele upravo ovaj manastir da obiđu. I ne samo naši ljudi, već i Grci koji ga smatraju jednim od najznačajnijih svetaca, tako da je manastir posećen tokom cele godine.

ATINA – 5 STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O NJOJ

Ostrvo Egina – iskustva

Grad Egina nije privlačan samo leti, već ga Grci a i turisti, zbog blizine Atine često posećuju vikendom, a redovne su i ture brodovima koji polaze iz Atine i ovo ostrvo obilaze u sklopu turističke ture, zajedno sa ostrvom Poros. I zaista, kada brodom prilazite ovom ostrvu, osvojiće vas privlačan gradić Egina sa svojim raznobojnim tonovima i fasadama neoklasične arhitekture. Iako to ne očekujete, videćete jedno lepo mesto, gde se na malom prostoru nalazi veliki broj lepih građevina. Trgom dominira vizantijska crkva sa visokim zvonikom posvećena presvetoj Bogorodici i zgrada gradske Mitropolije izgrađena 1806. godine, a u kojoj je jedno vreme bila smeštena vlada. Sliku upotpunjuje crkva svetog Nikole sa dva visoka zvonika u neposrednoj blizini ružičaste Markelos kule, jedne od najstarijih građevina na ostrvu, kao i zgrada Vogiatsiza. Crkva posvećena svetom Nikoli Talasinosu, svecu zaštitniku mornara, iako mala, služi kao podsetnik da je Egina u 6. i 7. veku bila velika pomorska sila.

Grad Egina je veoma simpatično mesto, idealno za  šetnju. Šetaliste je veliko, ima zaista za svakoga po nešto. Sa svih strana okruženo je mnogobrojnim luksuznim jahtama, jedrilicama i ribarskim čamcima jer je blizu Atine (zbog toga je Agrosaronski zaliv raj za jedriličare). Od kafića sa kafom i kolačima, preko poznatih ribljih restorana, do barova, u kojima možete da uživate u najpoznatijim hitovima i odličnim koktelima. Vikendom u pojedine barove dolaze DJ – evi, ali Egina svakako nije ostrvo za one koji očekuju ludi noćni provod.

Mesta za izlaske

Dva najbolja tradicionalna kafea (a pod tim se podrazumeva mesto gde možete da popijete odličnu grčku kafu) na ostrvu nalaze se u prizemlju zgrade opštine koja je izgrađena 1886. godine. Jedan od najbolje očuvaih tradicionalnih kafea u celoj Grčkoj je ujedno i jedan od njih – Miras koji postoji od 1952. Oba kafea nekada su radila od 3 do 11 ujutro, ispraćajući i dočekujući ribare sa svežom kafom, mezeom i uzom.

Ukoliko se posle šetnje umorite, dobro okrepljenje nudi bar Remvi, naročito ako volite vino. Oinoi je odlicno mesto za koktele, a za one koji vole rok, tu je Proka. Za one koji traže nešto mirnije, tu su Vartan i Speaklow dok Caps Love ima odličnu baštu.

Nazvan po delu luke gde su nekada stanovnici sela Perdika noćili sa svojim magarcima, Persikiotika je svakako najelegantniji bar na ostrvu. Nalazi se u prelepoj neoklasičnoj zgradi, koja je služila za državne poslove 1820. godine.

Ukoliko ste više za nešto slatko, onda obavezno treba da posetite Aiakeion, legendarnu poslastičarnicu u lici koja nudi tradicionalne grčke poslastice, kao i odličan sladoled. Melenio je moderniji i poznat po čokoladnim poslasticama, musu i profiterolama dok je pekara Asomatos odlično mesto, ako želite da pazarite vruć hleb iz peći na drva.

You may also like

2 Komentari

Ljiljana Dzunic 27/02/2018 - 09:32

Predivno napisan tekst, sa puni lepih opisa i neophodnih detalja!!!! Pozelela sam da se, nekako, odmah nadjem tamo😊!!!

Odgovor
Ivana 11/05/2018 - 22:24

Hvala puno Ljiljana, i mi smo uživale na Egini, nadamo se da smo uspele da dočaramo sve što smo videle.

Odgovor

Ostavi komentar

four × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići