OSTRVO TILOS – 6 RAZLOGA ZAŠTO BAR JEDNOM U ŽIVOTU TREBA DA GA OBIĐETE

by Tijana
0 Komentar

Sa svega 54 km pešačkih staza, netaknutim prelepim plažama i veoma ukusnom hranom ostrvo Tilos je jedan od rajeva Dodekana. Pored svega toga ovo ostrvo pokušava da bude ekološki „okupano“ tako da su se okrenuli tzv. zelenoj energiji. Jednom rečju, Tilos je parče raja na Egeju.

Među svojom poznatijom braćom i sestrom u grupi ostrva Dodekaneza, ostrvo Tilos nepravdeno mnogi putnici smatraju manje vrednim da se na njemu provede godišnji odmor. Mi ćemo vas danas ubediti da to i nije baš tako.

Šta nudi Tilos? Odmor i uživanje!

Tilos ima mnogo da ponudi prosečnom, a boga mi i onom malo zahtevnijem, turisti. Pored rajske lepote, svoje jedinstvenosti i divnih meštana, ima još mnogo toga što će vas oduševiti i privući ovom parčetu raja na Egeju.

Mali slonovi sa Tilosa

Prema rečima profesora Nikolaosa Simeonidisa, poznatog palentologa i geologa, poslednji divlji slonovi u Evropi živeli su baš ovde, na malom Tilosu. Oni su bili vrsta patuljastih slonova koja se pojavila na ostrvu pre 50.000 godina i nestala pre otprilike 4.000 godina. Pomentui profesor otkrio prve fosilizovane kosti u pećini Harkadio 1971. Smatra se da su slonovi doplivali do ostrva. Naučnici veruju da su životinje bile visoke između 1,2 i 1,4 metra.

Šetnje koje će je prava slika razlgednice iz Grčke

Megalo Horio sa svojom tradicionalnom egejskom arhitekturom, izgrađen je u XIX veku. Pre toga, ljudi su živeli unutar zamka koji su izgradili Vitezovi Svetog Jovana na vrhu brda. Prošetajte uskim uličicama i posmatrajte kuće ofarbane u belo sa drvenarijom svih nijansi plave, bez premca osećaj jednostavnosti koji karakteriše Egej. Ovde ćete naći dve taverne, dva kafića, i prelepu  crkvu koja krasi seoski centar od 1827. godine.

Zamak vitezova i očaravajući pogled

Divna šetnja uzbrdo od oko 30 minuta vodi vas do Zamka vitezova, iznad Megalo Horia, gde ćetetakođe videti ruševine drevnog naselja. Najbolje vreme je popodne, kada je staza osenčena pored brda. Pogled sa tvrđave je najlepša paronama koju ćete videti.

Manastir Svetog Pantelejmona

Krećući se severozapadno preko jalovih padina, stići ćete do manastira Svetog Pantelejmona iz XIV vek.  Može se pohvaliti utvrđenjima i prelepim šljunkovitim mozaicima u svojim unutrašnjim dvorištima. Obratite pažnju na dekorativne detalje i freske u kapeli. Manastir je otvoren za posetioce, ali je bolje pozvati unapred i zakazati posetu. Telefon je  +30 2242031676.

Malo selo

Mikro Horjo je naselje u unutrašnjosti Tilosa koje napušteno posle Drugog svetskog rata i talasa masovne emigracije koja je potom usledila. Do 1955. selo je postalo potpuno pusto i tako je do današnjeg dana. Međutim, život u ovim ruševinama se vraća svako veče zahvaljujući jednom baru koji se nalazi tu u sred nedođije. Zanimljivo je da kafić čak osvetljava enterijere starih, porušenih kuća, stvarajući jedinstvenu atmosferu. Bar ostaje otvoren do jutra, pružajući svojim gostima neverovatnu priliku da uživaju u izlasku sunca. Kafić nema ime i jednostavno je poznat kao bar u Mikro Horiu.

Ostrvo Tilos plaže

Tilos se može pohvaliti mnogim netaknutim plažama do  kojih se može doći samo pešice. Prema tome potrebno je samo da nabacite šeširče i udobne papuče, naravno da ponesete i flašicu vode sa sobom, jer će vam tako zasigurno biti prijatnije da istražujete mesta za plivanje kao što su Letra, Limenaria i Agios Petros – sve šljunkovite plaže.

Od ostalih plaža na ostrvu, najpoznatije su Eristos, koji privlači kampere, i Plaka na severu, sa izuzetnom plavom vodom. Iza plaže se nalazi ograđeni park u kojem slobodno šetaju paunovi. Ako želite da se približite ovim prelepim žovotinjama, jednostavno otvorite veliku žičanu kapiju i uđite unutra – mada se oni često mogu naći i kako lutaju po samoj plaži.

Ostrvo Tilos kako stići

Dolazak do ostrva Tilos je prava avantura i zna da potraje. Brodovi iz like Pirej idu nekoliko puta nedeljno, ali putovanje traje preko 15 sati. Najbolja opcija je dolazak do ostrva Kos ili Rodos, pa se odatle ukrcati na trajekt. U tom slučaju trajektom se putuje oko 2 sata.

Da li smo vas zainteresovali ovim tekstom za letovanje na Tilosu?

You may also like

Ostavi komentar

12 + 12 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići