POSETITE ZABORAVLJEN ARTEMIDIN HRAM NA ATICI

by Tijana
0 Komentar

artemidin hramNa Atici pored velelepnog Partenona Atinskog Akropolja postoje jos dva veoma bitna hrama iz drevnih vremena. Jedan je svima znan Posejdonov hram u Suniu, dok je drugi manje poznat – Artemidin hram. Ovaj post je posvećen upravo tom drugom hramu koji veći broj turista nikad ne obiđe.

Kada mit postane stvarnost – kako je Atina dobila ime

Artemida je pre svega grčka boginja lova i divljači koja je bila jedna od omiljenih bogova sa visokog Olimpa kod starih Grka. Iz poštovanja prema ovom božanstvu drevni Grci su još u III veku pre hrista digli hram čiji su delovi i danas vidljivi.

Muzej u Vravroni, Artemida

Muzej u Vravroni, Artemida

Efigenija je bila jedna od najznačajnijih sveštenica u Artemidinom hramu. Mit koji duboko živi na Atici je da je Efigenija bila kćer od Tezeja i Helene koju su oni morali da žrtvuju boginji Artemidi ne bi li joj smanjili ljutnju koje je stanovništvo drevne Atike prouzrokovalo svojim ponašanjem. U trenutku kada su nesrećni roditelji krenuli da žrtvuju lepu kćer pojavila se lično boginja Artemida i spasila je. Potom ju je napravila najvećom sveštenicom svoga hrama. Posle smrti Efigenija je u očima stanovništva Atike doživljavana kao veliki heroj i mala boginja.

10598241_280437335492847_57742997_n

Zato što pričamo sad o hramovima Atike mi ćemo ipak da verujemo u ovaj mit, a ne onaj da je ona kći Agamemnona, koji možete pročitati OVDE.

Ovi vojnici su ponos i simbol Grčke

Prvi put je ovaj lepi hram bio totalno uništen od strane Persijanaca. Većina današnjih ostataka hrama je iz V veka pre nove ere. Inače, kroz teritoriju na kojoj se nalazi hram je u drevnim vremenima proticala reka, čiji će tok Grci obnoviti u par narednih godina. Hram je veoma dobro očuvan ako uzmete u obzir da je reka proticala kroz njega.

10584549_1513593622206275_1633338138_n

Pored Artemide ovde su se nalazili i manji hramovi Efigenije, Lete, Apolona i Dionisisa. Na osnovu statua i predmeta koji su iskopani na lokalitetu istoričari i arheolozi su došli do zaključka da je hram dignut pre svega Artemidi kao zaštitnici prirode, čuvaru male dece i malih životinja. Ovde treba napomenuti da u drevnim vremenima svaki hram dignut nekom božanstvu nije bio dignut za svaku delatnost tog božanstva.

Grčka himna – najduža himna na svetu

U doba kada je Antička Grčka cvetala svakih pet godina je održavana parada povodom dana Vravronia. Parada je počinjala sa Akropolja i završavala se u Hramu Artemide u Vravroni, na Atici. Tokom ovog festivala bilo je obavezno žrtvovanje životinja, ali i takmičanje u atletici i muzici.

Da posetite ovaj zanimljivi hram i muzej koji se nalazi odmah pored lokaliteta, u današnjoj Vravroni, trebate da izdvojite 6 evra po osobi tokom sezone ili pola od ove cene tokom zimskih dana. Radno vreme je od 08:00-15:00 svakim danom osim ponedeljkom kada je zatvoren. U blizini se nalazi i plaža Hamolja, ali i više divljih plažica koje nećete videti dok se vozite, ali kada se parkirate negde na nekom od ponudjenih parkinga i krenete put obale možete naleteti na pravi raj od plaže.

 

You may also like

Ostavi komentar

nine − 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići