EKSKLUZIVNO ZA GRČKI KUTAK – PREDSEDNICA TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRČKE

by Sanja
0 Komentar
predsednica turisticke organizacije grcke
Angela Gereku predsednica EOT-a

Pandemija izazvana COVID-19 virusom nam je svima poremetila letnje planove. Mnogi se nadaju da će ipak ove godine uživati kraj grčke obale. Zato smo kontaktirali predsednicu Grčke turističke organizacije koja nam je pružila nadu o letnjem odmoru.

Gospođa Angela Gereku, rođena Krfljanka, ispričala nam je i koliko voli našu zemlju i kakve utiske sa putovanja iz Srbije nosi. Ovu prelepu damu mogli ste videti i u našem domaćem filmu uz legendarnog Lazara Ristovskog.

Znamo da je Grčka destinacija broj jedan kada su srpski turisti u pitanju. S obzirom da Grčka može mnogo toga ponuditi i zimi i leti, koja mesta bi ste preporučili za odmor?

Grčka je uvek spremna da primi turiste iz Srbije. Blizina dve destinacije i višestruke mogućnosti pristupa istim, omogućuju nam neprekidni protok turista između ove dve zemlje.

Kada je u pitanju moja zemlja, a poznavajući sklonosti naših prijatelja iz Srbije, rećiću da Grčka nudi jedinstvene turističke aktivnosti dostupne širom zemlje za sve četiri sezone. U turističkom sektoru stvorili smo turističke rute koje posetioci mogu da poseti 365 dana u godini i dožive Grčku kroz njenu istoriju i kulturu.

Možda vam se dopadne

Ono što je bitno jeste to da struktura tih aktivnosti obuhvata celu zemlju, sa ciljem da putovanje u Grčku ostane u najlepšem sećanju svakom turisti. Grčka je sposobna da se nosi sa razvojem sveobuhvatne turističke politike koja zadovoljava svaki tematski oblik turizma, bilo da je vezan za letnji ili zimski period.

Dovoljno je da uzmete u obzir blagu klimu Grčke, stepen pristupačnosti i bogatu morfologiju tla sa 15.000 km obale, naše planine, nacionalne parkove izuzetne lepote i važnosti, koji se nalaze u skoro svakom kutku zemlje. Sve su to prilike i mesta koja mogu da zadovolje potrebe srpskih turista, bile one samo letovanje u jednom mestu ili obilazak više mesta na svom proputovanju.

Termalni izvori, skijališta, planinske staze i reke samo su neke od mogućnosti koje se mogu iskoristiti za još specijalizovanije oblike turizma na otvorenom (termalni, pešački, itd.). Etno sela širom Grčke, arheološka nalazišta, spomenici, dok stotine naših aktivnih manastira pokrivaju potrebe srpskih pravoslavnih hrišćana kada je u pitanju hodočašće.

Istorijski spomenici i antičke skulpture, savremeni festivali, tradicionalni festivali i manifestacije, kao i naša gastronomija udovoljiće onim srpskim turistima koji žele da iskuse više kulturni turizam. Moderna Grčka, sa nizom viskokvalitetnih investicija, modernih hotelskih jedinica i područja integrisanog turističkog razvoja, nalazi se u sedištu luksuznih putovanja.

Mnoga mesta u Grčkoj su svetski poznata, kao recimo Mikonos i Santorini. Možete li nam navesti tri mesta u Grčkoj, po vašem mišljenju, koja nisu toliko poznata ali su itekako zanimljiva turistima?

Grčka je zaista globalna i poznata destinacija, ali to ne znači da je masovna destinacija bez identiteta. Čak i na pomenutim ostrvima , ali i na manje poznatim , posetioci iz Srbije imaju priliku da iskuse autentičnu Grčku i njeno poznato gostoprimstvo.

Želimo da svaki turista u Grčkoj oseća sigurno, da ga lepo ugostimo i kada dođe na odredište u našu zemlju, da slobodno obilazi istorijske i kulturne spomenike Grčke, ali i njene prirodne lepote. Upravo zbog toga Grčka je turistička destinacija koju posetioci uvek iznova biraju, kako bi upoznali sva mesta, poznata ili manje poznata, ali uvek autentična i jedinstvena u onome što nude.

Gledajući statistiku, koja su najpopularnija mesta u Grčkoj? Da li se to menja svake godine ili neka mesta drže ubedljivo prvu poziciju?

Kao međunarodna turistička destinacija, Grčka nudi višestruke ponude. Postoje ostrvska i kopnena područja sa velikim rastom u pogledu turističke infrastrukture koje, što je i logično, dobijaju više dolaznog turizma. Međutim, svedoci smo značajnog rasta turista u celoj zemlji sa modernom infrastrukturom koja se zasniva na visokom kvalitetu ugostiteljskih usluga.

Čitava zemlja je shvatila prednosti turizma, rezultirajući porastom profesionalizma. Svaka oblast, zavisno od svojih mogućnosti, nudi personalizovani i jedinstveni doživljaj za svakog turistu.

Mnogi Srbi biraju Krf kao destinaciju za letovanje, zbog prelepih pejzaža koje ima, ali i zbog istorije koja nas povezuje. Mislite li da je ovaj dobar odnos dva naroda ključan faktor za Srbe pri izboru Grčke kao letnje destinacije?

Potpuno ste u pravu. Srbija i Grčka se mogu pohvaliti solidarnošću kada su u pitanju i dobre mogućnosti i izazovi na Balkanu. Ujedinjuju nas snažne veze prijateljstva zasnovane na istim duhovnim i kulturno-religijskim vrednostima, kao i zajedničkim istorijskim iskustvima.

Imamo istu kulturu u pogledu gostoprimstva, ali i osmeha i zabave. Karakteristike koje će naši srpski prijatelji sigurno otkriti na Krfu, ali i u ostatku Grčke.

Istorijski je poznat nesebični doprinos naroda Krfa srpskim vojnicima tokom boravka na našem ostrvu u periodu od 1916. do 1918. godine, kao i snažne veze koje su se stvorile posle događaja na “ostrvu spasa”.

Pre dve godine je na Krfu snimljen film Kralj Petar I, sa ciljem da se ukaže na dugo istorijsko prijateljstvo dva naroda. Takođe je na Krfu snimljen i film Balkanska pravila, u kome sam imala zadovoljstvo da glumim sa velikim Lazarom Ristovskim.

Da li ste nekada posetili Srbiju? Šta vam se najviše dopalo?

Više puta sam posetila Srbiju, što iz poslovnih što iz ličnih razloga. Svaki put me impresionira sličnost u načinu života, raspoloženje koje karakeriše naše narode. Verujem da uprkos poteškoćama koje su obe zemlje prošle, naš smisao za zabavu i šalu nikada nećemo izgubiti. Na svakom od putovanja u Srbiju osećam se kao kod kuće, uživam u mestu i kulturi, ali i u različitosti koja karakteriše sjajnu destinaciju.

Za kratko vreme možete se naći iz kosmopolitskog istorijskog Beograda u čudesnom Novom Sadu, putujući kroz prelepe ravnice. Obe zemlje, i Grčka i Srbija, imaju dovoljno sličnosti u pogledu ukupne turističke ponude , što nam daje priliku da razvijamo kooperativne i transnacionalne mreže u turizmu.

U poslednje vreme, posetioci naše stranice, pitaju o početku sezone. Iako je još uvek neizvesno bilo šta prongozirati, verujemo da će granice biti uskoro otvorene za turiste iz Srbije. Mislite li da će cela situacija uticati na cene?

Kao što je poznato, Grčka je bila jedna od zemalja koja se na najbolji način borila sa pandemijom COVID-19, koordiniranim i neviđenim naporima grčke Vlade. Istim pažljivim koracima prelazimo na drugu fazu, što se poklapa sa početkom turističke sezone. Svi naši planovi imaju kao glavni prioritet čoveka i njegovu sigurnost, kao i do sada.

U ovom trenutku želim da vas uverim da sve ove promene neće uticati na Grčku u smislu kvalitetne destinacije.

Grčka priroda i njeni prehrambeni proizvodi, održivost u kombinaciji s kulturom i odgovarajućom profesionalnom specijalizacijom, ali i završetak digitalne nadogradnje Helenske turističke organizacije pomoći će nam da još direktnije krenemo s novim kampanjama, ali i s novim. alatima, za repozicioniranje i za redefinisanje naše turističke ponude.

Napomena: Fotografije su privatno vlasništvo i zabranjeno je svako njihovo preuzimanje bez posebne dozvole. U slučaju da preuzimate ceo tekst ili njegove delove, obavezno je navesti izvor u vidu linka.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići