PRVI DAN U NEDELJI, MESECU ILI GODINI

by Tijana
0 Komentar

sujeverjaVeć i ptice na grani znaju da su Grci veoma sujeveran narod. Ako ne svi, a onda bar njih 90% veruje da određene situacije, predmeti, ali i životom nadahnuta tela mogu doneti nesreću ili sreću. Danas vam pričamo o jednom sujeverju kojeg se mnogi drže na početku svake nedelje, meseca i godine.

SUJEVERJA U GRČKOJ

Već smo vam pisale o čudnim grčkim pozdravima, sada je red došao da vam kazemo i za verovanja koja su povezana sa tim pozdravima. Naime, za sve trgovce, vlasnike velikih i mlaih preduzeća i slične njima je bitno ko će im prvi ući u njihovu prodavnicu ili firmu svakog ponedeljka, prvog dana u mesecu i prvog radnog dana u Novoj godini. Svi se mole da ta oseba bude neka „bakljiva“ koja je srećna i s njom dolazi dobra zarada u toku nedelje, meseca ili godine, u slučaju da nije takva osoba ušla taj prvi dan, već skroz suprotna njoj, vlasnici padaju u očaj i nadaju se da će više sreće imati sledeće sedmice, meseca ili godine.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Međutim ovo sujeverje ne „važi“ samo za posloban svet, nego i za grčke domove. Ni najmanje se nemojte začuditi, ako vas neka komšinica/tetka ili bilo koji član vaše velike grčke familije ili familije vašeg prijatelja, najčešćeg prvog dana u mesecu, pozove da dodjete ujutru do nje samo da pređete prag, ako već nemate vremena za kafu i ćaskanje. Makar znate da vas smatraju srećnom „zvezdom“ u njihovom životu, a ako vas nikada niko nije pozvao da to učinite – e onda već znate šta misle o vama 🙂

ČUDNI GRCI – BALKANSKI ŠARM ILI PRIMITIVNOST?

Na kraju šta reći nego da je sve to Grčka. Bez obzira na sva njihova sujeverja, mi je i dalje mnogo volimo i život u njoj nam i više nego prija.

You may also like

Ostavi komentar

12 + 6 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići