sujeverjaVeć i ptice na grani znaju da su Grci veoma sujeveran narod. Ako ne svi, a onda bar njih 90% veruje da određene situacije, predmeti, ali i životom nadahnuta tela mogu doneti nesreću ili sreću. Danas vam pričamo o jednom sujeverju kojeg se mnogi drže na početku svake nedelje, meseca i godine.

SUJEVERJA U GRČKOJ

Već smo vam pisale o čudnim grčkim pozdravima, sada je red došao da vam kazemo i za verovanja koja su povezana sa tim pozdravima. Naime, za sve trgovce, vlasnike velikih i mlaih preduzeća i slične njima je bitno ko će im prvi ući u njihovu prodavnicu ili firmu svakog ponedeljka, prvog dana u mesecu i prvog radnog dana u Novoj godini. Svi se mole da ta oseba bude neka „bakljiva“ koja je srećna i s njom dolazi dobra zarada u toku nedelje, meseca ili godine, u slučaju da nije takva osoba ušla taj prvi dan, već skroz suprotna njoj, vlasnici padaju u očaj i nadaju se da će više sreće imati sledeće sedmice, meseca ili godine.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Međutim ovo sujeverje ne „važi“ samo za posloban svet, nego i za grčke domove. Ni najmanje se nemojte začuditi, ako vas neka komšinica/tetka ili bilo koji član vaše velike grčke familije ili familije vašeg prijatelja, najčešćeg prvog dana u mesecu, pozove da dodjete ujutru do nje samo da pređete prag, ako već nemate vremena za kafu i ćaskanje. Makar znate da vas smatraju srećnom „zvezdom“ u njihovom životu, a ako vas nikada niko nije pozvao da to učinite – e onda već znate šta misle o vama 🙂

ČUDNI GRCI – BALKANSKI ŠARM ILI PRIMITIVNOST?

Na kraju šta reći nego da je sve to Grčka. Bez obzira na sva njihova sujeverja, mi je i dalje mnogo volimo i život u njoj nam i više nego prija.