prvi-put-s-grkom

Grci su poznati gurmani. Svoju kuhinju jako cene i gotovo da će je uvek istaći kao jednu od najboljih na svetu. Pošto jako poštuju porodicu i tradiciju, veoma često ćete vikendom videti čitave porodice (i do 4 generacije) kako uživaju u ručku u nekom od mnogobrojnih restorana i taverni. Iako je kriza i kod njih zakucala, čini se da se ove navike još uvek ne odriču.
Za one koji nikada nisu bili na ručku u grčkom društvu, evo nekoliko saveta koji će omogućiti da se  na vreme pripreme i izbegnu iznenađenja.

Grci jedu kasno

Ovo se naročito odnosi na večeru. Ukoliko idete u restoran pre 21h, svaki će biti poluprazan. Tek negde od 22h restorani polako počinju da se pune. Kada je leto, još kasnije. Grci to pravdaju činjenicom da ne mogu da jedu kada je još mnogo toplo, pa čekaju da temperatura malo padne, ne bi li uživali u obroku. Nemojte da se začudite ako vikednom čak ni posle ponoći  ne možete da nađete mesto u popularnim tavernama.

grcka-kuhinja

Na ručak dođite gladni

 Mnogi Grci rećiće vam da, kada idu na rođendan ili neko veselje, ceo dan ne jedu. To je zato što znaju da gde god da odu, čeka ih puno hrane, kojoj neće moći da odole. Zato, ukoliko vas Grk pozove na ručak ili večeru, obavezno dođite gladni.
grcka-salata

Šta se obično nalazi na stolu u grčkoj taverni

Iako smo i mi donekle slični i volimo da jedemo, u Grčkoj se za običan ručak naruči mnogo više nego što može da se pojede. Počinje se od predjela, za koje se obično naručuje salata (ranije je grčka salata bila neprikosnovena, a sada se često naručuju i druge vrste salata), neizostavni prženi krompirići, pržene tikvice i feta sir (zapečen u rerni ili sa medom i susamom). Ovo je obavezan deo svakog predjela i bez obzira da li vam se jede ili ne, Grci će ga uvek naručiti. Zatim sledi još nekoliko tanjirića sa raznim specijalitetima (ovo se obično ostavi domaćinu da preporuči), a da li je u pitanju namaz, meso ili morski plodovi zavisiće od samog restorana i šta on ima na meniju.
Ukoliko ste stranac, za vas će ovo biti više nego dovoljno. Ali ukoliko ste Grk, ovo je samo predjelo. Na red dolazi glavno jelo. Ukoliko se požalite i kažete da ne možete, pogledaće vas čudno. Pomisliće da vam ili ne odgovara društvo ili držite dijetu (pored takve hrane ko to još radi).

Naravno, tu je i piće, od kojih je najčešće vino (koje se služi u manjim ili većim bokalima), uz obaveznu vodu, za koju vas niko neće ni pitati da li hoćete. Ona se podrazumeva.

Nakon glavnog jela, skoro svaki grčki restoran doneće nešto za dezert, a ako ne kolač, onda bar neki liker. U letnjim mesecima, obavezan je tanjir sa voćem. Ovo je veoma lep gest, pa kad ste već tu, i toliko ste jeli, greota je da i to ne probate.

Uostalom, slika govori više od reči, a ovaj video će vam reći sve!

I onda kako da se ne ugojite…

Ovaj životni stil umnogome se razlikuje od našeg, ali vam se ove navike brzo uvuku pod kožu. Ukusnoj hrani često ne može da odoli ni najčvršći karakter, pa se onda i mi koji živimo u Grčkoj često ugojimo. Tada nekako razumemo zašto se većina Grka žali da ima problem sa težinom.

PS. Drage dame, ukoliko vas Grk pozove na ručak, obucite nešto široko. Čisto da biste se i nakon obilnog obroka osećale prijatno.Fotografije: Pixabay