ŠAROLIKOST SANTORINIJA

by Tijana
0 Komentar

santoriniTurizam na Santoriniju cveta, baš kao i svo bilje koji raste iz ove crne, magmatske zemlje. Ljudi različitih nacionalnosti doživljavaju ovo ostrvo kao jednu od najlepših svetskih destinacija. Susreću se na mom putiću u toku dana, pa, mogu slobodno da kažem, više hiljda njih. Kraj jula i početak avgusta su vrhunac sezone i zbog toga, svi poslovni ljudi, koji nešto prodaju, iznajmljuju ili kupuju, trljaju ruke, jer je to vrhunac leta. Nekada se u toku dana, kada pristignu poznate svetske krstarice Mediterana, na par sati, nađe i po 2 miliona ljudi. Neverovatno, zar ne, ali to je stvarno tako! U glavnom gradu, Firi, i u njenim sokacima, čekate po 10 sekundi da bi zakoračili jedan korak, prema cilju , koji mnogi nemaju. Samo se seta i razgleda!

PUN MESEC NAD SANTORINIJEM

Oni , koji su dubljih džepova kupuju i ono što nisu ni planirali, počevši od zlata pa do malih svetlećih suvenir-kućica, obojenih u plavo belu boju, koja je zakonom obavezujuća za krečenje kuća, na svim grčkim ostrvima, oblasti Kiklades, gde spada i Santorini. Oni, koji su na klifu, odnosno Kalderi, su bogatiji od onih koji su u apartmanima na obalskom delu ostrva, u selima Kamari, Perisa. Perivolos ili Monolitos. Ali svi šetaju, prilikom zalaska sunca, u mom reonu, koji je jedan i od najatraktivnijih tačaka za slikanje.

Garderoba i modni asesuar koji primećujem ovog leta je raznolik. Najinteresantniji su mi Kinezi, koji su odeveni u poliester ili najlon odeću, uglavnom crne boje(?) i sa kišobranom, kao neizostavnim zaštitnim faktorom od sunčevih UV zraka. Nije mi jasno šta bi sa kineskom svilom šarolikog kolorita, svetlih boja!? Tu su onda i Amerikanci, koji u kežual odeći, odlaze u najskuplje restorane na obedovanje ili ispijanje mnogobrojnih koktela. Uglavnom se vraćaju kasno noću, propiti i ushićeni, što su jedan od svojih snova ostvarili! Tu su I Nemci, kulturni I suzdržani u svojim impresijama, ali uporni šetaci na duže staze. Najblesaviji su Englezi i Australijanci, koji obeznajeni od konzumiranja ogromnih količina alkohola, predhodne večeri, uredno trče putićem, sa bezbroj stepenica, u najgorem mogućem periodu, od 12h-14h. Šta ćes, ne izlaze iz nekog svog ludog ritma, kobajagi, disciplinovanog načina života.

TOP DESET ATRAKCIJA NAJLEPŠEG GRČKOG OSTRVA

Neizostavni i u velikom broju, ostrvo posećuju i Italijani, koji inače u avgustu imaju državni godišnji odmor, takozvani Feragusto. Budu ili zaljubljeni parovi ili citave porodice, od babe pa do beba, koji su uglavnom besprekorno obučeni i uvek bučni. Grci, oni malo bogatiji, jer je Santorini izuzetno skupo ostrvo, su najopušteniji i uvek spremni za razgovor i šalu! Ima I Rusa, koji su obavezno firmirano obučeni, odnosno vode računa, koji od modnih kreatora je u trendu ove sezone. Čula sam i slovenački jezik dok se slikao mladi zaljubljeni par, a i hrvatski od majke i ćerke, koje perfektno govore engleski, sa američkim naglaskom. Od Srba ni traga ni glasa, za sada!

Možda vam se dopadne

U svakom slučaju, sve i svašta se dešava tokom celog dana. Danas su, npr, sele da se odmore majka i ćerka iz Kine, kod mene i ponudile mi energetska zrnca braon boje, vrlo interesantnog ukusa. Bila je to mešavina drevnih kineskih lekovitih korena, semenki i trava, a podsetilo me je na miris, već davno zaboravljenog imalina ili tigrove masti. Nisam bila gladna sledeća 4 sata. Onda su tu i dve starije gospođe, grčkog porekla, ali žive u Americi! Mnogo su slatke! Dosle su pre 3 dana i na grčkom proklinjale sve i svašta, jer ima mnogo stepenica i kako to nije za njih. Kako prolaze dani, odlaze i vraćaju se sve razdraganije što su ovde, jer kako kažu, Grčka, a posebno Santorini, su dar od Boga! Popiju i po koji uzo i onda se smeju kao šiparice, prepričavajuci mi dogodovštine od prethodnih par sati.

Sve u svemu, mnogobrojnost ljudi, a i raznolikost su draž mog stočića i oni, koji će tek svraćati na trenutke odmora, obogatiće moj ovogodišnji boravak na Santoriniju.

BELO-PLAVA GRČKA NASELJA

Ovo je još jedna priča Suzane Spasic-Stamatelatos koja nas je osvojila na prvo čitanje. Ako je i vas podsetila na Grčku (u bilo kom smislu) ispišite nam vašu priču, jer mi jedva čekamo da je pročitamo i objavimo.

 

Napomena: Fotografije su u vlasništvu autora teksta i kao takve podložne su autorksim pravima

You may also like

Ostavi komentar

5 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići