santoriniTurizam na Santoriniju cveta, baš kao i svo bilje koji raste iz ove crne, magmatske zemlje. Ljudi različitih nacionalnosti doživljavaju ovo ostrvo kao jednu od najlepših svetskih destinacija. Susreću se na mom putiću u toku dana, pa, mogu slobodno da kažem, više hiljda njih. Kraj jula i početak avgusta su vrhunac sezone i zbog toga, svi poslovni ljudi, koji nešto prodaju, iznajmljuju ili kupuju, trljaju ruke, jer je to vrhunac leta. Nekada se u toku dana, kada pristignu poznate svetske krstarice Mediterana, na par sati, nađe i po 2 miliona ljudi. Neverovatno, zar ne, ali to je stvarno tako! U glavnom gradu, Firi, i u njenim sokacima, čekate po 10 sekundi da bi zakoračili jedan korak, prema cilju , koji mnogi nemaju. Samo se seta i razgleda!

PUN MESEC NAD SANTORINIJEM

Oni , koji su dubljih džepova kupuju i ono što nisu ni planirali, počevši od zlata pa do malih svetlećih suvenir-kućica, obojenih u plavo belu boju, koja je zakonom obavezujuća za krečenje kuća, na svim grčkim ostrvima, oblasti Kiklades, gde spada i Santorini. Oni, koji su na klifu, odnosno Kalderi, su bogatiji od onih koji su u apartmanima na obalskom delu ostrva, u selima Kamari, Perisa. Perivolos ili Monolitos. Ali svi šetaju, prilikom zalaska sunca, u mom reonu, koji je jedan i od najatraktivnijih tačaka za slikanje.

Garderoba i modni asesuar koji primećujem ovog leta je raznolik. Najinteresantniji su mi Kinezi, koji su odeveni u poliester ili najlon odeću, uglavnom crne boje(?) i sa kišobranom, kao neizostavnim zaštitnim faktorom od sunčevih UV zraka. Nije mi jasno šta bi sa kineskom svilom šarolikog kolorita, svetlih boja!? Tu su onda i Amerikanci, koji u kežual odeći, odlaze u najskuplje restorane na obedovanje ili ispijanje mnogobrojnih koktela. Uglavnom se vraćaju kasno noću, propiti i ushićeni, što su jedan od svojih snova ostvarili! Tu su I Nemci, kulturni I suzdržani u svojim impresijama, ali uporni šetaci na duže staze. Najblesaviji su Englezi i Australijanci, koji obeznajeni od konzumiranja ogromnih količina alkohola, predhodne večeri, uredno trče putićem, sa bezbroj stepenica, u najgorem mogućem periodu, od 12h-14h. Šta ćes, ne izlaze iz nekog svog ludog ritma, kobajagi, disciplinovanog načina života.

TOP DESET ATRAKCIJA NAJLEPŠEG GRČKOG OSTRVA

Neizostavni i u velikom broju, ostrvo posećuju i Italijani, koji inače u avgustu imaju državni godišnji odmor, takozvani Feragusto. Budu ili zaljubljeni parovi ili citave porodice, od babe pa do beba, koji su uglavnom besprekorno obučeni i uvek bučni. Grci, oni malo bogatiji, jer je Santorini izuzetno skupo ostrvo, su najopušteniji i uvek spremni za razgovor i šalu! Ima I Rusa, koji su obavezno firmirano obučeni, odnosno vode računa, koji od modnih kreatora je u trendu ove sezone. Čula sam i slovenački jezik dok se slikao mladi zaljubljeni par, a i hrvatski od majke i ćerke, koje perfektno govore engleski, sa američkim naglaskom. Od Srba ni traga ni glasa, za sada!

U svakom slučaju, sve i svašta se dešava tokom celog dana. Danas su, npr, sele da se odmore majka i ćerka iz Kine, kod mene i ponudile mi energetska zrnca braon boje, vrlo interesantnog ukusa. Bila je to mešavina drevnih kineskih lekovitih korena, semenki i trava, a podsetilo me je na miris, već davno zaboravljenog imalina ili tigrove masti. Nisam bila gladna sledeća 4 sata. Onda su tu i dve starije gospođe, grčkog porekla, ali žive u Americi! Mnogo su slatke! Dosle su pre 3 dana i na grčkom proklinjale sve i svašta, jer ima mnogo stepenica i kako to nije za njih. Kako prolaze dani, odlaze i vraćaju se sve razdraganije što su ovde, jer kako kažu, Grčka, a posebno Santorini, su dar od Boga! Popiju i po koji uzo i onda se smeju kao šiparice, prepričavajuci mi dogodovštine od prethodnih par sati.

Sve u svemu, mnogobrojnost ljudi, a i raznolikost su draž mog stočića i oni, koji će tek svraćati na trenutke odmora, obogatiće moj ovogodišnji boravak na Santoriniju.

BELO-PLAVA GRČKA NASELJA

Ovo je još jedna priča Suzane Spasic-Stamatelatos koja nas je osvojila na prvo čitanje. Ako je i vas podsetila na Grčku (u bilo kom smislu) ispišite nam vašu priču, jer mi jedva čekamo da je pročitamo i objavimo.

 

Napomena: Fotografije su u vlasništvu autora teksta i kao takve podložne su autorksim pravima