TAJ SKRIVENI GRČKI SASTOJAK

by Ivana
0 Komentar

grcki sastojakU Grčku sam došla sa ne tako velikim znanjem o kulturi, zemlji, ljudima, sa željom da mi Grčka bude samo sporedna stanica do neke druge zemlje. Kao mala nisam ni sanjala da ću pronaći sebe u zemlji maslina, gde ću moći da studiram i ono što volim pretvorim u posao – da putujem, istražujem, upoznajem nove ljude i pišem sama stranice svoje priče. Po mojim planovima trebalo je  da se zadržim ovde samo godinu dana. Međutim, kada bih u međuvremenu otišla negde na odmor konstantno bih se trudila da čujem grčki jezik, nađem grčke proizvode, a onda u nedostatku svega toga slušala bih grčke pesme i odbrojavala dane svog povratka. Grčka putovanja su me uvek vukla dalje, a sama Grčka je postala mesto gde se osećam da sam kod kuće i odakle više nisam želela da odem.

 

Druge zemlje nemaju ono što ima Grčka

Verujem da svaki narod ima svoje pozitivne kao i negativne strane. Definitivno, Grčka i ja smo zaista uvek bili u više nego složnom odnosu, pa te negativne strane ne bih ni znala da vam nabrojim. Postojali su trenuci povezani sa birokratijom kada sam se žalila na sve moguće, ali složićete se da ni u Srbiji nije drugačije. Trudim se da sebe okružim pozitivnim ljudima i pozitivnim mislima kako bih dalje napredovala, te tako ne dajem sebi previše prostora za negodovanje.

ZAŠTO ĆETE U GRČKOJ ZAMRZETI LIMUN?

 

Na pitanje šta mi se svidja u Grčkoj, reći ću – sve. Obožavam grčki način sedenja u kafićima i ispijanja kafe po nekoliko sati i njihovu opuštenost. Jednom prilikom pokazivajući grčke ulice svojim prijateljima, objašnjavala sam im sa ogromnom strašću arhitekturu i krovove Soluna. “Ali da vidiš Amsterdam ili Pariz…” bio je njihov odgovor. Ne, to nije isto. Druge zemlje nemaju ono što ima Grčka, nemaju grčko sunce, melodiju u jeziku, grčku hranu, nemaju taj neki skriveni grčki sastojak koji vas polako opija baš kao grčka kulinarska tajna da koristite limun ili cimet u svim kombinacijama.

 

Grčka putovanja čine da svakog dana naučim nešto novo

 

Kada sam nakon vremena sakupila odredjen broj pitanja o životu i studijama u Grčkoj, odlučila sam se da počnem da pišem blog. Sve je to trebalo i tada bilo namenjeno mojim članovima prodice, ne sanjajući da će se vremenom broj čitalaca povećati. Velika inspiracija za blog mi je bila Rosie “The Londoner”, koju sam definitivno čitala u svakom slobodnom trenutku. Tada, travel blogeri nisu bili popularni,  nije ih bilo mnogo, pogotovo blogera koji pišu o samo jednoj destinaciji.

 

26 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O GRCIMA I GRČKOJ

 

Meni i dan danas blog predstavlja način da predstavim Grčku kao mesto gde osim prelepih plaža možete i da naučite nešto novo i definitivno posetite neke od najznačajnijih istorijskih spomenika. U mom slučaju što više putujem istražujem, učim o Grčkoj, u isto vreme učim i o Srbiji. Da li ste znali da u opštini Seres postoji srpski manastir? Ili da vojni muzej u Kilkisu ima jedan deo posvećen prijateljstvu Srbije i Grčke?  Osećaj kada na kraju dana pogledam poruke pratilaca i ljudi koji su posetili mesta iz mog posta, ili na primer kreiraju svoja putovanja na osnovu mog saveta je neprocenjiv! Isto tako, veoma mi je drago kada se naši studenti nakon razgovora sa mnom odluče da nastave svoje studije u Grčkoj i onda našu virtuelnu komunikaciju nastavimo u nekom od kafića pored mora.

 

Lista željenih destinacija

 

Plan mi je da i dalje nastavim da putujem i otkrivam nova mesta Grčke,  povezujem naša dva naroda, promovišem Grčku ali i Srbiju tokom putovanja. Nadam se da će se kroz moje tekstove inspirisati pojedinci i odlučiti da krenu u svoju sopstvenu avanturu da stvaraju nezaboravne uspomene. Za početak, savetujem svima da naprave svoju listu željenih destinacija, Ne košta ništa, a motivisaće vas da ostvarite svoje snove.

 

Ovu grcku pricu poslala nam je Serbian girl in Greece Jelena Matic. Da li ste i vi neke svoje snove ostvarili u Grčkoj? Želite da sa nama podelite neka Vaša grčka putovanja? Šaljite Vašu grčku priču što pre, jedva čekamo da je pročitamo!

 

 

You may also like

Ostavi komentar

two × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići