STUDENTSKI ŽIVOT JEDNOG SRBINA U OSUNČANOJ ATINI

by Tijana
1 Komentar

atinaGrčka nije samo dobra destinacija za godišnji odmor, već i za školovanje. Intervju sa Miletom Živanićem, koji je završio master studije u Atini, je tu da vas podstakne da i vi učinite isto. U daljem tekstu Mile će vam otkriti koje su to prednosti i mane studiranja u zemlji masline.

Mile Živanić je posle završetka Ekonsomskog fakulteta, u Beogradu, i posle nekoliko godina radnog iskustva, otišao put Atine na doškolovavanje. U najstarijoj prestonici Evrope, Mile je kao stipendista završio Internacionalni MBA program na Atinskom fakultetu za ekonomiju i biznis. Danas, živi i radi u Beogradu. Smatramo da njegovo iskustvo može pomoći svima onima koji reše da se školuju u najjužnijoj blakanskoj zemlji.

Master studije u Grčkoj

Zašto si se odlučio da master diplomu stekneš baš u Grčkoj?

Nakon pet godina rada u jednoj banci nekako se rodila ideja da je vreme za nove izazove u karijeri, a diploma međunarodno priznate škole u paketu sa značajnim iskustvom proširila bi mi opcije. Drugar je već studirao u Atini pre mene, te me nagovarao da i ja apliciram tamo, pa iako sam bio skeptičan prema Grčkoj, malo istraživanja uz informacije iz prve ruke su me uverile da je to ipak ozbiljan MBA program, jedan od boljih u Evropi i tako reših da se upustim u avanturu života.

Da li je na tvoju odluku uticala činjenica da nam je Grčka „bratska“ država?

Ja sam spreman na izazove i ne bih se libio odlaska ni u neke, nama ne baš drage zemlje, ali činjenica da je reč o bratskoj zemlji je pomogla da rodbina I prijatelji prihvate sve ovo kao odlazak u nešto lepo, što je na kraju i bilo, i da umanji njihove brige.

Da li je bilo teško skupiti svu potrebnu papirologiju za aplikaciju na pomenuti MBA program i da li su Grci striktni ili znaju da progledaju kroz prste ako neki „papir“ fali?

Osoblje fakulteta je maksimalno predusretljivo i olakašava ceo proces značajno. Skupiti samu dokumentaciju kod nas i nije tako teško, međutim one stvari koje mora da overi Grčka država, tj. njen birokratski aparat (verifikaciju prethodno stečenih diploma, dobijanje dozvole boravkai i sl.) ne idu baš glatko.  Jako sam zavoleo Grčku, ali moram reći da je njihova birokratija savršen primer za neefikasnost. Srećom, južnjački je to mentalitet, pa je moguće premostiti razne situacije uz malu pomoć prijatelja.

Da li je MBA ispunio tvoja očekivanja što se tiče dobijanja i usavršavanja znanja? Da li si bio zadovoljan profesorima i oceni ih na skali od 1 do 10?

Uslovi na program su zaista dobri, profesori raznoliki, pristupačni, ali istovremeno program je tako koncipiran da se sve prelazi u jako kratkom roku. Semestri traju svega 7 nedelja, posle čega sledi ispitna sedmica i onda od ponedeljka sve ispočetka. I tako 5 puta. Dakle visok ritam od starta. Što se samih profesora tiče pored Grka tu imamo I više gostujućih profesora poput Indijaca, Šveđana, Francuza i svi oni doprinose raznolikosti programa i omogućavaju proširivanje vidika. U tom šarenilu može da se nađe sve, od profesora koji trenutno rade na nekim od najprestižnijih američkih škola, preko londonskih đaka pa do Grka koji ima veliko znanje, ali čiji je engleski izuzetno diskutabilan, a čovek je u karijeri između ostalog predavao i na nekim britanskim fakultetima. Sve u svemu, ako moram numerički da se izrazim bila bi to jaka 8, možda 8+.

Da li si bio u studentskom domu ili privatnom smeštaju? Možeš li da nam opišeš tvoju potragu za stanom ili život u domu?

Način funkcionisanja tržišta rentiranja je dosta sličan našoj zemlji, za razliku od Zapadne Evrope gde je to sve dosta komplikovanije, I način i pronalazak odgovrajućeg smeštaja su slični kao i u Srbiji. Poučen drugarovim iskustvom pregledo sam oglase preko preporučenih sajtova, a kada sam napravio uži izbor zamolio sam jednu njegovu prijateljicu koju sam upoznao prilikom prve posete Atini, da pogleda mesto umesto mene. Nakon pozitivnnih utisaka ugovorio sam detalje sa vlasnikom putem maila i bez obzira što nisam uplatio nikakav avans on me je sačekao na dan dolaska kada sam izvršio uplatu i preuzeo ključeve. Cene su nešto više nego u Beogradu, ali ne značajno, bar je tako bilo tokom 2012/2013. Cene mnogo više zavise od dela grada u kome se stan nalazi nego od samog kvaliteta nekretnine.

Da li su bolje srpske ili grčke studentske menze?

Kao neko ko se sve vreme hranio u menzi tokom osnovnog studiranja u Beogradu, a bio i čest gost Atinske, rekao bih da su tu stvari ujednačene, uz možda malu prednost naših menzi (mislim na one bolje, pošto se, bar u Beogradu, kvalitet hrane dosta razlikovao od menze do menze).  Meni je skroz drugačiji. U Grčkoj su zastupljene uglavnom sve vrste musaka, kao razne verzije zapečenih testenina koje dominiraju, ali nisu jedini izbor. Čisto meso je nešto ređe na meniju nego kod nas, ali ga ima, uglavnom piletina. Zanimljivo je da je menza u Grčkoj besplatna i to ne samo za nas sa MBA programa, već i za sve studente osnovnih studija. Potrebna je samo jedinstvena studentska  kartica.

Kako si bio prihvaćen od strane grčkih kolega na programu?

Fenomenalno! Očekivao sam prijateljski doček u skladu sa poznatom pričom da smo braća s Grcima, ali ovo je prevazišlo sva moja očekivanja. Program je brojao 30-ak ljudi, od toga 7 stranaca, i iako smo bili sa čak 3 različita kontinenta prosto su nas sve prihvatili. Svi su bili jako ljubazni prema nama, ali ne onako formalno, već su se trudili da nas što pre uključe u neki njihov način života, od večernjih izlazaka pa preko nekih dnevnih i vikend aktivnosti nevezanih za nastavu. Dovoljno je da kažem da me je jedan kolega vodio već prvog vikenda u Atini (a upoznao sam ga par dana ranije na pripremnoj nastavi) u lokal sa živim rok bendom, i istovremeno me upozano sa svojim najbližim društvom. Opet jedan drugi kolega je na samom početku priredio Grčko veče u svom stanu za nas strance, gde su na meniju bili Grčki specijaliteti, kako u čvrstom tako i oni u tečnom stanju 🙂 a sve “zaslađeno” grčkim ritmovima i tako redom. Mogao bih nabrajati dok ne ponestane mastila.

Taj skriveni grčki sastojak

Da li je pored učenja bilo vremena da se uživa u lepotama Grčke?

Deo programa je i predmet koji se zove Grčki jezik (u kom se baš i nisam proslavio, zaista je težak i treba talenta da bi se usvojio, čak i kad si okružen istim u dužem periodu) i kultura gde su nam predočene neke od lepota koje možemo pronaći u samom gradu i okolini. Od kulturnih, poput Akropolja i raznih muzeja, preko gastronomskih uključujući i lokacije najboljih poslastičarnica po gradu, pa do organizovanja jednodnevnih izleta. Naravno uz pomoć prijatelja koje sam stekao tokom svog boravka tamo, nezaobilazne su bile i ture po okolnim plažama. Sama Atina ima ih dovoljno,  a za one izbirljivije tu su mnoga ostrva na koja se lako stiže preko Pirejske luke, mada cene tih morskih linija nisu baš niske, pogotovo onih brzih. U Grčku sam stigao sredinom avgusta i sve negde do druge polovine oktobra moja dnevna rutina je bila otprilike sledeća: ustajanje, doručak na terasi, odlazak na neku od gradskih plaža (prosečna vožnja javim prevozom, kombinacijom prevoznih sredstava, je oko sat vremena iz dela gde sam ja živeo), neke ispite sam tamo i spremio, povratak u popodnevnim satima, tuširanje, menza pa faks (predavanja su počinjala svaki dan od 18h). Lako se čovek navikne na takav život 🙂

Grkinje ili Srpkinje? Obrazloži odgovor

Srpkinje – bez ikakve dileme! Kao što za našu administraciju mislimo da je najgora na svetu, a onda dođete u Grčku i imate utisak da ste se vratli u neke 60-te ili 70-te, isto tako mislimo i da su naše žene “teške”. Međutim Grkinje su mnogo zahtevnije. Većina ih je i patrijarhalnija, čak i u velikom gradu kao što je Atina. Pored toga naše žene su mnogo sređenije, dok Grkinje ne polažu mnogo na te stvari. Na ulici ćete retko sresti ženu koja je na štikalma, skroz našminkana i slično. Mada je to možda i do klime. Kada na to dodamo i da su one u proseku nižeg rasta, a šireg struka od Srpkinja (uočljivo na prvi pogled, nikakv stereotip), odgovor se sam nameće, čak i da nisam to pomenuo u startu.

Posle života u Grčkoj, šta je prvo što ti padne na pamet kad pomisliš na nju?

Sreća. Imati priliku da proživiš studentske dane ponovo u 30-im i to na tako divnom mestu koje nudi sve, od mirisa mora i plaža na dohvat ruke, pa do nasmejanih ljudi koji vole život i druženje je neprocenjivo. Koliko puta ste čuli izreku “Eh, da mi je ova pamet, a one godine”? Ovo je upravo takva situacija, prilika da proživite neke momente svoje mladosti iznova, a ko dograbi takvu priliku ostaje ispunjen nezaboravnim sećanjima za ceo život.

Na kraju, šta imaš da poručiš onima koji se još dvoume da li da apliciraju za stipendiju na nekom grčkom fakultetu ili ne?

Ne razmišljajte mnogo već pogledajte listu koraka koje treba da preduzmete kako bi aplicirali i počnite već danas sa prikupljanjem dokumantacije, jer to je životna avantura u kojoj ćete sigurno uživati. Grčka je zemlja bogova, a oni znaju zašto su baš nju odabarali. Pridružiteim se!

 

Fotografije: Facebook/Privatna arhiva

 

 

You may also like

1 Komentar

Iva 18/05/2017 - 09:41

Odličan tekst sa svim potrebnim informacijama. Bravo!

Odgovor

Ostavi komentar

3 + 12 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići