sveti jovan rusMošti Svetog Jovana danas nalaze u velikoj crkvi, u impresivnoj građevini sa dva velika zvonika, u Nea Prokopi na ostrvu Evija, podno 1.236 metara visokog vrha Kandili planine.Zahvaljujući organizatru putovanja Đorđu Damčeviću početkom 2016.godine došli smo na Eviju.

Sveti Jovan je rođen na jugu Rusije, a kao vojnik, u ratu protiv Turaka, bio je zarobljen i prodat u roblje turskom Agi iz Prokopiona. Iako su mu sve oduzeli, veru nisu mogli, pa se Jovan još za života, svojim pravedničkim životom i za Turke neobjašnjivim čudima – preporučio za budućeg sveca.

Svoj život proveo je skromno, smerno, u stalnom podvizavanju. Za njegove mošti, vezana su nebrojena čuda, jer se svetac često javljao i odgovarao na molitve vernika. Kada uđete u crkvu sa leve strane je srebrni kivot okruženim buketima predivnog cveća i zatvoren staklenim poklopcem tako da možete videti Svetog Jovana Rusa u sjajnoj odori, dok mu lice i ruku delom prekriva zlatna maska (druga njegova ruka čuva se u manastiru Sveti Pantelejmon, na Svetoj Gori).

sveti jovan rus

Sveti Jovan je živi svetac, vi osetite pored njegovih moštiju Božansku energiju i njegovo prisustvo. Molitva pored kivota verovatno nikada i ne prestaje, jer je on jedan od najomiljenijih svetaca. Sveti Jovan Rus je jedinstven i po tome što njegova glava povremeno menja položaj, okrece glavu na desno ili levo.

Mi Srbi se molimo drugačije od Grka pored njegovih moštiju. Ostajemo duže u molitvama, obraćamo se Svecu i trazimo pomoć. Molimo se i pred njegovim ikonama sa kojih nas Svetac posmatra svojim divnim očima. Osećaj koji imate rečima je neopisiv. Kao da se duša ispuni nekim čudnim osecajem. Ja sam se nekoliko puta vraćala da celivam kivot i da mu još nešto kažem.Pošto se poklone svecu, vernici odlaze do kapelice pored crkve, gde se,stavljajući svetiteljevu kapu na glavu i pojas oko pasa i još jednom pomole. Obavezno kupite malu kutijicu u crkvenoj radnji u kojoj je ulje, voda i mali beli končić koji je dobar za čuvanje kuće od zlih sila.

sveti jovan rus

On je bio skroman mladi čovek, sada je Svetac čija energija obasjava crkvu. Za njega je vezano čudo koje se dogodilo 1999.godine. Crkvu na Eviji te godine u vreme NATO bombardovanja došla su dva čoveka iz različitih krajeva Grčke. Iako se nisu poznavali, oni su sveštenicima ovog svetog hrama ispričali gotovo istovetnu priču.

Sanjali su, nezavisno jedan od drugog, Svetog Jovana kako skida svetu odeždu u koju je bio odeven i oblači vojničku uniformu. Tada je rekao: “Idem u Srbiju, da pomognem našoj braći Srbima, jer se tamo progoni pravoslavlje”. Prestanak bombardovanja Srbije potpisan u Kumanovu, na dan kada se proslavlja Sveti Jovan Ruski, 9. juna.

Ovaj predivan tekst napisala nam je Ana Marija Bećirović.

Napomena: Sve fotografije su vlasništvo Goge Jelić