TASOS – NAJLEPŠE PLAŽE IZ UGLA STRASTVENOG PUTNIKA

by Sanja
1 Komentar

tasos

Tasos

Tasos verovatno nije najsavršenije i najlepše grčko ostrvo, ali je svakako ostrvo sa posebnim šarmom, sa čudnovatim umećem da se uvuče pod kožu, da se istinski zavoli, da stalno mami da mu se iznova i iznova vraćamo i da nam fali kad god odlučimo da otputujemo na neku drugu morsku destinaciju….Kada ste zaljubljenik u putovanja kao Mirarbi, onda nastanu ovakvi putopisi.U ovom fotopisu predstaviću vam 25 plaža na ostrvu Tasos, koje moj suprug i ja smatramo najlepšim i koje najradije posećujemo kada smo na Tasosu, i to redosledom koji je zastupljen i na terenu, počev od Limenasa zapadnom obalom prema jugu, a zatim od juga istočnom obalom ponovo ka Limenasu. Videćete sledeće plaže i saznati dosta korisnih informacija o njima: Papalimani, Four season, Glikadi, Glifoneri, Blue lake, Atspas, Tripiti, Metalia, Pefkari, Rosogremos, Notos, Psili Amos, Livadi, Arsanas, Timonja, Kekes, Aliki, Rajska plaža, Zlatna plaža, Vati, Saliara, Makriamos, Karnagio…

Papalimani – Tasos

tasos

Plaža Papalimani – Tasos

Plaža Papalimani na ostrvu Tasos smeštena je na nekih 3 kilometra od Limenasa u pravcu ka Skali Prinos. Prva je plaža na koju nailazite posle skretanja za vilu „Victoria“. Lako je dostupna, s’ obzirom da je locirana veoma blizu magistrale. Organizovana je, sa restoranom u zaleđu i povećim zemljanim parkingom u debeloj, prirodnoj hladovini. Volim je zbog prelepe smaragdne boje mora, borove šume koja je okružuje, divnog peska pod nogama i mira koji na njoj vlada.

Plaža Hotela “Four Season” – Tasos

tasos

Plaža Hotela “Four Season”

Plaža hotela „Four season“ na ostrvu Tasos nalazi se na nekih 3,5 kilometra od Limenasa. Vrlo je mala, praktično neorganizovana, jer osim par slamnatih suncobrana i ležaljki, koje gosti hotela mogu besplatno koristiti, drugih sadržaja na njoj nema. Dostupna je isključivo peške, s’ obzirom da u njenom zaleđu parking prostor ne postoji.

Na ovoj plaži posetioci su retki, jer duž plićaka ima dosta oštrog kamenja i ježeva. Ipak, ja je volim zbog odsustva gužve, obilja prirodnog hlada, izuzetno čistog mora i sadržajnog dna interesantnog za ronjenje.Poznavaoci morskih dubina kažu da ježevi borave u najčistijim vodama, tako da je za mene njihovo prisustvo pokazatelj da sam izabrala pravu plažu za brćkanje, plivanje, ronjenje…

Plaža Hotela “Glikadi” – Tasos

tasos

Plaža hotela “Glikadi”

Plaža hotela „Glikadi“na ostrvu Tasos smeštena je na nekih 4,5 kilometara od Limenasa, ispod magistrale i hotelskog parkinga. Na njoj, kao i na plaži hotela „Four season“, postoji vrlo malo sadržaja, namenjenih pretežno gostima hotela. Najvećim delom je peščana i sa pitomim dnom. Leta 2009. godine, kada smo bili smešteni u obližnjem hotelu „Esperides Sofras Resort“, čija je plaža znatno lošija i manja, često smo boravili baš na ovoj plaži. Posetilaca je na njoj bilo vrlo retko, te niko nije pravio problem zbog toga što nismo gosti hotela „Glikadi“. Ničije mesto nismo zauzimali, te nas niko nikada ništa nije ni pitao.

Glifoneri – Tasos

tasos

Glifoneri

Plažica Glifoneri (eng. Glyfoneri) na ostrvu Tasos locirana je na nekih 9 kilometara od Limenasa, pre Pahisa. Da biste do nje stigli potrebno je da sa magistralnog puta, dolazeći iz pravca Limenasa, skrenete desno kod table za hotel „Louloudis“, a zatim nakon otprilike 150 metara da ponovo skrenete desno, te da se krećete pravo još otprilike 500 metara prateći oznake za restoran „Glyfoneri“. Ovo je prelepa, mala plaža, potpuno ušuškana u borovu šumu, peščana, sa dugim plićakom. Porodice sa malom decom je naravno obožavaju. U njenom zaleđu postoji pomenuti istoimeni restoran sa parkingom.

Plaža kafića “Blue lake”

tasos

Plaža kafića “Blue Lake”

Plaža kafića „Blue lake“ na ostrvu Tasos jedina je plaža u Skali Rahoni koja mi se baš dopada. U njenoj blizini nalaze se hoteli „Coral“ i „Nefeli“, studiji „Scorpios“, kao i riblji restoran „Lykos“, pa neka vam ti objekti budu orijentir . Vidim da je na Google-ovoj mapi označena kao Plava laguna (eng. Blue Lagoon). Da li joj je to novi naziv, ili stari naziv za koji ja nisam znala, nije mi poznato. Inače, plaža je peščana, sa obiljem prirodnog hlada i sa čistim morem. U zaleđu postoji pomenuti kafić sa dečijim bazenom i parking. Jedina mana joj je listopadno drveće, koje ne volim da vidim na obali mora, ali šta da se radi – ne može sve biti idealno.

Atspas – plaža na ostrvu Tasos

tasos

Atspas

Atspas, ili Šećerna plaža, na ostrvu Tasos, kako je mnogi nazivaju, nalazi se na izlazu iz Skale Maries u pravcu ka Limenariji. Posebno je vole porodice sa malom decom zbog sitnog, belog peska, čistog i mirnog mora i veoma dugog plićaka. Ja je, međutim, volim zbog stenovitih oboda, idealnih za osamljivanje, skakanje, ronjenje… Inače, ova plaža je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje. Na brdu iznad postoji kafić, do i od kojeg vode betonske stepenice, a parkiranje je moguće na proširenjima duž puta iznad plaže, ili na zemljanoj podlozi u njenom zaleđu.

Tripiti

tasos

Tripiti

Plaža Tripiti na ostrvu Tasos udaljena je 2 kilometra od centra Limenarije. Na nju se prvo nailazi kada se u Limenariju stiže iz pravca Skale Maries. Skretanje sa magistralnog na šljunkovito-zemljani put je obeleženo. Ukoliko želite da izbegnete vožnju do plaže pomenutim neasfaltiranim putem, onda ovo prvo skretanje preskočite i vozite se do skretanja za hotel „Blue Dream Palace“, te automobil ostavite na hotelskom parkingu. Inače, u pitanju je široka i dugačka plaža, većim delom organizovana, sa peskom na obali, koji prelazi u sitan šljunak, koji je pretežno prisutan i u plićaku. Dubina prilično brzo kreće. More je uvek besprekorno čisto i prozirno. Talasi su retki. U krajnjem desnom delu plaže, u podnožju brda obraslog borovima, postoji betonski mol, idealan za skakanje. Tu je u popodnevnim časovima moguće „uhvatiti“ prirodan hlad. Sa mola se cela Limenarija vidi u daljini, baš kao na dlanu.U zaleđu plaže Tripiti na ostrvu Tasos smešteno je nekoliko hotela, vila i restorana sa svojim parkinzima, kao i poveći, zajednički, zemljani parking.

tasos

Obavezno potražite prolaz u stenama, smešten uz desni deo uvale, pre izlaska na samu plažu. Ukoliko ste dovoljno hrabri, možete i tu ući u more i otplivati do male uvale, skrivene od radoznalih pogleda.

Na plaži Tripiti vredi sačekati zalazak Sunca, koji je veličanstven.

Metalia – Tasos

tasos

Metalia

Plaža Metalia sastavni je deo istoimenog kompleksa. Nalazi se na nekih 500 metara od Limenarije u pravcu ka Pefkariju. Možete joj prići peške, prvo stepenicama koje vode iz limenarijske luke do vrha brda na kojem je Palataki, a zatim i nizbrdo do same plaže, ili asfaltnim stazama iz pravca Pefkarija. Prilaz automobilom je takođe moguć, ali izokola, magistralnim putem, a zatim i užim, asfaltnim puteljcima. Ova plaža je posebna zbog neobičnog lokaliteta na kojem je smeštena. Naime, nekada je u njenom zaleđu funkcionisao rudnik, čiji su ostaci prisutni na svakom koraku. Posebnost joj daju i brojne mermerne skulpture i znakovi načinjeni od belog kamenja na crvenkastoj podlozi. Znak, koji je najuočljiviji na fotografiji pred vama, je tzv. Kritski lavirint.

Metalia na ostrvu Tasos spada u organizovane plaže. U njenom zaleđu nalazi se manji kafić i zemljani parking prostor. Tu je i teren za odbojku. Pesak je na obali. Bliže plićaku pesak prelazi u šljunak, koji je zastupljen i u moru, duž plićaka, s’ tim da ima dosta ravnih, klizavih ploča, po kojima treba veoma oprezno hodati.

Pefkari – Tasos

tasos

Pefkari

Ovo je sam početak glavne pefkarijske uvale, na koji prvo nailazite iz pravca Limenarije. Tu su peščano-šljunkoviti delovi ispresecani finim, glatkim stenama. Duž cele uvale pesak prelazi u šljunak, prošaran sa ponekim krupnijim oblutkom. Šljunak prošaran krupnijim oblutcima zastupljen je i u plićaku. Ravne, klizave ploče u moru postoje i na ovoj plaži, a najviše ih ima u delu koji pripada hotelu „Thassos“. Najpitomiji ulaz u more je u centralnom delu uvale.

Plaža u okviru glavne pefkarijske uvale je potpuno organizovana, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima, toaletima, kabinama za presvlačenje, restoranima i kafićima. Ponosni je nosilac Plave zastavice. Najlepši deo plaže je ispred hotela „Akti“ i „Esperia“ i desno od njih u pravcu ka Limenariji. Na ovoj plaži postoji škola ronjenja, sa sedištem u prizemlju hotela „Green Velvet“, kao i „Albatros“ centar za sportove na vodi.Glavnu pefkarijsku uvalu od susedne uvale razdvaja stenoviti špic, obrastao borovima. Za prave ljubitelje prirode, skakanja i ronjenja, u kakve spadamo moj suprug i ja, kao i za pecaroše, ovaj špic predstavlja pravi, mali raj. Inače, borovi su u Pefkariju oduvek i te kako zastupljeni. Po njima je uostalom to mestašce i dobilo naziv, s’ obzirom da se na grčkom bor kaže „pefko“ (gr. πεύκο).

Rosogremos – Tasos

tasos

Rosogremos

Plaža Rosogremos na ostrvu Tasos nalazi se na nekih 2,5 kilometra od Potosa, u podnožju luksuznog hotela „Royal Paradise“. Prilaz sa magistrale je lak. Moguće je parkirati se na zemljanim površinama, u hladu, u blizini same plaže, ili na parkingu pomenutog hotela. Od susedne prelepe plažice Notos plažu Rosogremos razdvaja samo stenovito brdašce obraslo borovima.

Karakteristika ove plaže su hladni, slatkovodni izvori. Primetićete ih, ako se bolje zagledate, na obodnim stenama, a i osetiti pod nogama duž plićaka.Levi deo plaže pripada hotelu „Royal Paradise“. Dobrodošli su i posetioci koji nisu gosti hotela. Svi mogu da koriste ležaljke i suncobrane, uz uslov da naruče piće. Krajnji desni deo plaže namenjen je slobodnom korišćenju.

Rosogremos je peščano-šljunkovita plaža. Pesak je na obali, duž plićaka zastupljeni su šljunak i nešto krupnije, oštro kamenje, a zatim se ponovo, posle par metara, pojavljuje široki pojas najfinijeg peska.

Notos – ostrvo Tasos

tasos

Notos

Apsolutni favorit mog supruga i mene je plažica Notos, ili Južna plaža (eng. South beach), u prevodu sa grčkog. Nalazi se posle već predstavljene plaže Rosogremos, na nekih 3 kilometra od Potosa na ostrvu Tasos. Moguće je prići joj peške, preko stena iz pravca plaže Rosogremos, što preporučujem samo najspretnijima, plivajući, takođe iz pravca plaže Rosogremos, što je preporuka samo za dobre plivače, kao i „regularnim“ putem niz kozju stazu, koja od magistrale vodi do plaže.

More je uvek kristalno čisto, prozirno do samog dna. Najćešće je mirno, mada ponekad zna i da se ustalasa. Sadržaja na ovoj plaži ima veoma malo i to svega nekoliko suncobrana sa ležaljkama za iznajmljivanje. Iste naplaćuje čikica, koji se s’ vremena na vreme spusti odozgo, sa brda, kod kojeg možete poručiti i piće. Parkiranje je moguće samo duž magistrale, ukoliko budete imali sreće da nađete slobodno mesto za svog „ljubimca“.

Psili Amos – Tasos

tasos

Psili Amos

Plaža Psili Amos (eng. Psili Ammos) na ostrvu Tasos smeštena je na nekih 5 kilometara od Potosa u pravcu ka Astrisu. Iznad plaže, sa obe strane magistrale, nalaze se velike, zemljane površine pogodne za parkiranje. Kako se radi o veoma popularnoj plaži, lako se može desiti da slobodno parking mesto ne nađete baš tako lako. Iznad plaže, uz magistralu, postoje restoran i mini-market.Obodni delovi plaže su stenoviti, dok je centralni deo peskovit. Plaža je jednim delom organizovana, sa kafićem u zaleđu. Posebnom je čini predivan, mek, beli pesak, zbog kojeg je boja mora nestvarno lepa. I ovde, kao na plaži Rosogremos, prisutni su podvodni, hladni izvori. U pojedinim delovima moguće je „uloviti“ prirodni hlad borova.

Livadi i Arsanas – Tasos

tasos

Livadi

Plaže Livadi i Arsanas, ili Afroditi, na ostrvu Tasos, ušuškane su u uvale u podnožju manastira Svetog Arhangela Mihaila. Karakteriše ih prelepa boja mora. Redovna su „stanica“ izletničkih brodića. Od magistrale do plaže Livadi, čiji naziv u prevodu sa grčkog znači „livada“, vodi široki, zemljani put, dug nekoliko stotina metara.

Plaža je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, kabinama za presvlačenje, tuševima, čija se upotreba, neuobičajeno, ali istinito, naplaćuje, kao i kafićem i parkingom u svom zaleđu. U plićaku ima kamenja, kao i oblih, klizavih stena, ali napravljene stazice za prolaz do peščanih delova rešavaju problem.

tasos

Arsanas

Plaži Arsanas ili Afroditi moguće je prići samo peške, odozgo, sa magistrale, ili plivajući iz pravca plaže Livadi. U pitanju je mala, divlja, ušuškana uvala. Na obali je pesak, duž plićaka ima kamenja, a po obodima stena i ježeva. U njenom zaleđu postoji planinski izvor hladne vode, kojoj se pripisuju afrodizijačke moći. Izletnički brodići ukotvljeni uz ovu plažu česta su pojava.

Timonja

tasos

Timonja

Plaža Timonja (eng. Thimonia), koju turisti retko primete, nalazi se na par kilometara pre Alikija iz pravca Astrisa, u podnožju istoimenog hotela. Plaža je neorganizovana, bez suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje. Iznad nje, u prelepo uređenom vrtu hotela „Thimonia“, postoji kafić.

Plaža je prekrivena belim, sitnim peskom, koji moru daje prelepu, tirkiznu boju. U levom delu, u plićaku, zastupljeno je krupno, oštro kamenje. Obodi su stenoviti.

Kekes

tasos

Kekes

Plaža Kekes na ostrvu Tasos nalazi se na nekih 2 kilometra pre Alikija iz pravca Astrisa. Iako je prilično lako dostupna, malo ljudi za nju zna. Sa magistrale se ka ovoj plaži skreće kod kapije taverne „Skidia“, od koje do povećeg parkinga u hladu borova vodi široki, zemljani put. U zaleđu, osim pomenute taverne i parkinga, postoje i smeštajni kapaciteti u vidu bungalova. Na fotografiji ispred vas je mala, delimično peščana uvala, locirana u levom delu plaže. Ostali delovi plaže isključivo su stenoviti. Dubina mora uz stene je nekoliko metara, tako da je plaža Kekes idealna za skakanje.

tasos

Na više mesta postoje metalne stepenice, koje znatno olakšavaju izlaženje iz mora. Borovi se nadvijaju nad većim delom plaže, tako da je u određenim delovima dana moguće uživati na stenama, u prirodnoj hladovini.

Stenoviti deo ispod šumice, preko mora u odnosu na levi deo plaže, okupirali su nudisti. Spremite odgovore za svoju decu, koja će svakako primetiti gole tete i čike :).

Aliki

tasos

Mirna uvala Alikija

Aliki na ostrvu Tasos čine mirna uvala, stenoviti špic, arheološko nalazište, vetrovita uvala i divlja uvala.

Mirna uvala Alikija je organizovana. Raspolaže sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, a u njenom zaleđu nalazi se više tradicionalnih restorana i jedan mini-market. Parkiranje je moguće samo duž magistrale. U sezoni gužva je gotovo svakodnevna i zna da odbije posetioce. Ipak, snalažljivi će i ovde, na stenovitim obodima, naći mesta na kojima je moguće osamiti se i nesmetano uživati. U mirnoj uvali Alikija more je uvek ravno kao staklo, čisto, prozirno do samog dna, očaravajuće boje. Imaćete fantastičan osećaj da plivate u ogromnom, prirodnom bazenu. Odličan opšti utisak upotpuniće opojni miris borova i pesma zrikavaca. Za moj ukus i više nego dovoljno.

tasos

Divlja uvala Alikija

Ako vam smeta gužva na mirnoj uvali, ili talasi na vetrovitoj uvali, onda je divlja uvala Alikija rešenje za vas.Teže je dostupna sa kopna. Na njoj retko kad ima posetilaca. More je čisto i najčešće vrlo mirno. Na obali je pesak, dok u plićaku ima dosta povećeg, oštrog kamenja. Obodi su stenoviti.

Rajska plaža (Paradisos)

Rajska plaža

Rajska plaža (eng. Paradise beach) nalazi se par kilometara pre mesta Kinira. Zbog peska, izuzetno dugog plićaka, neobičnih boja mora, stalnih, velikih talasa i kupastog ostrvceta naspram nje, izgleda vrlo egzotično. Spada u organizovane plaže, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, restoranom, barom, kantinom i parkingom u svom zaleđu. Od magistrale do plaže vodi dug, krivudavi, zemljani put.

Pomenuto kupasto ostrvce, koje vidite na fotografiji, nosi naziv Kinira, kao i mesto na koje se nailazi par kilometara nakon skretanja za Rajsku plažu.

Zlatna plaža

tasos

Zlatna plaža

Gradska plaža mesta Skala Panagija, poznatija kao Zlatna plaža (eng. Golden beach), nalazi se na suprotnom kraju kilometrima dugog zaliva u odnosu na Skalu Potamiju. Sa terase restorana „Vigli“, smeštenog na vrhu brda na kraju plaže, vidi se ceo zaliv. To je sjajna pozicija za fotografisanje, koju sam i ja iskoristila. Plaža je organizovana, sa brojnim restoranima, kafićima, vilama, hotelima i marketima u svom zalađu. Peščana je, sa izuzetno dugim plićakom. Retko kad je možete videti u ovako mirnom izdanju, bez talasa.

Vati

Plaža Vati (eng. Vathi), čiji naziv u prevodu sa grčkog znači „dubina“, nalazi se na oko 7 kilometara od Limenasa. Do nje iz pravca Makriamosa, pored plaža Saliara i Porto Vati, vodi poprilično loš, neasfaltiran, prašnjav put, prepun tragova velikih točkova kamiona, koji sa obližnjih kamenoloma odvoze mermerne blokove. Moguće je prići joj i iz pravca Skale Panagija, još lošijim putem. Plaža je neorganizovana, praktično divlja, sa napuštenim hotelom u svom zaleđu. Ušuškana je u izuzetno gusto zelenilo. Karakteristična je po neobičnom, potpuno belom, jako sitnom, puderastom pesku, zbog kojeg je boja mora egzotična, netipična za plaže Egeja. Rekla bih da za avanturiste Vati predstavlja pravi raj. Iskreno se nadam da će baš ovakva kakva je svih ovih godina unazad bila ostati i u budućnosti, odnosno da će je sveprisutna komercijalizacija ipak zaobići.

Saliara 

tasos

Saliara

Saliara ili Mermerna plaža (eng. Marble beach) nalazi se na potezu između Skale Panagija i Limenasa. I njoj je, kao i plaži Vati, moguće prići i iz pravca Limenasa i iz pravca Skale Panagija. U oba smera put je dosta loš. Najčešće posetioci stižu do ove plaže neasfaltiranim, prašnjavim putem, kojeg su izrovali natovareni kamioni svojim velikim točkovima, koji se u dužini od tačno 4 kilometara proteže od rampe kompleksa Makriamos do zemljanog parkinga u zaleđu plaže.

tasos

Saliara

Posebnost ovoj plaži daju beli, mermerni kamenčići, koji ostaju hladni i na plus 40 stepeni. Zbog njih je boja mora nestvarno lepa i neuobičajena za plaže Egeja.Teško je fotografijama dočarati svu lepotu Saliare. Ona se jednostavno mora doživeti. Ukoliko je posetite u predsezoni, pre montiranja kafića i postavljanja ležaljki i suncobrana, izbećićete enormnu gužvu i zateći je u ovakvom izdanju, te moći na njoj neometano, istinski da uživate.

Makriamos

tasos

Makriamos

Plaža kompleksa „Makryammos“ važi za jednu od najlepših na Tasosu. To je ujedno i jedina plaža ovog ostrva za koju se naplaćuje ulaz (3 € po osobi). U večernjim satima ulaz je slobodan. Inače, locirana je na nekih 2 kilometra od Limenasa. Moguće je do nje stići peške, automobilom ili motorom, biciklom, ali i brodićima. Peščana je i organizovana. Duž njenog plićaka, pa čak i na obali, zna da bude dosta nanete trave, koja se neprijatno oseća, što svakako kvari utisak.

U zaleđu plaže nalaze se parking, bungalovi, glavna hotelska zgrada, restoran, bar, bazen, sportski tereni, kao i ograđeni prostor sa brojnim jelenima, košutama i njihovim naraštajem. Naspram plaže postoji simpatično ostrvce, do kojeg je lako doplivati, roniti oko njega, ili skakati sa njega.

Karnagio

tasos

Karnagio

Plaža Karnagio, ili Brodogradilište u bukvalnom prevodu, nalazi se nedaleko od gradske plaže u Limenasu, uz istoimeni kafić, tačno ispod plavo-bele crkvice smeštene na vrhu brda. Iako postoji njen glavni, organizovani, peščani deo, mom suprugu i meni je ipak najinteresantniji ovaj neuređeni, stenoviti deo sa špicem, koji je idealan za skakanje i ronjenje. Neodoljivo me podseća na plaže zastupljene u Banjolama, u blizini Pule, gde sam kao mala godinama letovala. Kolorit je prelep, a spoj mirisa mora i mediteranskog rastinja posebno izražen i predivan. Ne može se desiti da dođemo u Limenas, a da prvo ne odemo na Karnagio. Za nas je svaki boravak na ovoj plaži fenomenalno iskustvo.Mirarbi je strasveni putnik i zaljubljenik u Grčku. Letujući na Tasosu sa suprugom dugi niz godina, možemo slobodno reći da je jedan od njegovih najboljih poznavalaca, što svakako govori i ovaj tekst koji je nesebično podelila sa nama. Ako želite saznati i o nekim drugim njenim putovanjima koje je jako lepo pretočila u tekstove,  savetujemo vam da posetite njen blog Putujte sa Mirarbi.

Ako i vi imate neko lepo iskustvo ili možda ružno iz zemlje masline i sunca, pošaljite nam vašu priču na kontakt@grckikutak.com ili u inbox naše facebook stranice. Rado ćemo je objaviti.

Napomena: Fotografije su vlasništvo bloga Putujte sa Mirarbi i podležu autorskim pravima. Strogo je zabranjeno je svako njihovo preuzimanje bez dozvole vlasnika.

You may also like

1 Komentar

Miroslava Puharic 05/02/2018 - 12:41

Tasos zaista ima divne plaze.Na mojoj lestvici je prvi ili drugi u celoj Grckoj.Na jednom mestu na 100km u krug toliko dobrhh plaza,jedino mu Skiatos parira gde na 35 km ima isto toliko sjajnih plaza.

Odgovor

Ostavi komentar

1 × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići