Kada se spomene Božić,kao najpoznatija pesma koja prati ovaj praznik nameće se Mariah Carey i čuvena All I want for Christmas is you. Iako Grci vole stranu muziku, ipak su to Grci… Dakle prvo svoje pa onda sve ostalo. Evo pet najpevanijih pesama tokom Božićnih i Novogodišnjih praznika u zemlji masline…

Prvi Božič u Grčkoj iz ugla snajke Šumadinke

1) Δέσποινα Βανδή-Χρηστούγεννα 

Za Despinu Vandi ste svi verovatno čuli, a ako niste onda ste čuli većinu njenih pesama obrađenih od strane naših izvođača… Elem, pesma “Božić” nastala je, sada već davne 2001. godine. Na albumu “Geia” pomenute pevačice našla se sasvim slučajno, tačnije kao poslednje ubačena numera koja je trebala samo da popuni album. Ali nije kome je rečeno, već kome je suđeno., pa je tako ova pesma već 16 godina jedna od najslušanijih za vreme Božićnih praznika.

2) Σάκης Ρουβάς-Χρόνια πολλά

Ne bi ova lista mogla da prođe bez najpoželjnijeg pevača grčke. Da, pogodili ste. U pitanju je Sakis Ruvas zbog koga “vene seče” većina ženskog sveta u Grčkoj (a i šire). Iako je na početku pesme ovaj grčki Apolon tužan jer mu nedostaje voljeno biće, Nova Godina ipak sve menja i postaje jedna od najsrečnijih do sada. Kao i pesma Despine Vandi i Ruvasova pesma je već godinama nezaobilazna za vreme praznika.

3) Άντζυ Σαμίου – Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Antzi, iliti Angeliki Samiu je takođe jedna od onih izvođača koji su nezaobilazni kada se uzburka praznična atmosfera. Pesma “Najslađi Božić” datira još iz 2003 godine, a svih ovih godina njena popularnost ne jenjava kada su u pitanju Božićni praznici. Za razliku od prethodne dve pesme gde neko nedostaje, Antzi je srećna jer će konačno Božić provesti sa voljenim bićem.

Idemo na Buzuki – provod nad provodima!

4) STAN – Φέτος τα Χριστούγεννα

Ovaj mladi momak je nedavno snimio spot za svoju pesmu Otan agapas (Οταν αγαπάς) ni manje ni više nego u Srbiji, tačnije u Beogradu. Ni onnije odoleo snimanju namenskih pesama, pa je tako ova Božićna pesma takođe jedna od onih koje se rado pevuše ovih dana.

5) Κώστας Μαρτάκης – Ως τα Χριστούγεννα

Ovaj plavooki zavodnik komotno može rame uz rame sa Sakisom Ruvasom kada je u pitanju broj onih koje lude za njim. Da li zbog same pesme u kojoj “obećava” onoj na koju je bacio oko da će biti njegova do Božića ili zbog prodornih plavih očiju, godinama unazad praznični dani ne prolaze bez ove vesele pesme.