UMOČIĆU – GLAVNA „AKCIJA” U HRANJENJU VEĆINE GRKA

by Tijana
0 Komentar

umočićuUmočiću – nas Srbe, ali i ostale narode i narodnosti nekadašnje Juge, podseća uglavnom na jedan od najtužnijih kratkometražnih crtanih filmova koji se ikada prikazivao na malim ekranima. Međutim, kada živite u zemlji sunca i mora „umočiću” počne da vas podseća na većinu Grka…

Već smo vam više puta pisali da braća Grci često ne mare za bonton, a što se hrane tiče ta pravila ih najmanje zanimaju. Tako nije strano da dok ručate sa njima oni svi sa uživanjem mljackaju ili ako treba da se nazdravi nečemu ili nekom, retko koji Grk će vas gledati u oči dok ponosno govori „ja mas”, već će bar devedeset posto njih gledati u svoju čašu. Tako da sledeća stavka koju većina Helena praktikuje ne treba da vas začudi.

FETA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI

Naime, nije bitno da li se neki Grk nalazi u eletniom restoranu, taverni kraj obale ili porodičnom domu, on će sa zadovoljstvom jedva čekati da od parčeta hleba uzme komadić i umoći ga u u sok pomešan sa uljem od salate ili u bilo koju sočnu „salcu”. Na kraju obroka vole i da omažu tanjir kao što je većina nas radila dok smo bili deca, a kada živite u Grčkoj onda počnete i vi da praktikujete i primenjujete tu uspomenu iz detinjstva.

Zanimljivo je da ima i onih koji vole da budu kulturniji, pogotovo kada su u nekom restoranu, pa će komadić hleba nataći na viljusku pre nego što ga umoče u salatu ili negde drugde.

Grci ovo umakanje i omazivanje tanjira zovu „vuta” ili „papara”, a kada hoćete da kažete celu prostu rečenicu onda to kažete ovako: „Vutao to psomi” ili „Muskevo to psomi”. Za one koji ne znaju „psomi” znači hleb.

Možda vam se dopadne

Tako da ako volite da omažete ili očistite tanjir, a nalazite se  u nekoj od ukusnih grčkih taverni, nemojte se ustrčavati. Domaćin vas može samo zbog toga pohvaliti, jer će sigurno misliti da ste to pokupili od njegovog naroda i biće ponosan što se grčki običaji tokom jela šire i na druge nacije. Jer Bože moj, sve što valja poteklo je od Grka i Grčke 😀

Umočiću crtani film

Iako nema veze sa ovom temom niti s Grčkom, sem tog čuvenog „umočiću”, nismo imali srca a da ne stavimo ovaj kratak crtani film da mogu da ga pogledaju mlađe generacije koje nisu imale tu čast da ga gledaju na malim ekranima… Uživajte u crtanom koji je ove godine napunio čak 82 godine, a verovatno je bio i jedan od omiljenih vašim mamama i tatama… A mame i tate, starije generacije, vi se setite detinjstva.

 

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići