VASILOPITA – GLAVNA ZVEZDA GRČKE NOVOGODIŠNJE TRPEZE

by Tijana
0 Komentar

vasilopita

Sutra veče se dočekuje 2018. godina i u svim grčkim domovima će se praviti vasilopita, koju će ukućani sa zadovoljstvom jesti posle ponoći. U daljem tekstu saznajte nešto više i o ovom grčkom tradicionalnom kolaču za Novu godinu.

Zašto treba da posetite Atinu za Novu godinu

Kada sat otkuca ponoć i ukućani/prijatelji razmene čestitke među sebom, seče se vasilopita i tim bi činom blagoslovili svoj dom srećom u tekućoj godini.


Šta je vasilopita?

Vasilopita je veoma slična našoj božićnoj česnici. Baš kao što postoje razni oblici i ukusi česnice u Srbiji, tako je i u Grčkoj sa vasilopitom. Može biti kao hleb ili kao neki suvi kolač (sličan američkim i britanskim tzv. kejkovima). Uglavnom se posipa prah šećerom ili se prelije belom čokoladom, da podseća na sneg.

Grci po tradiciji ne treba da kite jelku, već …

Sastojci i ukus mogu biti različiti, ali uvek mora da “poseduje” u svom sastavu skriveni novčić. Skriveni novčić u vasilopiti se zove fluri, a onaj koji dobije parče u kome se nalazi novčić biće posebno blagosloven u Novoj godini.

Takođe, treba napomenuti da su u prošlosti domaćice u svoju vasilopitu stavljale dukat (opet isto kao sa našom česnicom), dok se danas stavljaju kovanice evra ili imitacija kovanica samo za ovu priliku na kojima je ispisano “Srećna nova godina”.

Vasilopita nije samo za porodicu i prijatelje

Niame, mnoge privatne ili javne ustanove, kao što su razni klubovi i udruženja ili firme i kompanije, seći će sa svojim članovima ili radnicima vasilopitu uz obavezno slavlje. Taj dan je uvek između 1. januara i Velikog posta.

Kartanje za doček Nove godine

Kako je dobila ime?

Prvi dan Nove godine je u Grčkoj (baš kao i kod nas 15. januara) dan svetog Vasilija. Otuda naziv za ovaj tradicionalni kolač vasilopita, a u slobodnom prevodu je možemo zvati Vasilijeva pita ili Kraljevska pita (jer vasiljas znači i kralj).Priča o vasilopiti i svetom Vasilijiu

Postoji priča koja kaže da je sveti Vasilije pozvao građane Cezareja, grada u Izraelu, da plate određenu sumu novca ratnicima koji su im opkolili grad i da tako opet nađu put ka slobodi.

Zima u Grčkoj – Naravno da može

Svaki građanin Cezareja je dao sve što je imao u zlatnicima i nakitu ne bi li opet bili slobodni. Posle ovakvog kolektivnog čina, neprijatelj koji je opseo grad i ucenjivao ga, osećao se veoma neprijatno, pa je rešio da vrati svo zlato i nakit građanima.

Legenda kaže da je sveti Vasilije bio zadužen za vraćanje novca i nakita građanima, ali problem je bio što on nije znao kome šta pripada. Zbog toga je napravio vekne sa hlebom u kojima se nalazio nakit i zlatnici. Božijim čudom, dok su građani uzimali svoje parče hleba, svako je u svom komadu našao ono što je prethodno dao za otkup.

Upravo zbog ovog čina Grci prave vasilopitu na dan ovog velikog sveca.

Arahova je razlog što i zimi volimo Grčku

  

You may also like

Ostavi komentar

2 × 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići