VENČANJE I SVADBA POSLE DECENIJE BRAKA?! DA, U GRČKOJ

by Tijana
0 Komentar

Vaša druga polovina je Grk ili Grkinja. Srećni ste što ste u prirustvo matičara izrekli to sudbonosnoa “DA” (na grčkom “NE” – ναι). Mislite da je to to i da nema veze što se niste venčali u crkvi i pravili svadbu. Prevarili ste se, jer je to u Grčkoj i te kako bitno.

Muzika na grčko-srpskim svadbama

Veridba

Za razliku od većina Srba i Srpkinja, kod Grka veridba traje veoma dugo, pa čak i nekoliko godina. Naravno, sve se (uglavnom) uradi po običajima, pa se tako cela porodica (uža i šira) okupi ne bi li proslavila veridbu svojih najmilijih. Od tog dana “nova” familija će se često družiti. Naime, verenikova i verenicina porodica će gledati da bar jednom u dve nedelje (često je to mnogo više puta i u jednoj nedelji) ručaju ili večeraju zajedno, jer Bože moj oni su sada svi jedna velika grčka porodica, pa im je to zapisano u genima.

Kada su mešoviti brakovi u pitanju, situacija je uglavnom drastično drugačija. Tada su veridbe mnogo kraće.

 

Vreme je za “DA”

Posle veridbe postoji jedna ili dve mogućnosti za naredni korak. Tačnije rečeno, ako niste odmah za onaj “najbitniji”, onda je tu jedan manji korak ka cilju.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Pre svega da vam kažemo da za razliku od nas, u Grčkoj je dovoljno izgovoriti sudbonosno “DA” samo u crkvi, a ne i u opštini. Crkva je ta koja će kasnije te podatke proslediti opštini. Tako, da Grci retko imaju dva venčanja kao kod nas, ali ponekada ih ipak imaju, ali ne istog dana. Čest razmak između ova dva svečana čina se ne računa nedeljama i mesecima, već godinama.

Ekonomska kriza koja godinam već trese zemlju masline učinila je i da se veliki broj mladenca iz ekonomskih razloga odluči za sklapanje građanskog braka, a ne crkvenog. Postoji još jedna “krivac” za rast ovakvih brakova, a u pitanju je grčki zakon. Naime, po zakonu zemlje masline ako dvoje partnera dobiju dete, a nisu venčani, to dete nema oca. Da bi se neko upisao kao otac deteta, a nije venčan sa detetovom majkom, mora da prođe ne tako laku proceduru u testiranju i papirologiji. Upravo zbog toga partneri koji čekaju dete se odluče na sklapanje građanskog braka, ako im već finansijska situacija ne dozvoljava da sklope crkveni.

Zašto Grci razbijaju tanjire tokom slavlja?

Crkveno venčanje

Većinski broj mladih Grka preskoči prethodni korak i odmah zakaže venčanje u crkvi, ali ipak postoje i oni koji će to uraditi posle dužeg niza godina (kao autorka ovog teksta iliti moja malenkost). Kada obavestite svoje prijatelje Grke (jer kada kažete Srbima gledaće vas u čudu) da ćete se venčati u crkvi i potom praviti svadbu (pa čak i posle 5 ili 10 godina građanskog braka), oni će zaista biti oduševljeni. Od vas se očekuje da budete ushićeni kao da tek sada stupate u brak i da o organizaciji čitavog venčanja i svadbe pričate sa sjajem u očima. To je sasvim prirodan sled događaja u Grčkoj, a za mnoge starije ovo je i jedini priznati brak.

U Grčkoj nije čudno ni kada se na ovakav korak odluče partneri koji već imaju više starije dece. Najbolji primer tome vam je čuveni grčki pevač Sakis Ruvas koji se pre desetak dana oženio u crkvi, posle 14 godina građanskog braka.

Pozivnica za svadbu – Bez bontona, ali zato sadrži žiro račun

Dva u jednom

Ako ste mislili da je tu kraj grčkim “ludostima”, prevarili ste se. Postoji još jedna, mada je u poslednje vreme viđena i kod nas. Kod braće pravoslavaca je normalno da se venčate u crkvi i krstite dete isti dan (ima slučajeva gde se isti dan krste i dvoje dece, a da oni nisu blizanci). Naravno, nosite poklon i mladencima i detetu, dok će oni veliko porodično slavlje (2 in 1) obaviti o jednom trošku.

 

 

Fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

7 − 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići