limun

Zahvaljujući predivnoj klimi, Grčka obiluje citrusima. Kako ih mi u Srbiji obično vidimo samo u prodavnici, prosto je lepo kada vidite da ove prelepe voćke na drvoredima pored vas.

Sa drvoreda, ovo voće završava, gde drugo, nego u kuhinji. I dok se pomorandže, nar ili grejpfrut umereno kosite, najčešće za kolače ili pravljenje sokova, limuna ima – svuda!

Možete ga naći u (za nas) najneverovatnijim kombinacijama! Evo 3 najzanimljivije.

Krompir i limun? Ovo, priznaćete, prvi put čujete!

Da, da, ovo je jedna od najčudnijih kombinacija. Ako se nađete u Grčkoj u poseti poznanicima i prijateljima, a iz kuhinje miriše krompir zapečen u rerni, dobro se pripremite. On je sigurno pečen u vodi u kojoj je dodat sok od limuna. Ukus može da bude podnošljiv, ali ako je domaćica prava Grkinja, koja uz to voli limun, možda je bolje da ipak ne sipate puno. Da je ne uvredite.

Osim u pečenom, limun ćete pronaći i u tanjiru pored prženog krompira. Ceđenje soka od limuna na pržen krompir je obavezan ritual. Niko vas neće pitati da li tako volite, jer limun preko prženog krompira se prosto podrazumeva.

Ukoliko se usprotivite soku od limuna, u oba slučaja, dobićete od prilike ovakav odgovor: “Šta, ne stavljate limun u/na krompir? A vi pojma nemate šta je ukusno!”

Porcija mesa nikako bez soka od limuna!

Mi obično služimo limun uz ribu, na šta Grci kažu da nismo normalni. Jer, limun se služi uz sve druge vrste mesa, samo ne uz ribu.

Ukoliko vide meso servirano bez limuna, bez obzira da li ručaju kod kuće ili u restoranu,  odmah će da ga traže. I smatraće to ozbiljnom greškom domaćice ili kuvara.

Ukoliko imate dečka Grka i planirate da pravite svadbu u Srbiji, ne dajte se prevariti. Gosti iz Grčke sigurno će vam zameriti što pored tanjira sa roštiljem ili pečenjem nema – limuna. Zato se unapred pripremite, da vam ovakvi detalji ne pokvare veselje!

Supa bez limuna je greh!

Mi stavljamo sirće, ali ne svi i veoma retko. Grci stavljaju sok od limuna. Svi i uvek.

Pod supom se često podrazumeva ne samo supa u našem smislu reči (koju oni retko prave i skoro da ne jedu) već i ono što mi zovemo kuvanim jelima.

Ukoliko je na meniju neko od takvih jela, a vi ste od onih koji ne vole da dodaju ništa kiselo, prvo obavezno probajte. Ili ukoliko naručujte u restoranu, pitajte. Ukoliko to ne uradite, papreno ćete platiti nešto što ne možete ni da okusite. Izbegavajte sve gde vidite reč augolemono (sos od jaja i limuna), a može se zaista ponaći u velikom broju jela.

Ukoliko Grčku posećujete za Uskrs, ipak probajte specijalnu vrstu supe koju samo i isključivo tada prave. Zove se magiritsa, pravi se od jagnjećih iznutrica i dodaje se augolemono. Ukus je nama čudan, ali prilika je jedinstvena!

A sada da se malo nasmejete za kraj 🙂