ZEMLJOTRES U GRČKOJ – SVAKODNEVNA POJAVA

by Sanja
1 Komentar

Zemljotresi u Grčkoj su redovna pojava i nemojte se iznenaditi ako dođete na letovanje, pa se već prvi dan “zaljuljate” u apartmanu. Prema statistici, Grčka je na prvom mestu u Evropi po seizmičkim aktivnostima, a na visokom šestom mestu u svetu.


Zemljotres u Grčkoj

Najjači zemljotres koji je pogodio Grčku u poslednjih sto godina dogodio se na Rodosu, sada već daleke 1926. godine. Izmereno je 8 Rihtera, a pomenuti zemljotres osetio se čak u Egiptu.

Drugi po jačini zemljotres koji je pogodio najjužniju balkansku zemlju desio se na ostrvu Kithira, 1903. godine, a  bio je jačine 7,9 Rihtera.

KEFALONIJA NA DLANU

Posle dve godine, tačnije 1905. zatreslo se i omiljeno letovalište naših ljudi.  Zemljotres jačine 7,5 Rihtera pogodio je Halkidiki.

Zemljotresi koji su sravnili grčke gradove i ostrva

Mnogo puta su gradovi i ostrva u dragoj nam Grčkoj bili na meti razornih zemljotresa. Halkidiki je ponovo pogodio zemljotres jačine 7 Rihtera i to 1932 godine. Dva slabija zemljotresa, posle glavnog od 7 Rihtera, uništila su tada, nama dobro poznati Jerisos. Čak 4200 kuća je sravnjeno sa zemljom, a na Svetoj Gori su samo dva manastira izdržala tako jak potres.

zemljotres

Jerisos posle zemljotresa 1932                                                    photo: screenshootYouTube/top5greek

Na ostrvu Kos, 23. aprila 1933. godine, zemljotres jačine 6,6 Rihtera odneo je 200 života. Ostrvo Amorgos je jula meseca 1956. godine pogodio zemljotres koji je naneo veliku štetu i okolnim ostrvima. Leros, Kalimnos, Patmos i Santorini pretrpeli su velike gubitke. Tada se stvorio i cunami sa talasima od 25 metara koji su pogodili jugoistočni Amorgos, a pošteđeni njegovih udara nisu bili ni Kalimnos, Leros, Paros i Kos.Juna 1995. godine, na Peloponezu, tresao se Egio. primorski grad na 30 – tak kilometara od Patre. Pogođen je zemljotresom jačine 6,1 Rihtera. Priča koja se vezuje za ovaj događaj obišla je svet, a radi se o tada osmogodišnjem dečaku Andreasu, koji je izvučen iz ruševina posle 44 sata. Čak i dan danas se prepričava razgovor između mališana i spasioca kada im je ispod ruševina rekao: “Donesite mi konačno Koka – kolu i suvlaki”.

VODIČ KROZ OSTRVO KEFALONIJA

Zemljotres 1953

Prelepo ostrvo Kefalonija, tačnije svima nama poznati Argostoli i Liksuri, sravnjeni su sa zemljom avgusta 1953. godine. Jačina zemljotresa bila je 7,2 Rihtera, a odneo je oko 500 života.

zemljotres

Argostoli posle razornog zemljotresa 1953                     photo: screenshootYouTube/top5greek

Od 33 000 kuća koje su tada postojale na ostrvu, čak 28 000 je pretrpelo ozbiljna oštećenja.

Zemljotres Egremni

Novembra 2015. godine, zemljotres jačine 6,5 Rihtera, pogodio je Lefkadu. Tada je uništena jedna od najlepših plaža na svetu, Egremni.

Zemljotres Atina

Da ni prestonica Grčke nije pošteđena razornih zemljotresa potvrdio nam je potres koji se dogodio septembra 1999. godine. Nešto pre 15 časova, sunčanog septembarskog dana, Atinu je pogodio zemljotres jačine 5,9 Rihtera. Iako nije bio jak kao ostali, koji su sravnili mnoga grčka mesta, zemljotres je bio površinski, pa je pored nanesene velike materijalne štete, odneo i 150 života.

SOLUN – JEDINSTVENI GRAD

Zemljotres Solun

Ni voljeni nam Solun nije prošao bez podrhtavnja tla. Juna 1978. godine, zemljotres jačine 6,5 Rihtera pogodio je glavni grad Makedonije. Pored 70 života, uništio je i pola grada.Kako su zemljotresi svakodnevna pojava u Zemlji masline, ljudi su odavno naviknuti na slabe potrese. Objekti se grade tako da izdrže i jaka podrhtavanja tla, tako da se iz godine u godinu kvalitet objekata poboljšava.

 

 

You may also like

1 Komentar

Jelena 07/02/2021 - 20:25

Veoma interesantan teks, hvala vam!

Odgovor

Ostavi komentar

fifteen − thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići