ČUDNI GRČKI POZDRAVI

Kada se preselite u Grčku, skoro svakodnevno čujete i neke izraze koji nama strancima i nemaju nekog smisla. Mi smo ih nazvale cudni grcki pozdravi i evo naših omiljenih.

Kalo mina – prvi dan u mesecu i dan kada ce vam svaki komšija, mesar, pekar, apotekar poželeti „dobar mesec“. Ove želje odnose se na uspešan početak novog meseca i to je izraz koji ćete zaista svuda i od svakog čuti.

Kali evdomada – u prevodu znači „dobra sedmica“ i svi će vam ovo poželeti svakog ponedeljka, baš kao i prethodni izraz svakog meseca.

Zašto je dobro letovati u Grčkoj u septembru

Kali ksekourasi – ne ovo vam ne govore kada krenete na odmor, već svaki dan kada se vraćate sa posla ili na kraju radne nedelje. U prevodu znači da se generalno lepo odmorite i uživate u ostatku dana/večeri, ali baš nema potrebe da se tako često ponavlja.

Kali eleutheria – ukoliko ste trudnica, osim što će vas znatiželjni znani i neznani na ulici pitati za pol deteta, uputiće vam i ovaj pozdrav. U bukvalnom prevodu bi recimo značio „uspešna sloboda“, a kaže se ženi da joj se poželi lep i uspešan porođaj i „oslobađanje“ njenog stomaka i tela.

Znate neki grcki pozdrav

4 коментара

  1. Pa dobro … tema je bila „Cudni grcki pozdravi“ sto bi znacilo pozdravi koji se ne upotrebljavaju kod nas ….. a jasas , kalo taksidi, i kalo na perasete su pozdravi koji i mi koristimo svakodnevno … tako da ….. citajte malo pre nego sto pokazujete svoje znanje 😉

    Pozdrav,

  2. Kalo na peraste! – U bukvalnom prevodu „da dobro prodjete“, ali se koristi kao : “ lepo se provedite“ 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *