GRČKI SIREVI SU TOLIKO POPULARNI U ZEMLJI MASLINE DA IMAJU I SVOG BOGA

by Ivana
0 Komentar

Grčki sirevi – jedna od nepoznatih tema, jer kada sam došla u Grčku nije mi bilo ni na kraj pameti da Grci toliko jedu sir. I da je u svakoj prodavnici sekcija za sireve mnogo veća nego ona za suhomesnate proizvode. Mi obično znamo za fetu, sir koji je verovatno najpoznatiji kada se pomene Grčka. Trebalo mi je vremena da shvatim da postoji i toliko drugih vrsta, koje Grci rado jedu i priznaju da obrok bez sira nije obrok.

Da li ste znali da je sir je bogat deo grčke istorije? Stari Grci su čak odredili boga ovoj divnoj hrani. Aristaios (Αρισταιος), Apolonov sin, bio je bog koji je doneo pravljenje sira (i med, uzgoj maslina, uzgoj lekovitog bilja) u staru Grčku kao dar od “vrednosti koja večno traje”. Nije ni čudo što je njegovo ime izvedeno od grčke reči “aristos”, što znači “odličan”.

Od tada Grci nastavljaju da proizvode veliki broj sireva najrazličitijih ukusa.

FETA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI

Danas je Grčka zemlja sa nekim od najpoznatijih sireva na svetu. Mnogi od grčkih sireva zaštićeni su  zakonima o području porekla I ista imena se ne mogu koristiti za druge sireve u svetu. Ukoliko ste posetili Grčku sigurno su vam u sećanju ostali, ako ne ukusi onda imena nekih sireva. Ipak, ono što je interesantno je da svaka regija ima neki svoj sir. Gde god da odete, reći će vam da probate lokalne sireve, koji predstavljaju deo njihovog kraja I tradicije. Takođe Grčka ima preko 6000 vrsta zelenog bilja koje životinje jedu na pašnjacima, što utiče na ukus sira, pa je zato u svakom podnevlju I ukus sira različit.

Najpoznatiji i najviše izvoženi sir van Grčke je feta. Ovaj srednje meki sir možete da stavite bukvalno u sve: od jaja do dezerta.

Ono što mi zovemo kačkavalj, Grci zovu žuti sirevi. Ima ih toliko vrsta. Grčki sirevi se i upotrebljavaju na različite načine. Sir kefalotiri služi se pržen i poslužuje kao predjelo, naći ćete ga u svakom grčkom restoranu. Ako ste ikada otišli u grčku pekaru, sigurno ste videli koliko vrsta pita sa sirom imaju! Jedna od najčešćih je kaseropita, koja je ime dobila po žutom siru kaseri. Ako ste raspoloženi za malo slađe i neobičnije ukuse, tu je sir manuri.

Evo još nekoliko vrsta grčkih sireva koje smo probale, a preporučujemo da, ako dolazite u Grčku probate I vi.

grčki sirevi

Grčki sirevi

Antotiro – prvi susret grčim sirevima počinje od ovog

Ovaj sir jako mekan i mene je podsetio na ono što u Srbiji zovemo mladi sitan sir. Doduše, malo je suvlji. Jedan od mojih omiljenih jer nije jak I ima baš onakav ukus kakav volim. Ima ih više vrsta, u zavisnosti od podrušja odakle dolaze, a moj omiljeni je sa Krita. Kao i većina grčkih sireva, pravi se od ovčjeg ili kozjeg mleka ili kombinacije. Pošto je jako lagan I skoro bez ukusa, često se jede uz voće, od njega se prave slatkiši a nekada ga možete pronaći I u pitama.

Mizitra – grčki sir koji ide uz sve

Grčki sirevi koriste se za pravljenje različitih namirnica. Neki od najlepših slatkiša prave se baš sa ovim mekim sitom.

GRČKA SALATA – NIKADA NEĆETE POGODITI KAKO JE NASTALA

Feta – najpoznatiji grčki sir

KAda pričamo o grčkim sirevima, svi znamo koji je na prvom mestu. Verovali ili ne, ovaj najpoznatiji grčki sir na svetu, bio je i najpopularniji kod starih Grka! Priče kažu da ga je čak I Homer jeo u svojoj starogrčkoj salati dok je prepričavao priče o Ahilejevoj i Odisejevoj borbi da se vrate kući. U Grčkoj, feta nije samo sir, već I deo tradicije. Proizveden isključivo od ovčjeg ili kozjeg mleka, čuva se u bačvama napunjenim salamurom najmanje 2 meseca pre prodaje.  Lako se mrvi i često stavlja preko grčkih jela. Feta se može koristiti za sve, od salate do saganakija. Poslužuje se I kao predjelo: kriška fete s maslinovim uljem i origanom posutim po njoj. U našoj kući ručak se ne može zamisliti bez fete. Ali, ako odete u prodavnicu nemojte da se zbunite: ima ih toliko vrsta da ako samo tražite fetu, uvek recite i koju (iz kog područja). Ako ne znate jednostavno kupite lokalnu ili prepustite izbor prodavačici.

Galotiri

Sir koji liči na fetu, ali nije suv. Kombinacija je fete, mlijeka i jogurta. Najbolje se služi uz grčke pite, kako sos za umakanje ili za pravljenje cacikija.

Graviera – grčki sir koga ima u skoro svakom frižideru

Druga najpopularnija vrsta sira u Grčkoj, posle fete. Ovaj tvrdi žuti sir pravi se ili isključivo od ovčjeg ili kozjeg mleka, ali I sa dodatkom kravljeg mleka, u zavisnosti od regije. U našem frižideru ga uvek ima. Muž prosto obožava ovaj sir, naročito ovaj sa Krita. I ovih sireva ima mnogo, sa različitim kombinacijama-dodaje se paprika, biber, čak I čokolada. Ovo sam prvi put imao na Kritu, gdje je prilično popularan. Osim u tostu za doručak, Grci ga često jedu kao meze, narezan na kriške ili ga narendanog posipaju preko jela.  Na Kritu, graviera odleži najmanje 5 meseci pre posluživanja.

Kaseri – grčki sirevi su neizostavi u pitama

Ovaj nepasterizovani sir (nije termički obrađen radi uništavanja mikroorganizama, već se to radi tehnikom starenja sira) je srednje tvrd žuti sir. Tradicionalno se proizvodi od 100% ovčjeg mlijeka. Kaseri ima meku ​​teksturu, ukus je nalik buteru i pre čuva se oko četiri meseca pre posluženja. Osim u pitama sa sirom (obavezno probajte kaseropitu ako ste u Grčkoj), odličan je kao stoni sir, saganaki, a koristi se I za pravljenje nekih jela.

grčki sirevi

GRČKE PEKARE I ZAŠTO JE TAMO SVE TAKO UKUSNO

Kefalograviera

Tvrdi sir koji je nešto između dva druga grčka sira: kefalotiri i graviera. Prvi put je ovaj sir proizveden 1960. godine i za kratko vreme postao je jedan od omiljenih, narošito kao meze uz uzo ili belo vino. Kefalograviera se pravi od kravljeg mleka i odleži obično oko 3 meseca pre nego što se posluži. Ima čvrst i oštar okus i dobro se slaže s drugom hranom, poput testenine ili jelima koja se peku u rerni. Može da se jede i pohovan, kao saganaki.

Kefalotiri

Još jedan tradicionalni tvrdi grčki sir. Ima jako žutu boju i često se čuva bar godinu dana pre prodaje, što mu daje specifičan, jak ukus. Napravljen od kravljeg i ovčjeg mleka, veoma je popularan u Grčkoj. Liči na parmezan jer ga Grci često stavljaju na testeninu. Često se stavlja I u jela, kao i ostali grčki sirevi. Ovo je vrlo popularan sir za pravljenje saganakija.

Grčki sirevi malo drugačiji od druguih – Ladotiri

Ono što ovaj tvrdi slani sir čini jedinstvenim je to što se tokom 12-mesečnog procesa odležavanja čuva u maslinovom ulju. Napravljen je od ovčjeg i kozjeg mleka, oblikuje se u „male glavice“ (kefalaki) i jede. Odlično se slaže s maslinama i hlebom.

DAKOS – JEDNOSTAVAN I ZDRAV OBROK SA OSTRVA KRIT

Manouri – grčki sirevi znaju da budu i meki i ukusni

Ovaj grčki sir je nešto  poput našeg krem ​​sira. Kao i drugi, i ovaj sir se pravi ili od ovčjeg ili od kozjeg mleka. Odličan je kao namaz ali se često koristi I za pravljenje slatkih pita. Najpoznatije regije u kojima se proizvodi su Centralna I Zapadna Makedonija I Tesalija, gde je I zaštićen po poreklu proizvodnje.

Kapnisto Metsovone – za one koji vole dimljeni ukus sira

Dimljeni sir, uglavnom se pravi isključivo od kravljeg mleka.

Grčki sirevi su toliko različiti, a spisak svih onih koji postoje je mnogo veći nego ovaj naš! Da li ste probali neke grčke sireve i koji je vaš omiljeni?

You may also like

Ostavi komentar

14 − three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići