GRČKA SALATA – NIKADA NEĆETE POGODITI KAKO JE NASTALA

by Tijana
1 Komentar

Grčka salata je mnogima prva asocijacija na grčku kuhinju. Gotovo da nema nekoga ko nije čuo o spoju povrća i sira koji je čine. Nas Srbe podseća na šopsku salatu, a da li ste se ikada zapitali kako je nastala najprepoznatljivija salata iz zemlje masline?

Grčka salata normativ

grčka salata

Ova salata nije samo omiljena turistima širom sveta koji vole najjužniju balkansku zemlju, već i braći Grcima. Nema grčkog doma u kojem se ne pravi, ali  ni restorana u kojem se ne služi. Stoji rame uz rame sa grčkom musakom, girosom, tzatziki salatom

U Grčkoj je naravno ne zovu svojom salatom, već horjatiki salata što je u prevodu seljačka salata. Sastoji se od komada paradajza, svežih krastavaca, narezanog luka i zelene paprike, maslinki, parče feta sira koje je debljine kao kriška hleb, soli, origana i maslinovog ulja.

I mnogi od vas sada misle da se ova salata bar jedan ili dva veka jede u nama omiljenoj Eladi, ali istina je sasvim drugačija…

Grčka salata sa krastavcem i…

Paradajz je “ušao” u grčke kuhinje tek krajem XIX veka. Od tada jeli su ga često uz obroke, a jedna od najčešćih salata u Helenskim domovima je bila ona od krastavca i pradajza ( da li vam ovo zuvči poznato 😀 ) sa po kojom maslinkom. Ponekad se dodavao i luk, a verovatno i paprika. Naravno, jeo se tu pored i sir, ali ne u istom tanjiru gde je i salata.

Možda vam se dopadne

Grčka salata sa feta sirom i…

Salata koju mi danas znamo kao grčku pojaviće se tek u šezdesetim godinama prošlog veka. Zvuči vam neverovatno, verujte i nama je, ali činjenice su činjenice.

Naime, pitanje je da li bi i nastala da grčka vlada nije uvela granicu koliko sme da košta najviše salata od rezanog povrća po restoranima širom zemlje masline. Taverne na atinskoj Plaki, starom delu grada, su se odmah dosetile kako da prevare tržišne inspektore.

U salatu od rezanog povrća dodali su krišku fete i maslinke, pa samim tim salata nije podsećala na one drugačije, već je to bio novi brend. Ubrzo se ovaj recept raširo po celoj Eladi i tako su složni Grci još jednom uspeli da nadmudre svoju vladu.

Ostale grčke salate koje su nas osvojile

Pored glavne teme našeg teksta ima i drugih grčkih salata koje su nas osvojile. Maruli salata, koja je sorta zelene salate, se jede tako što je izrezana na manje komadiće uz mladi luk. Ima tu često i drugih dodataka, ali nas je osvojila ona sa dodatkom zrna nara.

O tzatziki salati ne trebamo posebno da vam pišemo, jer je omiljena većini Srba. Ako jedete ribu naručite skordalja, iako najbolje ide uz prženog bakalara, verujte nam da ništa ukusnije nije ni sa drugim ribama. Tu su i razne tzv. horte, salate od zeleniša koji se kuva, a kod nas u Srbiji ga nema ili ga bar ne jedemo tako, koje su preliju uljem i sokom od limuna.

You may also like

1 Komentar

Teča 28/03/2018 - 01:30

“Seljačka salata”? 😀
Možda je bolje reći “seoska”… 😉

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići