DAN ZALJUBLJENIH – PRAZNIK KOJI JE OPČINIO SVET, PA I GRKE

by Tijana
0 Komentar

dan-zaljubljenihIako Dan zaljubljenih iliti Dan svetog Valentina nije deo pravoslavne tradicije, baš kao što ga mi Srbi proslavljamo, proslavljaju ga i braća Grci. Valentomanija je zavladala svetom, a 14. februar je sinonim za darivanje najlepših ljubavnih poruka i poklona svojim voljenima. Jednostavno, teško je odoleti popularizaciji ovog ljubavnog praznika, iako i mi pravoslavci imamo svetog mučenika koji simboliše u neku ruku ljubav.

Dan zaljubljenih datum
Baš kao i u najromantičnijim filmovima holivudske produkcije, u kojima je glavna tema pomenuti praznik i u Grčkoj se sve crveni od srca i cveća, koji su prisutni u većini izloga najjužnije balkanske prestonice, a i u drugim grčkim gradovima i varošicama.

Dan svetog Valentina je masovno počeo da se slavi u Zemlji masline osamdesetih godina prošlog veka. Grčka pravoslavna crkva je pokušala da ga sabotira, ali bezuspešno. Nije pomoglo ni to što su sveštena lica iz Zemlje sunca i mora pokušali da ubede svoje vernike da umesto 14. februara slave pravoslavni praznik 13., koji je posvećen svetom apostilu Akilu i njegovoj ženi Priskili – zaljubljenom bračnom paru koji je mučki ubijen. Više o njima možete pročitati OVDE.

Grci su, uostalom baš kao i mi, “ostali verni” svetom Valentinu i većina zaljubljenih Grka ga s radošću slavi 14. februara kao Dan zaljubljenih i ljubavi.

Dan zaljubljenih putovanja

Baš zbog svega gore navedenog predlažemo vam da svoju voljenu osobu iznenadite februarskim putovanjem u Grčku. Bilo koje mesto da izaberete, nećete pogrešiti, jer Elada je romantična u svakom svom delu.

Međutim, mi vam od srca preporučujemo da to ipak bude Atina, ne bi li zaljubljeno uživali tokom praznične atmosfere u jednoj od svetskih metropola.

Atina za Dan zaljubljenih

Prestonica Grčke je ogromna i kao takva spremna je da “usreći” i najzahtevniji zaljubljeni par.Najjeftinija varijanta je da svoju voljenu osobu odvedete u večernju šetnju gradom u kojem se neprestano prepliću sadašnjost i prošlost. Najpoznatija tura na ovaj praznik je svakako šetnja Plakom, starim delom Atine koji se nalazi pod Akropoljem i šarmantnom delu Anafiotika do brda Filopapu na kojem se nalazi spomenik koji je sagrađen u II veku pre nove ere. Kada ste već u šetnji, sigurno ćete proći pored Monastirakija, trga koji živi 24 sata i nezaobilaznog trga Sintagma.

Romantična večera u restoranima koji se nalaze na vrhovima atinskih zgrada i pružaju neverovatan pogled na grad je nešto skuplja varijanta, ali vredna svakog evra. Ipak najbolje je možda večerati na vrhu atinskog brda Likavitos, jer pogled sa 300 metara nadmorske visine ne može zameniti nijedan krovni restoran.

Naravno, ne moramo posebno da napominjemo da je romantično odvesti dragu osobu da poseti i drevni Akropolj, pa usput da vidi i pozorište Irodio, jer takva dela koja vekovima stoje na istom mestu i pričaju istoriju dugu više desetina vekova su uvek svima fascinantna.

Ako se odlučite za neku od pomenutih varijanti, nemojte da zboravite da rezervišete kartu ili mesto u restoranu unapred, jer ipak vi nećete biti jedini zaljubljeni turisti koji su rešili da Dan zaljubljenih proslave u Atini.

Poruke za Dan zaljubljenih

Kada ste već u Grčkoj, onda je red da svom dragom biću uputite izjavu ljubavi na jeziku domaćina. Verujemo da većina vas zna da kaže “volim te” na grčkom, ali za svaki slučaj ćemo vam napisati kako se kaže: Σ’αγαπώ! [sa-gha-PO]

Sveti Valentin Dan zaljubljenih

Grci imaju  “više prava” od nas da slave praznik rimokatoličke crkve. Naime, verovatno je malo ko od vas znao da se deo moštiju svetog Valentina nalazi u Grčkoj. Sada već davne 1907. godine deo relkvija svetog Valentina, koje je dva veka ranije papa darovao jednom italijanskom svešteniku,  pronađene su u hramu Zapadne hrišćanske crkve u glavnom gradu ostrva Lezbosa – Mitileni. Godine 1990. deo moštiju pomenutog svetitelja je premešten u italijanski hram svetog Franje i Klare u Atini, da bi se 2014. mošti ipak vratile gde su pronađene početkom prošlog veka.

dan-zaljubljenih

Dan zaljubljenih se uvek slavi na Lezbosu

Zanimljivo je da je u Antičkoj Grčkoj period od sredine meseca januara do sredine meseca februara bio mesec Gamiliona, posvećen svetoj zajednici braka.


You may also like

Ostavi komentar

two × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići