SINTAGMA – ŽILA KUCAVICA ATINE

by Tijana
0 Komentar
sintagma

Sintagma, glavni trg Atine, krije više nego zanimljive priče. Trag istorije je svuda po Sintagmi. Očaravajuća i velika platia ( trg na grčkom) je obavezna stanica za svakog turistu, ali i Atinjanina.

Trg Sintagma

Koliko je Sintagma bitna u životu prestonice Grčke govori nam i činjenica da sve ulice koje se iz nje račvaju, broj jedan je uvek uz trg.

Svako ko je na Sintagmi prvo ode do zgrade Parlamenta zemlje masline. Ovo veličanstveno zdanje je sazidano da bude palata kralja Ota i počela je da se gradi 1835. godine. Deset godina je trebalo da se završi i da se u nju useli kralj.

Kraljica Amelija je naredila da se u centru trga ispred palate postavi fontana. Bogatiji Grci su hteli da budu blizu svog kralja, pa su počeli da kupuju kuće u okolini Sintagme. Današnji hoteli King George i Athens Plaza, kao i ostala zdanja današnjice, bile su vile bogatih familija Elade. 

Trg se tada nije zvao Sintagma, već Kraljev trg. 

sintagma

Današnji hotel Megali Vretania (Great Britain) je najpoznatiji grčki hotel, a radi još od 1872. Godine. U njemu su odseli Adolf Hitler i Ervin Romel dan pre nego što su nacisti izvršili invaziju na SSSR. Istorijski izvori kažu da, dok je jednom boravio u ovom hotelu, Čerčil bio meta grčkih komunista ali nisu uspeli da ga “srede” jer je zavera otkrivena pre pokušaja atentata. Gosti Megali Vretanie su bili i američki predsednik Karter, Umberto Eko, Marija Kalas, Sofija Loren, Merlin Monro, Elizabet Tejlor, Gari Kuper, Jasef Arafat…

sintagma

Sintagma značenje

Današnje ime trg nosi od 3.9.1843. i u prevodu na srpski znači ustav. Naime, bio je izvršen vojni udar kako bi kraljeva vlada bila pod nadzorom, vojnici su tražili ustav. Narod se pridružio vojsci i od tada trg nosi ime Sintagma.

Do sredine XX veka trg je bio prepun kafeterija i poslastičarnica, a poznat je bio po ljubavnim sastancima. Novembra 1929. Venizelos je odlučio da Parlament premesti u kraljevsku palatu. Prvo zasedanje grčkih parlamentaraca u pomenutom zdanju bilo je 1935. godine. 

Spomenik nepoznatom vojniku postavljen je 25.03.1932. godine i od tada stoji sveća koja se ne gasi. Oko spomenika na zidu urezane su reči Tukidida i mesta bitaka iz Balkanskih ratova, oba svetska i rata u Maloj Aziji.

sintagma

Grčki premijer Jorgos Papandreu je 18.10.1944. na Sintagmi , kod današnje prodavnice Public, održao prvi govor u slobodnoj Atini.

KUPOVINA NEKRETNINE U GRČKOJ – ATINAI OSTRVA

Sintagma je od davnina poznata kao mesto političkih mitinga, ali i mesto na kome se narod buni i počinje proteste. Jednom rečju – žila kucavica grada.

Međutim, ako poželite ovde da dočekate Novu godinu treba da znate da tu nema organizovanog dočeka. Danas je Sintagma prepuna stranaca, što turista što onih što su u potrazi za boljim životom došli u grad sa svih strana. Bilo kako bilo, doći u Atinu i ne videti Sintagmu je kao i da niste posetili grčku prestonicu.

You may also like

Ostavi komentar

ten + eleven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići