ATINA ŠTA VIDETI – 8 NAJBOLJIH BESPLATNIH STVARI

by Tijana
0 Komentar

Kad se pomene Atina šta videti je prvo pitanje koje se postavlja. Atina je dinamična i živahna prestonica u kojoj arheološki spomenici žive pored savremenih građavina. Kao takva, ima bezboroj mogućnosti za avanturiste, ljubitelje istorije i obožavaoce mora i sunca. Njene atrakcije su poznate širom sveta. Pogledajte top osam najboljih besplatnih stvari koje možete da radite u Atini!

1. Promena straže

Ovo ne samo da je jedna od najpoznatijih besplatnih atrakcija glavnog grada Grčke, već i cele zemlje masline. Evzoni su simobol i ponos najjužnije balkanske zemlje, a o njima smo vam već pisale.

2. Nacionalna bašta

Nalazi se odmah pored parlamenta, a svojom jedinstvenom lepotom “kupi” svakog turistu. Prijaće vam da se u njoj “izgubite” posle višečasovne šetnje vrelim atinskim ulicama. Unutar nje se nalazi i Botanički muzej, malo jezero, zoološki vrt i prelepi kafić.

3. Atina šta videti – uživajte s visine

Atina je blagoslovena topografijom, tako da poseduje nekoliko brda s kojih možete uživatu u prelepim panoramama. Jedan od najposećenijih je svakako Filopapu vrh za koji mnogi kažu da spada u “prošireni” Akropolj. S njega se pruža neverovatan pogled na Atinu i luku Pirej. Ako želite da se odmorite pre ili posle ulaska na najčuveniji grčki arheološki lokalitet (Akropolj), tu odmah pored njega vam se nalazi stene Areopaga s kojih takođe pogled “puca”. Za prijatnu popodnevnu šetnju predlažemo Strefi vrh, dok zalazak sunca obavezno gledajte s najvišeg vrha Atine – Likabeta.

4. Znate engleski? Postoje besplatni vodiči

Samo zato što vam je budžet mali ne znači da ne možete da uživate u uslugama turističkog vodiča. Postoji nekoliko organizacija, kao što su This is my Athens i Athens free walking tour, koje nude besplatne ture po prestonici Grčke.

Možda vam se dopadne

5. Metro stanice kao muzeji

Ako niste veliki ljubitelj antičke istorije, pa samim tim i njenih spomenika, ali ipak želite da vidite nešto od njih tokom boravka u Atini, onda su metro stanice prava stvar za vas. Naime, tokom iskopavanja metroa nađen je veliki broj antičkih izvora. Grad Atina i kompanija pod čijom je upravom atinski metro su se dogovorili da pronađene predmete izlože na mestima gde su iskopani. Tako su od nekih stanica (pre svega Sintagma, Monastiraki, Panepistimio i Akropolis) stvoreni pravi mali muzeji.

6. Besplatni muzeji 

U Atini postoje muzeji u koje da bi ušli ne morate da kupite kartu, jer su oni bepsplatni. To je Gradska glaerija Atine u kojoj se nalaze radovi poznatih grčkih umetnika koji su uticali na istoriju umetnosti u Grčkoj i doprineli njenom razvoju u XX veku. Zatim, Muzej popularnih instrumenata koji sadrži kolkeciju od 1.200 muzička instrumenta iz zemlje masline od XVIII veka do današnih dana. Takođe, besplatan ulaz je i u Aristotelov liceum iliti antičku gimnaziju.

7. “Zalutajte” ulicama Plake i Anafiotike

Kada postavite pitanje: “Atina, šta videti”, odgovor koji se odmah nameće je – Plaka! Plaka je najstarije naselje Atine. Njegove slikovite pešačke ulice, male tradicionalne kuće i drevni spomenici čine Plaku savršenim za laganu šetnju. Takođe, obavezno istražite i Anafiotiku (prikazana na fotografiji) koja je neodoljivo podseća na sela Kiklada. Nalazi se u podnožju Akropolja.

8. Osetite Grčku

Jedna od najčuvenijih “tajni” Atine je studentska kulturna organizacija Atinskog univerzitetaIrida. Oni nude seminare i radionice (većinom na grčkom), plus besplatno gledanje klasika na velikom ekranu. Zbog toga, pre vašeg odlaska u Atinu, proverite njihovu internet stranicu, jer ćete možda naći ono što vas interesuje.

Možda vam deluje neverovatno, ali besplatne stvari u Atini itekako postoje. Ako vam budžet ne dozvoljava posete nekim fensi i skupim mestima, ove besplatne stvari u Atini će sigurno učiniti vašu posetu grčkoj prestonici nezaboravnom.

You may also like

Ostavi komentar

nineteen − 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići