Pekare u Grčkoj – ima ih kao i kod nas, na svakom ćošku. Prolazite ulicom, a ono miriše, ali ne kao kod nas slano pecivo, već oni mirisi grčkih slatkiša koje svakodnevno prave. Jer, grčke pekare se ipak malo razlikuju od naših, baš po toj slatkoći.

U većini slučajeva, kada ulazite u grčku pekaru, vidite jedan ogroman prostor. U jednom ćošku nalazi se nekoliko ponuda slanih peciva, koje obično možete da izbrojite na prste jedne ruke. Ostali prostor rezervisan je za kolače, kekseve, torte najrazličitijih veličina i boja.  Lepo poređani u ogromnim količinama čekaju mušterije. Ne znate gde prvo da pogledate, šta prvo da pitate jer ih ima toliko da i ako možda niste krenuli da kupite ništa slatko, prosto nećete moći da odolite.

KERASMA – GRČKI KOMADIĆ LJUBAZNOSTI

Upravo tako izgleda jedna tradicionalna grčka pekara. Pitate se ko kupuje tolike slatkiše? Zar se keks ne prodaje u prodavnici, a torta poručuje u poslastičarnici? I odgovor je – uglavnom ne, pekara je mesto gde će Grci kupiti i kolač i tortu i kekseve.

Kada sam prvi put pozvala grčke prijatelje da dođu kod nas kući, znate šta su svi doneli? Po jednu kutiju slatkiša iz grčke pekare. Svaku ukrašenu mašnom, zapakovanu u prelepu kesu, kao za poklon. Bilo mi je čudno, jer kada idemo u goste, mi obično kupimo kafu, sok ili grickalice. Ovde to nije slučaj. Domaćinu se, za koju god priliku da se okupljaju, donose ovi slatkiši. Ne mora u pitanju da bude rođendan ili imendan – svaki put kada je Grk pozvan kod nekoga, svratiće do pekare i doneti jednu kutiju slatkiša. Upravo zato su pekare pune ovih slatkih ukusa, jer se oni kupuju kao poklon kada se ide u goste.

IMENDAN U GRČKOJ – DAN VAŽNIJI OD ROĐENDANA

U većini kutija nalazile su se torte. Da, dobro ste pročitali. Od prilike oko 1 kilogram težine, čokoladne, voćne, svih vrsta. Takođe, često se u kutiji nalaze kolači – može ih biti nekoliko vrsta, a može biti jedan veliki. Kolači se uglavnom stavljaju u prelepe staklene ili plastične čaše, koje se nakon toga stave u kutiju. Veći kolači izgledaju kao torta – stavljaju ih u prelepe staklene činije koje se zatim pakuju u kutije. To mogu da budu profiterole, banofi, tart, brownies, razne pite ili oni slatkiši sa šećernim prelivom tipa kadaif, baklava. Imam gomilu tih staklenih činija, Grci ih bacaju, a ja sačuvam jer su zgodne za posluženje. Mami se mnogo sviđaju, pa kad god krene nazad za Srbiju, spakuje po neku.

Naše pekare imaju takođe neku svoju draž i istina je da nam puno nedostaju. Nema ovde bureka, pa žu-žua pa onog našeg hleba i peciva. Često su mi to Grci koji su živeli u Srbiji govorili – treba da otvorimo jednu srpsku pekaru u Grčkoj, a jednu grčku u Srbiji. Iako su im zbog svih onih divnih slatkiša nedostajale njihove, grčke pekare, naše su odmah zavoleli i bilo im je prosto čudno što tako nešto ne postoji kod njih.

GRCI I SRBI – TOLIKO SLIČNI A TOLIKO RAZLIČITI

Vremena se menjaju, pa se i u Grčkoj svakodnevno otvaraju nove, moderne pekare koje u ponudi imaju i slani program. Osim nekoliko vrsta peciva sa sirom i spanaćem, kojih uglavnom ima u tradicionalnim pekarama, imaju sendviče i salate.