KERASMA – ZANIMLJIVOSTI O GRČKOJ KOJE STE SIGURNO DOŽIVELI

by Ivana
0 Komentar

Sigurno ste bar jednom u Grčkoj, na kraju obroka u taverni, bili iznenađeni kada je, nakon završenog obroka, konobar doneo neki slatkiš ili voće besplatno. Takozvana “kerasma” nastala je od grčke reči “kερνάω” što znači častiti i jedna je od zanimljivosti o Grčkoj i Grcima.

Izvinjenje ako nešto nije bilo dobro zbog jela koje je maklice zagorelo ili nije bilo dovoljno sosa, buke za stolom pored ili samo gest dobre volje i poruka da im se ponovo vratite? I mi se često pitamo šta je tačan razlog obog grčkog običaja, ali nam se ova zanimljiva činjenica jako dopala.

zanimljivost o grčkoj

Kad zanimljivosti o Grčkoj budu toliko ukusne…

Na početku se obično iznenadimo ovim lepim gestom i pomislimo kako je taverna koju smo izabrali jako dobra, a vlasnici ljubazni jer ovo rade, ali istina je da ćete u većini restorana doživeti isto. Svaki će se na svoj način potruditi da vas iznenadi – neki tradicionalnim grčkim poslasticama kao što su alva ili jogurt sa voćnim prelivom (kao naše slatko) ili pićima poput mastihe i limunćela, a moderniji restorani čokoladnim slatkišima, sladoledom ili granitom. U letnjim mesecima neizostavne su lubenica i dinja, koje na kraju obilnog ručka ili kasne večere tako lepo osvežavaju na 30 i nešto stepeni.

Osim u restoranima, svako ko poseti bar ili popije kafu u skoro svakom kafiću takođe ce dobiti nešto za grickanje. U barovima, kada naručite neko alkoholno piće, dobičete slane grickalice ili čips ako je u pitanju pivo, a u modi su u poslednje vreme i kokice. Da uživate u kafi, pomoći će i kolačić koji uvek stoji na tacni, a ukoliko naručite grčku kafu, često će joj drustvo praviti ratluk. I naravno, uz svaki obrok ili napitak, uvek donesu vodu. Ove zanimljivosti o Grčkoj spadaju izgleda u one koje možda malo više volimo od drugih i rado ih se sećamo. Ne samo mi koji ovde živimo, već i oni koji se na odmoru ili poseti Grčkoj iznenade ovim lepim gestom. Jer, priznaćete, retko koja zemlja time može da se pohvali.

Ovo je jedna od zanimljivosti o Grčkoj i Grcima koja nas je jako zainteresovala, pa smo se često pitali šta je razlog tom lepom gestu. Ne znamo ni od kada je sve to počelo, ali kada pitamo Grke zašto to rade, u glas odgovaraju – zato što smo ljubazni.

Možda vam se dopadne

Kad se vratimo u našu majčicu zemlju, često se zaboravimo pa čekamo taj mali komadić ljubaznosti posle ručka, kafe sa prijateljicama ili dok u baru ispijamo omiljeni koktel. Ali, izgleda da ove zanimljivosti o Grčkoj nema nigde drugde!  I nije to samo slučaj kod nas, mnoge zemlje nemaju taj običaj da uz odabrani obrok ili piće daju i nešto ekstra. Reći ćete možda je našim ugostiteljima skupo ali ima i to svoju namenu, koja bi im sigurno donela nešto za uzvrat. Ako ništa drugo, ono bar mogu da uz kafu ili obrok u restoranu donesu čašu ili bokal obične vode. Ne košta ih ništa (osim možda bokala :)) a izbeći će 100 puta isto pitanje, vraćanje i biće pohvaljeni što su se toga setili.

You may also like

Ostavi komentar

five × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići