SRBI I GRCI – TOLIKO SLIČNI, A TOLIKO RAZLIČITI (1. DEO)

by Tijana
0 Komentar

grci

Koliko smo slični sa Grcima kao narodom, toliko smo i različiti. Iako smo bratski narodi, nekada se kao prava braća ne slažemo i ne razumemo najbolje. Šta je to što je Grcima čudno u vezi nas, a ι nama u vezi njih, pročitajte u daljem tekstu.

“Kako ne stavljate limun na meso?”

Pisali smo vam da Grci bez limuna ne mogu, tj. da ga stavljaju na sve i svašta (tačnije limunov sok). Pogotovo je neizbežan kod slanih specijaliteta. Krompir iz rerne skoro uvek u pripremi sadrži i limun, baš kao i meso.

Zašto ćete u Grčkoj zamrzeti limun?
Na jednom nedeljnom ručku, dok smo jeli roštilj, odbila sam da limun iscedim na meso i svi su me čudno pogledali. „Mi limun cedimo isključivo na ribu, a na ostalo meso ne“, kažem ja zabeknutim facama. Bez preterivanja, oko pola minute su me svi gledali da nisu ni trepnuli, a onda su došli do zaključka zašto je to tako. „Pa da, kod vas limun ne rađa. Zato ga ne stavljate.“

Grcima, a pogotovo starijima, skroz je nerazumljivo da neko može u kuhinji da ne koristi limun koliko ga oni koriste. Kada im kažete da mi uglavnom pijemo limunadu, oni će se opet iznenaditi i reći vam samo da je limun dodatak jelu.

Možda vam se dopadne

“Nisi dobio ime ni po jednom svecu?”

Panajotisi, Varvare, Uranije, Visarije, Lemonja, Efstratiosi i mnogi drugi Grci i Grkinje sa nama čudnim imenima svoja imena smatraju normalnim i lepim. Ali kada se vi predstavite kao Vesna, Slavka, Slavoljub, Tijana, Milena, Dušan, Miloš ili nekim drugim slovenskim imenom, oni će ga smatrati čudnim. I to je ok, jer ipak nisu navikli na ta imena baš kao i mi na neka njihova.

Imendan – Dan važniji od rođendana

Verovali ili ne, meni (Tijani) se desilo da mi je jedan Grk rekao kako bi mogla da promenim ime u neko lepše. Bolje da vam ne napišem kako se on zove.


Nadimci kod braće Grka – Za mnoge ste mislili da su imena

Usput, jako im je neobično što nemamo imendane i kako je moguće da neko ima ime koje nije nosio neko od svetitelja hrišćanske crkve. To što veliki broj Grka i danas nosi imena bogova sa visokog Olimpa je normalno, ali ako ste vi Vesna – e, to je već pomalo čudno 😀

Srbija i Sibir su isto

Mlađe generacije Grka ni ne znaju da je Jugoslavija postojala i to nije ni čudno. Ali je čudno da neko ko ima 45 godina ne zna gde se Jugoslavija nalazila, ako uzmemo u obzir da smo nekada bili susedne države.

„Odakle si?“, pita me jedna žena na treningu pilatesa. „Iz Srbije.“ Ona nabaci kez od uveta do uveta i sva srećna kaže: „Joj, ja radim u firmi koja baš mnogo sarađuje sa Rusijom, Ukrajinom, Moldavijom i tim vašim zemljama.“ Samo sam se nasmejala.

Ljubav stara više od veka – Zašto Grci vole Amerikance

Ima i onih (uglavnom Grkinja) kojima kada kažete da ste iz Srbije pomisle da je to Sibir, pa će vas odmah sažaljevati što ste morali da živite u jednoj od najhladnijih teritorija sveta.Ruku na srce, većina njih našu zemlju obožava i znaju mnogo više o njoj sem lokacije. Uglavnom je to muška populacija najsunčanije zemlje – što zbog sporta, što zbog lepih srpskih devojaka. I imajte na umu da smo mi ipak na Atici.  Situacija u severnoj Grčkoj je bar po ovom pitanju totalno drugačija.

Neizuvanje u gostima

Oko 95% Grka se ne izuva kad ide u goste. Čak i kad su kod svoje kuće nije retka pojava da ako su se vratili sa posla ili poslepodnevne šetnje sede obuveni. Naravno, većina kada dođe kući se presvuče i obuje papuče.

Grčka svakodnevnica – Svi se mešaju u sve

Po nama, ova njihova navika je skroz nehigijenska. Pogotovo ako u kući žive i mala deca. Verujte nam, retko ko će mariti što je ušao obuven dok se dete igra na podu.Ako ih pitate zašto to ne rade, većina njih će vam odgovoriti ko iz topa: „Nismo Turci da se izuvamo.“

Čudno povrće

Ovo se do duše desilo u predgrađu Atine, pa verujem da je u Grčkoj prestonici i većim gradovima ipak drugačije. Jednom prilikom krenula sam da kupim belu zelen i ren u piljarnici. Međutim, nije bilo, a ni prodavac nikada nije video ni jedno ni drugo.

(Ne)Kulturni Grci

Kada sam mu pokazala fotografije pomenutog povrća rekao mi je: „Pošalji mi sliku. Mogu ti u četvrtak, kada budem išao u nabavku, doneti to tvoje čudno povrće.“

 

Uskoro sledi nastavak.

 

Fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

2 × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići