NADIMCI KOD BRAĆE GRKA – ZA MNOGE STE MISLILI DA SU IMENA

by Tijana
7 Komentari

nadimci

Dok se kod nas jedna Nataša, kada recimo ode na poslovni sastanak, pri upoznavanju sa nepoznatim osobama neće predstaviti kao Nata ili Naca, u Grčkoj je sasvim normalno da nadimak zameni ime u svim situacijama. Sigurni smo da ste za neke od navedenih nadimaka mislili da su lična imena.


Beli puder, crveni karmin, natapirana kosa? Grkinja

Ako vam se neko predstavi kao Tasos ili Sulis on je Anastasios. Sad se sigurno pitate koji je nadimak od Anastasie? Verovali ili ne – Nataša. Možda ste tokom odmora upoznali Tanosa i Tanasisa, a da ni slutili niste da oni ustvari imaju isto ime – Atanasios. Nasja i Tasija su nadimci ženskog pola sa imenom Atansia.

Nije samo svaki Kostas Konstantions već je i onaj koji vam se predstavi kao Dinos ili pak Kocos. U slučaju da ste upoznali devojku Nadju, odnosno po nama Nađu, ili možda Dinu znajte da je to nadimak od imena Konstantina.

Micos i Mimi su nadimci koji potiču od imena Dimitros/a, a Njonjos je skraćeno ime za Dionisisa. Morate priznati da vam se retko koji Grk dok ste boravili u zemlji masline predstavio kao Efstratios, ali zato sigurno jeste po svom nadimku Stratos ili Stratis. I svaki Jorgos je ustvari Georgios.

Čudni Grci – balkanski šarm ili primitivnost?

Panos je još logičan nadimak za ime Panajotis, ali da li ste znali da i Notis potiče od istog imena? Još jedno logično skraćeno ime je Vangelis od Evangelos. Međutim, Evangelia je Lica ili Evi. Kad smo već kod Evi, ono je takođe nadimak i od Paraskevi, baš kao što su i Vivi i Vula. Muška verzija imena Paraskevi je Paraskevas, a njegov nadimak je Paris.

Svaki Tolis je ustvari Apostolis, dok su Simos i Makis uvek Gerasimos ili u retkim slučajevima Simos je Simeon. Inače, Miltos nije ime već je nadimak od Miltijadisa.

Od muških nadimaka ćemo spomenuti još Akis koje može biti skraćeni oblik od Lazarosa, Dimitrisa, Atanasiosa, Hristosa i još mnogih drugih grčkih muških imena.

Da li vam je ikada palo na pamet da je Grkinja Tanja ustvari Sultana ili Tonja Adonia? Verovatno nije. Međutim, tu nije kraj “čudnim” ženskim nadimcima. Venja ili Vjena je Evgenija, baš kao što je i Dženi. Meri, Mara, Maro, Marika ili pak Marieta su ustvari Marije.

Dok je nama Sofi logičan nadimak za Sofiju, Grcima je pored tog skraćenog oblika normalan i Sonja. Svakoj Ranji u krštenici piše Uranija, dok su Gogo i Zozo Georgije. I na kraju pomenućemo još i nadimke Kiki, Viki i Vaso koje nose devojke sa imenom Vasiliki, dok Kiki može biti i ženska osoba sa imenom Kiriaki ili Ageliki.

Ako i vi imate nekog poznanika ili druga iz najjužnije balkanske zemlje, voleli bi da nam u komentaru napišete da li ste znali njegovo pravo ime pri upoznavanju… 

Naslovna fotografija: Pixabay

 

You may also like

7 Komentari

Mića 29/10/2018 - 23:28

A recimo Katerina nije pravo ime. U originalu, i u dokumentima, je Ekaterini.

Odgovor
Katarina 09/01/2018 - 22:12

Dzeni takodje moze biti nadimak imena Polikseni.

Odgovor
Sandra 11/06/2017 - 10:23

A Nikos i to je nadimak od Nikolaos. Aristotelis je skracen na Ari . A ono sto me zanima zna li neko nadimak za ima Kozmas ???

Odgovor
Tijana 11/06/2017 - 14:27

Nema, koliko mi znamo 🙂

Odgovor
Sanja 23/11/2016 - 06:59

Hvala Tanja na komentaru. Da, ima raznih varijacija. 🙂 Ja recimo imam komšiju Manolisa, a do skoro nisam znala da je ustvari njegovo ime Emanuil. 🙂

Odgovor
Tanja 22/11/2016 - 23:40

Vula, greska u kucanju

Odgovor
Tanja 22/11/2016 - 23:37

Vrlooo zanimljivo. Samo bih dodala da Makis moze da bude i Eftimios, ne samo Gerasimos. I nadimci dolaze najcesce od Athanasios – Athanasakis (tepanje)- Sakis. Ili Panajotis – Panajotakis – Akis.Ne uvek, ali najcesce.
Kod zena Panajota – Panajotula – Tula. Paraskevi – Paraskevula – Vola.
Pozdrav.

Odgovor

Ostavi komentar

five × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići