VRAHOS GRČKA – SITAN PESAK I KRISTALNO MORE

by Tijana
2 Komentari
vrahos

Vrahos je jedna od omiljenih destinacija svih naših turista. Malo mesto sa velikom dušom. Aleksandra Sanja Kuljanin je rešila da sa nama podeli utiske iz ovog jonskog letovališta.

Jedno od najpogodnijih porodičnih letovališta na Jonskom moru je svakako Vrahos. Smešten na pola puta između Parge i Preveze, sastoji se praktično od dva mesta: severni deo Lutsa i južni deo Vrahos.

Vrahos

Između ta dva mesta ne postoji razgraničenje, već se nastavljaju. Iznad svakog od ova dva naselja u brdu se uzdiže staro selo istog imena. Plaža je široka, veoma duga, oko 3 kilometra, finog žutog peska koji se ne lepi. Lagani zapadni vetar donosi stalnu svežinu sa mora i za one koji vole – talase. More je nekad mirnije, a pošto je otvoreno, bude i talasa. Veći deo obale je plitak. Nije tipičan plićak, ali nije odmah dubina. Pučina je otvorena, ljube se nebo i horizont, a na horizontu se uočavaju Antipaksos i Paksos.

vrahos

Oba naselja se protežu duž cele morske obale. Pošto je mesto prostrano u dužinu, većina smeštaja je prvi ili drugi red do plaže i gotovo svi imaju pogled na more. Najveći broj gostiju čine Nemci i Austrijanci, jer su godinama ranije navikli da tu letuju, pa su visoki standardi smeštaja.

Vrahos

Većina smeštaja ima garaže, uglavnom ukopane, ako je u pitanju drugi ili treći red kuća. Naravno terase sa tendama i klima uređaji se podrazumevaju u većem broju smeštaja. Takođe dosta Grka, naročito iz Janjine, letuje ovde, a poslednjih godina postalo je popularno i kod srpskih turista. Sve više naših agencija ima u ponudi Vrahos, a preko interneta je moguće ugovoriti i aranžman u sopstvenoj režiji, jer je ponuda bogata. Za one koji su navikli na niske cene u jeftinim “srpskim” letovalištima, ovde mogu očekivati nešto više cene smeštaja, ali je i usluga bolja.

Možda vam se dopadne
Vrahos

Duž cele plaže nalaze se bič-barovi i ležaljke koji se koriste uz plaćeno piće, ne naplaćuju se posebno. Problem može predstavljati snabdevanje, jer je mali broj prodavnica (mi smo naišli na svega dve). Restorana i taverni je dovoljno, a takođe ima poslastičarnica sa zaleđenim jogurtima. Nekih zanimacija za decu nema, parkića sa ljuljaškama i toboganima, ali većina dece toliko uživa u divnoj pečanoj plaži da jedva sačekaju spavanje. Na plaži se veći deo dana nalaze i spasioci,  zgodni primerci Grka, tako da su lep prizor za ženske oči.

Vrahos

Jednom nedeljno u taverni hotela White sands beach, bude buzuki veče sa živom muzikom, a u kafićima na obali takođe bude žive svirke, zabavne muzike, najčešće na pesku.

Ono što Vrahos čini pogodnim za letovanje, osim lepe plaže i kristalno čiste vode je blizina nekih lepih mesta za obilazak.

Vrahos

Na oko 25 km na sever nalazi se Parga, koja je lepa i živopisna, sa interesantnim plažama u okolini i prelepim gradskim jezgrom, ali može u sezoni da bude naporna za samo letovanje, zbog gužve. Iz Parge se može brodićima za 25 evra po osobi otići na izlet na ostrva Paksos i Antipaksos.

Vrahos

Još 25 kilometara na sever je Sivota, koju nazivaju grčki Karibi. Za preporuku je i plaža Amudia, na ušću mitske reke Aheron (Ahetontas, kažu Grci). Takođe ima izleta, preko lokalnih agencija, a može i u svojoj režiji, na tu reku u njenom gornjem toku, gde je ledena, divlja, pa se organizuju splavarenja.

Vrahos

Na jug 25 km od Vrahosa je prelep grad Preveza, mondenski i elegantan, dobar za šoping i snabdevanje uopšte jer ima veliki broj marketa,a naročito Srbima omiljeni Lidl, pa je tu pogodno nadomestiti nedostatak snabdevanja u Vrahosu. Okolina Preveze nudi još jednu znamenitost, a to su ostaci antičkog Nikopolisa iz doba Oktavijana ( iz prvog vek nove ere).

Vranos

Za one odvažnije, može se produžiti na Lefkadu na izlet.

Ako je i vas inspirisalo neko mesto baš kao što je Sanju Vrahos, pišite nam! Mi jedva čekamo da pročitamo vaše utiske i doživljaje iz zemlje masline.

You may also like

2 Komentari

Jovana 30/06/2023 - 10:38

Posetili prosle godine, predivno mesto za odmor i opustanje. Plaza je ogromna, ima dosta restorana, a polozaj mesta je odlican jer je na kratkoj udaljenosti od Parge. Smestaj nam je bio malo je uzbrdo, sa predivnim pogledom.

Odgovor
Szeged 01/03/2019 - 10:13

Nije tacno da je Vrahos jedna od omiljenih destinacija nasih turista, to je samo fraza koja se koristi i za druga poznatija letovalista.
Meni se svidja samo polozaj mesta jer su blizu Parga i Preveza, inace je veoma dosadno mesto, sem ogromne plaze ( ko voli takve), nema nista drugo u njemu, nikakvih znamenitosti, lepote, setnje uz more, luke.

Odgovor

Ostavi komentar

6 + one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići