GRČKI KARIBI – PAKSOS I ANTIPAKSOS

by Sanja
0 Komentar

paxos-739708_640Oni koji su posetili ovo ostrvo sigurno se slažu da je jedno od mesta u Grčkoj koje treba posetiti.

Interesantna je priča kako je uopšte nastao Paksos. Prema grčkoj mitologiji Posejdon je želeo da napravi ljubavno sklonište za sebe i svoju dragu Amfirtiti, pa je rešio da odvoji jedan deo ostrva Krf, udarivši svojim trozubcem u njegov južni deo.

Ime ostrva je, prema jednoj verziji, nastalo od feničanskog “Paks”, što bi značilo “trapez”, odnoseći se na njegov oblik koji podseća na trapez.

Paksos nema aerodrom, tako da je do njega moguće stići samo morskim putem. Preko leta, kada je turistička sezona u punom jeku, feriboti, gliseri i vodeni taksi su glavna prevozna sredstva, tako da možete stići na ovo rajsko ostrvo iz Igumenice, Parge ili Krfa.

KRF – PET SKRIVENIH RAJSKIH PLAŽA

Pored plaža, ovo ostrvo je od davnina poznato po proizvodnji maslinovog ulja izuzetnog kvaliteta. Ono što ne bi trebalo da propustite je svakako Muzej masline ( Olive Press Museum ). Nalazi se na glavnom putu između glavnog grada Gaiosa i Lake, nedaleko od mesta Magazia. Izgrađen je 1865 godine, a nedavno je obnovljen i otvoren za posetioce od 11 – 14 h.

Zapadna strana Paksosa puna je impresivnih pećina. Ortolitos (Ορθόλιθος) je svakako vredna pomena. Ime je dobila po steni koja je uspravno (gr. Όρθιος – uspravan) “zabodena” u more.

Na 3 kilometra od Paksosa nalazi se Antipaksos, malo ostrvce od jedva sto stanovnika. Interesantno je da u ovom raju skoro i da nema automobila ni prodavnica, tako da je idealno za opuštanje. Najposećenije mesto je svakako plaža Vutumi, s pravom jedna od najlepših plaža na svetu.

paxos-677972_640

PARGA – LEPOTICA JONSKOG MORA

Ako letujete na Krfu ili u Pargi nemojte propustiti da posetite ova dva bisera Jonskog mora. Sigurno se nećete pokajati!Booking.com

Fotografije: Pixabay

 

You may also like

Ostavi komentar

14 + 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići